Det är större risk att drabbas av en vårdrelaterad infektion än att dö i en trafikolycka. Det var det krassa budskapet när Handhygienens dag uppmärksammades på Värnamo sjukhus under onsdagen.
Och det kostar cirka fem miljarder i vårdresurser när inte hygienrutinerna följs.
– Framför allt blir det ett onödigt lidande för den drabbade patienten, berättar hygiensjuksköterska, Per-Olof Svensson som tillsammans med utvecklingsledare, Eva-Marie Blomqvist och patientsäkerhetskonsulten Ingeborg Franzén intensivt uppvaktade vårdtagare på väg mot olika enheter idag. Man bad om att de skulle besvara en enkät efter besöket där de bland annat tillfrågades om sjukvårdspersonalen spritat sina händer eller burit smycken.
Sten Martinsson var en av alla patienter som man tog hjälp av i enkätundersökningen.
Liksom Adema Jusic fick göra och även fick information om varför rena händer och kläder är viktiga i vårdsammanhang.
Aktiviteterna ingår i WHO:s program Clean Care is Safer Care (ren vård är säker vård), som är den första globala satsningen på patientsäkerhet. Sverige är ett av 117 länder som hittills anslutit sig.
Men det går stadigt framåt i kampen för att minska patientlidande.
Intensivt arbete för patientsäkerhet
– Det har pågått under cirka fyra år ett intensivt arbete för att förbättra patientsäkerheten, berättar Per-Olof Svensson och Värnamo sjukhus har gjort en mycket bra utveckling. Senaste mätningen angav att personalen, exempelvis när det gällde kläder, numera var hundraprocentiga i följa basala hygienrutiner. Dessutom har man ökat spritandet av händerna från 30 procent när man först började mäta, till att förra månaden uppnått 87 procent.
– Fast det inte själva resultatet av enkäten som är det viktiga utan mer att få med patienterna på tåget om de viktiga hygienfrågorna, berättar Per-Olof Svensson.
Att testa själv
Möjlighet att testa hur rena händerna blev efter handtvätt och spritning fanns också tillgängliga och många passade på. Där blev det snart klart för många att det krävs ett visst handgrepp för att få händerna rena.
– När man väl lärt sig det så går det på 30 sekunder, det kräver bara lite teknik och att man tränar, avslutar Per-Olof Svensson.
För sjukvårdspersonalen finns möjligheten ständigt att låna testapparaten och på så sätt kontrollera sina färdigheter att få riktigt rena händer. En livsviktig kunskap.