Centern i länet med värnamobon Raymond Pettersson i spetsen har lämnat sitt remissvar över nytt idéprogram.
– Vi vill lyfta in de mjuka värdena i idéprogrammet. De sociala frågorna, ansvaret för miljön och landsbygden, bistånd och ett engagemang kring integrationsfrågor i länets remissvar, säger Raymond Pettersson, ordförande för Centerpartiet i Jönköpings län, när han summerar några intensiva veckor av debatt på medlemsmöten, bland väljare och i media kring förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet.
Partiet i länet vill föra fram följande synpunkter som i dag skickas till partistyrelsen, inför framtagande av ett programförslag inför stämman i Upplands Väsby den 22–24 mars, där länet kommer att representeras av 24 ombud.
1. Den ideologiska inriktningen ska vara tydlig. Vi vill uppfattas som gröna liberaler med ett stort socialt engagemang. Betoningen av individens frihet och förminskad stat anser vi är både otydlig och obalanserad.
2. Vi är positiva till att partiet i programförslaget beskrivs sin feministiskt. Detta bör lyftas fram redan i inledningen.
3. Hela programförslaget behöver omarbetas språkligt och kortas ner betydligt.
4. Vi vill ta bort skrivningen att Centerpartiet är en sekulär folkrörelse. Många av våra medlemmar är engagerade i idéburna organisationer, däribland många i församlingsarbete. Självklart ska Centerpartiet vara ickekonfessionellt men arbete i församlingar med olika religiösa inriktningar är en viktig del i att stärka civilsamhället.
5. Bra att decentraliseringen av makt från staten till region, kommuner och individer lyfts fram i programmet. Vi är däremot tveksamma till att införa ett federalt statsskick med möjlighet till lokala skattebaser och regional lagstiftning. Begreppet federalism bör tas bort i förslaget.
6. Vi är positiva till att Centerpartiet är beredda att ta debatten om främlingsfientlighet och migration. Texten bör dock omformuleras. Vi förespråkar en generös flyktingpolitik och ökad möjlighet till invandring. Integrationsfrågorna måste utvecklas i programmet. Vi saknar också en skrivning om svenskt bistånd och det solidariska ansvar för att stödja utvecklingen i den
delen av världen som lever under svåra förhållanden demokratiskt, ekonomiskt eller miljömässigt.
7. Miljöfrågorna behöver utvecklas ytterligare. Begreppet kretsloppstänkande, resurshushållning bör lyftas in i programmet. De gröna näringarnas roll i klimatarbetet bör beskrivas tydligt. Ett exempel är satsning på biogas.
8. Djurrättsfrågorna i förslaget är otydligt beskrivna.
9. Skrivningarna om frihandel är för kategoriska. Ansvaret för framtiden måste in i texten. Bruka utan att förbruka. Frågan om svensk livsmedelsproduktion kontra import av livsmedel är ett sådant område som måste tydliggöras. Viktigt att frihandel också innefattar ansvar för klimat och miljö.
10. Bra skrivningar när det gäller jobb, företagande och tillväxt. I avsnittet bör kompletteras med frågorna om ungdomsarbetslöshet och de långtidsarbetslösas situation på arbetsmarknaden.
11. När det gäller den kontroversiella skrivningen om plattare skattesystem så är vi försiktigt positiva till att minska marginaleffekterna i skattesystemet. Idag är det ett problem att det sker en drastisk skattehöjning vid brytpunkterna i skatteskalan. Detta premierar inte utbildning och att göra karriär. Skattesänkningar ska dock i första hand gå till de med de lägsta inkomsterna för att minska antalet människor som är beroende av bidrag.
12. Bra skrivningar när det gäller civilsamhället. Vi vill föra in ett barn- och ungdomsperspektiv i detta stycke.
13. Kulturavsnittets skrivning om ökad frihet från statliga pekpinnar är bra. Kulturavsnittet behöver stärkas genom att påpeka kopplingarna mellan kultur, demokrati, hälsa och tillväxt.
14. Bra avsnitt om det digitala civilsamhället. Begreppet digital allemansrätt bör föras in. Visionen är ännu ej helt förverkligad varken när det gäller bredband eller mobiltelefontäckning.
15. Begreppet staten bör tydliggöras. Vi anser att det måste finnas ett starkt samhälle som räcker till för de människor som behöver dess stöd. Den lokala och regionala nivån behöver stärkas i förhållande till staten.
16. I avsnittet om införande av en rättighetslagstiftning bör både medborgares rättigheter och skyldigheter betonas.
17. Vi instämmer i den kritik som framförts i förslaget om arvsrätt och månggifte (står faktiskt inte i förslaget!) Däremot instämmer vi i att staten inte ska lägga sig i individers privatliv om det inte skadar någon annan.
18. Vårdavsnittet behöver skrivas om. Säker och likvärdig vård i hela landet och kvalitetsfrågor bör lyftas in.
19. Utbildningsavsnittet bör ha tydligare visioner. Vi tillstyrker inte förslaget om läroplikt istället för skolplikt. Yrkesutbildning bör lyftas fram liksom skolans resultat. Vi anser också skrivningen om att kommunerna inte behöver bedriva utbildning i egen regi. Om en friskola skulle läggas ner så skulle det kunna få förödande konsekvenser för elever som kanske tvingas att flytta eller pendla mycket långt.
20. De högre lärosätenas kvalitet är lika viktig som att det finns en stor mångfald.
21. Vi är positiva till att få ett mera demokratiskt och kraftfullt EU, särskilt med tanke på de gigantiska utmaningar som vi har inom klimatpolitiken.
Skall ”Centerpartiet vara ickekonfessionellt”, alltså ingen undervisning i vår egen religion eller skolavslutningar i kyrkan? Om det är rätt uppfattat så är Centern inget för vår bygd.