Anna ritar målmedvetet

Den  som inte känner till illustratören och konstnären Anna Ileby från Värnamo kan ha all anledning att lägga namnet på minnet. Hennes konstnärliga stjärna stiger oavbrutet och om hon inte kommer att lyckas med sina drömmars mål gör nog ingen det. Bukowskis har redan intresserat sig för denna unga konstnär.

Älskar papper och speciella tuschpennor

Anna Ileby har ritat så länge hon kan minnas och redan som liten flicka kunde hon sitta i timmar och njuta av nya papper eller pennor. 

Anna Ileby med pärmen som visar en liten del av hennes produktivitet som illustratör.

− Det bästa jag visste då var när mamma kom hem med nya tuschpennor eller riktigt bra papper till mig, säger Anna Ileby när Värnamo Nu gör ett besök i hennes och pojkvännen Emils lägenhet mitt i centrala Värnamo. 

Överallt flödar det av detaljer som påminner om kreativitet. Anna är inte bara intresserad av att rita och måla utan är en loppisfantast av stora mått. Med på det tåget har hon också fått med sig sambon sedan ett par åt tillbaka, Emil.

Denna målning av Anna Ileby var Bukowskis intresserad av men fick veta att den var såld och faktum är att den pryder sin plats hos en av Annas fastrar i Värnamo.

Bestämt målet men inte exakta vägen

Men det är att  rita, måla och det kreativa skapandet som löper som en röd tråd genom åren, studier, arbeten och annat hon företar sig. Och sedan länge har hon vetat att det är den kreativa delen av sig själv hon kommer att satsa på. Inget annat skulle fungera ändå. Men det är som bekant en lång och krokig väg i bland att lyckas så bra så man kan försörja sig på sin konstnärliga förmåga. Det hindrar inte Anna Ileby från att ha målat framtiden i glasklara färger som säger att det är det här hon ska leva på.

− Jag har bestämt mig för målet, att leva på mina målningar och illustrationer, det är bara frågan om vägen dit, säger hon och nickar bestämt.

Knepigt först med kritik

Anna Ilebys alltmer stigande stjärna på illustratörshimlen fick sig en extra skjuts för några år sedan. Det var då hon fick veta att hon inte blivit antagen till Högskolan för design och konstverk (HDK) Dessförinnan hade hon hunnit med, förutom estetiska programmet med inriktning bild, att som enda 19-åring komma in på Pernbys målarskola i Stockholm. Det blev riktigt tuffa tag där när hon fick lära sig tåla kritik.

− Jag var så ung och lite oförberedd på att inte höra att det jag gjorde var bra, och det var svårt att ta kritiken men nyttigt, säger Anna.

Anna ritar på allt som går att rita på. Här är det pojkvännen Emils jacka som fått Johnny Cash på ryggen

Sen följde ytterligare ett år på Gerlesborgs konstskola i Smögen och det var där hon började utveckla sitt målande alltmer genom att ibland såga i sina tavlor för att få en reliefeffekt. Därefter flyttade hon hem till föräldrarna i Karlstad. Och det var då det började hända saker som fick henne stjärna att stiga alltmer och i synnerhet efter hon fick det dystra beskedet om att inte komma in på HDK.

Startade en välbesökt blogg

− Jag blev så arg när beskedet kom om att jag inte kom in, dessutom var det kanske inte den bästa lösningen att flytta hem till mamma och pappa i Karlstad igen. Hur stöttande och bra ens föräldrar än är, och i kombination med att inte ha ett jobb eller eget boende var det inte alls bra för mig, säger Anna.

En sko från Björn Borg som Anna ritade under tiden hon jobbade som illustratör där

Samtidigt fick ilskan över att hon blivit ratad av HDK henne att starta den numera välbesökta bloggen, Anna ritar. Beställningar börja komma in. I synnerhet sen Anna gjort teckningar av flera välkända modebloggare.  De gillade hennes illustrationer och gjorde därmed reklam för henne. I dag ligger Anna Ileby som topp 5 över Kulturbloggarna i Sverige med runt en miljon besökare.

Fastern ordnade lägenhet

Annas pappa är ursprungligen från Värnamo. Hans tre systrar och därmed Annas fastrar bor i Värnamo. Det var en av dom,  som nu kom med en lösning som gjorde att Anna  flyttade till Värnamo för drygt två år sedan. Sen har den berömda stjärnan stigit ytterligare några snäpp.

− När faster Lena-Karin på Corallen ringde och sa att de hade en ledig liten lägenhet bestämde jag mig för att göra något drastisk och tog lägenheten på vinst och förlust och flyttade till Värnamo, berättar Anna och tillägger att hon tänkte att jobb måste bara finnas.

Ritade skor för företaget Björn borg

Det löste sig med jobb, Anna fick jobb som dekoratör på MQ men det varade bara ett halvt år. Men samma kväll som hon hade fått veta att hon inte fick vara kvar, och var riktigt ledsen och orolig för det, så ringde huvuddesignern från Björn Borgs skor i Varberg och undrade om hon var intresserad av att teckna tryck på skor. Så blev det. Anna ritade ett flertal skor åt företaget.

