Landstinget i Jönköpings län toppar årets Öppna jämförelser av sjukvårdens kvalitet och effektivitet. Det visar Dagens Samhälles årliga ranking. Det goda resultatet uppnås till en kostnad per invånare som är lägre än genomsnittet i landet.
Det innebär att Landstinget i Jönköpings län har avancerat från andra till första plats. Därmed har Landstinget hamnat bland topp tre, alla fem år som Öppna jämförelser har genomförts, i samverkan mellan SKL, Sveriges kommuner och landsting och Socialstyrelsen. Syftet med rapporten är att driva fram förbättringar i hälso- och sjukvården.
– Landstinget har haft väldigt goda resultat under alla år som undersökningen genomförts och den här sammanställningen visar att trenden håller i sig. Men resultaten är inga definitiva sanningar och vi måste sträva efter förbättring även på de områden där vi har goda resultat. Samtidigt får vi en tydlig indikation på att vi är på rätt väg och erbjuder länsborna hälso- och sjukvård av hög kvalitet, Alla som arbetar inom Landstinget kan känna sig stolta över vad vi presterar, säger landstingsstyrelsens ordförande Peranders Johansson (M).
Öppna Jämförelser 2010 innehåller 134 olika indikatorer, där landstingen jämförs i fråga om bland annat tillgänglighet till vårdcentraler och specialistsjukvård, behandlingsresultat, läkemedel och ekonomi.
Syftet med öppna jämförelser är i första hand att ge underlag för fortsatt förbättringsarbete i respektive landsting och region. En samlad kvalitetsjämförelse försvåras av att det för många av indikatorerna brister i tillgång till data och kvaliteten på data.
Syftet är att så långt möjligt spegla hela hälso- och sjukvårdssystemet, ändå bör indikatorerna och utfallen i första hand betraktas var för sig.
Det blir sammantaget mycket grönt för Landstinget i Jönköpings län. Här presenteras några områden där Landstinget hävdar sig bra och där kvaliteten på data är bra, det vill säga där säkerheten i uppgifterna är hög.
Väntetider gynekologi
Två landsting, Jönköping och Gotland, klarar vårdgarantins mål för tillgänglighet till besök på gynekologisk mottagning.
Nio landsting klarar målet att ingen patient ska behöva vänta mer än 90 dagar på gynekologisk operation, Jönköping är ett av dem.
Väntetider ortoped
I Jönköpings län är det relativt korta väntetider till operationer av höft och knäled samt till det första besöket på ortopedmottagning.
4,1 procent av patienterna i länet tvingas vänta mer än 90 dagar på operation av höft eller knäled. Riksgenomsnitt är 12,3 procent.
2,2 procent av patienterna i länet har väntat mer än 90 dagar på ortopedbesök. Riksgenomsnittet är 15 procent.
Synfel vid kataraktoperation
Landstinget i Jönköpings län är duktigt på att operera grå starr tidigt, innan synen blir för dålig, (under 0,5 på bästa ögat).
Uppgifterna kommer från Nationella Kataraktregistret. Registret har mycket god täckningsgrad och innehåller för över 98 procent av alla operationer.
Besök inom psykiatrin
Tre av fyra patienter inom barn- och ungdomspsykiatrin får vänta högst 30 dagar på första besöket. Det är nio procentenheter bättre än riksgenomsnittet. Även till vuxenpsykiatrin är väntetiderna relativt korta i Jönköpings län.
Förträngning av halspulsåder
Strokepatienter som har en förträngning i halspulsådern opereras överlägset snabbast i landet. 95,7 procent av patienterna i länet opereras inom 14 dagar. Riksgenomsnittet är 55 procent. Operationen genomförs för att förebygga en ny stroke.
Antibiotikabehandling
Drygt var femte länsbo, 22,7 procent, behandlades med antibiotika 2009. Genomsnittligt i landet behandlades var fjärde, 25,8 procent, med antibiotika.
Vaccination av barn
98,1 procent av de små barnen i länet får MPR-vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund. Det är en av de högsta andelarna i landet. Riksgenomsnittet är 96,5 procent.
Vård med god hushållning
De fina resultaten i öppna jämförelser nås till en kostnad per invånare som är lägre än riksgenomsnittet. I den tabell som visar strukturjusterade hälso- och sjukvårdskostnader per invånare 2009, hamnar Landstinget på åttonde plats med en kostnad på 19 898 kronor per invånare. Genomsnitt är 20.238 kronor.
– Rapporten är väldigt värdefull, eftersom den ger oss bekräftelse på det vi gör bra samtidigt som den visar att det finns områden där vi kan bli bättre och behöver lägga ytterligare kraft. Och även bra resultat går att förbättra. Nu ska vi i samtliga verksamheter analysera materialet och hitta metoder för ytterligare utveckling, säger Mats Bojestig, landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör.
2010 års rapport är den femte rapporten med jämförelser mellan landsting av medicinska resultat, patienterfarenheter, tillgänglighet och kostnader.
Märks att det är med ansvar saker skall drivas! Bra jobbat av det Moderatledda styret.