Socialdemokraterna i Värnamo kommun tycker att elever redan från årskurs ett ska kunna erbjudas läsplattor i undervisningen.
Därför har man skrivit en motion i frågan.
– Vi utbildar barn till morgondagens arbetsmarknad. Om den vet vi inte mycket, men vi kan vara relativt säkra på att datoriseringen kommer att fortsätta. Vi Socialdemokrater instämmer med slutsatsen i professor Thomas Kroksmarks analys att ”Vi lever i ett genomdigitaliserat samhälle, det är dags att vi tar steget och ger de yngre barnen läsplattor”, säger man från partiet.
Därför föreslår Socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen att Värnamo kommuns barn- och utbildningsnämnd får uppdraget att ta fram ett pilotprojekt på några skolor för att testa hur läsplattor kan komplettera undervisningen.
Motionen lyder så här:
”Paddor” till yngre barn som pedagogiskt verktyg
Vi utbildar barn till morgondagens arbetsmarknad. Om den vet vi inte mycket, men vi kan vara relativt säkra på att datoriseringen kommer att fortsätta.
För tio år sedan var hälften av alla 13 åringar ute på internet. 2011 är hälften av alla treåringar ute på internet. Utvecklingen går i en rasande fart.
Vi lever i ett genomdigitaliserat samhälle, det är dags att vi tar steget och ger de yngre barnen läsplattor, säger Thomas Koksmark, professor i pedagogik på högskolan i Jönköping.
Det finns en rad praktiska fördelar med en digital undervisning. I första hand kommer det gynna yngre elever som håller på att lära sig skriva. Många i den åldern har problem med finmotoriken, vilket resulterar i att inlärningen bromsas avsevärt. På en läsplatta har alla samma handstil, säger Krokmark som även menar att undervisningen gynnas eftersom elever tycker det är enklare, roligare och mer motiverande att arbeta på en läsplatta.
Undersökningar visar på att barnen lär sig skriva och läsa snabbare men framför allt med bättre ”kvalitet” språkmässigt och innehållsmässigt med datorn och läsplattans hjälp. Skrivinlärningen tas in senare och går då också lättare och snabbare för barnen att forma bokstäver. Viktigt är ju att fortfarande träna motorik, samarbete och allt annat som ingår i skolan uppdrag.
Läsplattan inbjuder till samarbete på ett annat sätt än en dator och passar väldigt bra att använda för de lite yngre eleverna.
En läsplatta erbjuder otroligt många varierande sätt att arbeta på, utifrån varje elevs behov. Jag kan redan nu se att det är ett motivationshöjande och lustfyllt lärande. För oss pedagoger gäller det att tänka om i vissa delar av undervisningen och hitta nya sätt att planera lektioner och förhålla oss till elevernas kunskaper, säger Linda Hollsten, lärare i Köpings kommun som provar på att låta de minsta barnen arbeta med läsplattor.
Härmed yrkar vi att barn- och utbildningsnämnden får i uppdrag
att erbjuda årskurs 1 i några skolor att bli piloter för digital undervisning vilket också innebär att eleverna förses med läsplatta och
att en utvärdering görs efter ett år
För Socialdemokraterna genom
Britt-Marie Sellén Nilsson
Mikael Andersson
Charlotta Dahlbäck
Bra förslag!!