Lämna inte hunden i bilen när det är varmt ute. Det rådet ger Folksams djurexperter till landets hundägare.
På mindre än en timme kan temperaturen i en parkerad bil nå nivåer som ger hunden livshotande skador, och varje sommar dör ett antal hundar av värmeslag i personbil.
– Vi är engagerade i det som våra kunder bryr sig om och för de flesta hundägare är hunden en familjemedlem. Varje sommar får vi på Folksam in fall med hundar som drabbats av värmeslag, därför vill vi sprida kunskap så att de inte tar skada, säger Christer Andersson, skadechef Folksam Djurförsäkringar.
För de flesta är det självklart att inte lämna hund, katt eller något annat husdjur i bilen någon längre stund – särskilt inte när det är varmt ute. Men ändå händer det.
Kanske beror det på okunskap om hur snabbt temperaturen kan stiga i en varm bil. För när det är varmt utomhus, blir det ännu snabbare varmt i en parkerad bil. En bil som står i skuggan när det är cirka 25 grader utomhus, får en innetemperatur på 49 grader på mindre än en timme (i genomsnitt 48 minuter och som kortast 28 minuter).
– Hundar är känsligare för värme än människor och får lättare värmeslag. Det tar bara 20–50 minuter i 49 grader innan hunden får livshotande skador. En hund med en inre kroppstemperatur på 42 grader riskerar att dö om den inte får snabb och effektiv veterinärvård, säger Christer Andersson.
Folksams råd till hundägare i sommarvärmen:
• Lämna inte hunden ensam i en parkerad bil.
• Låt inte hunden vistas någon längre stund i direkt sol, till exempel på stranden.
• Se till att hunden alltid har tillgång till färskt vatten.
• Om du misstänker att din hund fått värmeslag, kyl ned den till exempel med våta handdukar och kontakta veterinär. Symptom på värmeslag kan vara snabb andhämtning, förvirring, yrsel och svimning.
– De skadeanmälningar vi får in om uttorkade husdjur är antagligen toppen av ett isberg. Det är först är när det blir allvarliga skador som det anmäls till oss, säger Christer Andersson.