En annan sko av märket Björn Borg som Anna ritade visas på ett kreativt sätt i hennes och Emils hem

− Först tyckte jag inte det var något märkvärdigt men efteråt har jag förstått att det är ett sådant jobb man får efter att man gått konstskolan inte före, säger Anna.

Anna har nyligen avslutat sin utbildning på Textilakademien i Värnamo. Där gick hon för att främst lära sig textiltryck och bli bredare i sitt kunnande för kunna ta flera olika uppdrag.

Under tiden Anna pluggade på Textilakademien inriktade hon sig främst på att lära sig allt om textiltryck. Här med en klänning med just ett eget tryck.

Utställning på Hörle slott i höst

Den som vill titta på något av Anna Ilebys stora produktion kan hitta några illustrationer på café DeGusto i Värnamo där en permanent utställning hänger. Dessutom kommer hon att ställa ut på Hörle slott i höst. Men det bär också av till Karlstad i höst där hon redan är etablerad som konstnär och kommunen köpt in en hel del av hennes bilder.

− Det var ju där allting började och jag har haft flera utställningar däruppe, framför allt på Rackta muséet, säger Anna.

En av Anna Ilebys senaste verk som hon kommer att ställa ut inom kort i Karlstad

Om vi får behålla denna driftiga konstnär i Värnamo får framtiden utvisa. Det handlar mycket om jobb och om att kunna försörja sig, berättar Anna. Men lyckas hon med sia målsättning om att helt och hållet leva på sina uppdrag som illustratör kan hon i princip jobba var som helst. Fram tills dess kommer hon oförtrutet att hålla drömmen levande, rita och måla vidare. För lyckas det ska hon, det tvekar hon inte en enda sekund om. Det är bara frågan om när?

 

Anna sitter i köket vid sin arbetsplats med utsikt ut över Värnamo och tecknar. I förgrunden ligger lådan med hennes alldeles specialla pennor som hon använder i sina illustrationer

Läs mer om:
Skrivet av Susanne Prien
En enda kommentar
  1. Riitta skriver:

    Vad glad jag blev när jag läste detta.
    Du verkar vara enormt begåvad och driftig tjej.
    Önskar dig allt gott i framtiden och lycka till med allt skapandet.
    Och Susanne har som vanligt satt ihop en riktigt ”fining” vad gäller repotaget.

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Så här gör du för att komma in på vår nya sida

08:50 | Har du hamnat på denna sida så ska du givetvis besöka vår nya sida i stället …. http://värnamo.nu Fungerar… Läs mer

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Why Everybody Is Dead Wrong About College Essays

12:29 | Why Everybody Is Dead Wrong About College Essays papernow How to Choose College Essays Different significance of a… Läs mer

The Scholarship Essay Trap

14:20 | The Scholarship Essay Trap The Characteristics of Scholarship Essay You’ll find lots of issues you can do in… Läs mer

The Do This, Get That Guide On Argument Essay

14:19 | The Do This, Get That Guide On Argument Essay What Argument Essay Is – and What it Is… Läs mer

What You Must Know About College Essay Format

13:42 | What You Must Know About College Essay Format College Essay Format: the Ultimate Convenience! Just enjoy most of… Läs mer

The Confidential Secrets of Do Essay for Me Discovered

13:40 | The Confidential Secrets of Do Essay for Me Discovered What’s Really Happening with Do Essay for Me Naturally,… Läs mer

1

09:08 | 1

What’s Truly Going on with College Essay Topics

17:11 | What’s Truly Going on with College Essay Topics You’ll prefer the admissions officer to detect everything you’re worthy… Läs mer

Finding the Best End My Essay

17:10 | Finding the Best End My Essay When you start creating your article you should have all info you… Läs mer

The Birth of Argument Essay Topics

17:10 | The Birth of Argument Essay Topics The range of this matter for your essay must not be disregarded,… Läs mer

Understanding Family Adventure Holidays

18:18 | Understanding Family Adventure Holidays Gleam New York Dinner Cruise that can be liked instantly. Beaches would be to… Läs mer

Understanding Family Adventure Holidays

18:17 | Understanding Family Adventure Holidays What’s Actually Going on with Family Adventure Holidays You’re going to get a long… Läs mer

Why Everybody Is Talking About Good Argumentative Essay Topics

17:26 | Why Everybody Is Talking About Good Argumentative Essay Topics After all, simply picking out a topic is insufficient… Läs mer

Kids, Work and Take Money for My Essay

17:25 | Kids, Work and Take Money for My Essay A Secret Weapon for Take Money for My Essay You… Läs mer

The Concealed Truth on how to Start a Higher education Essay Exposed

16:32 | The Concealed Truth on how to Start a Higher education Essay Exposed Tips, Formulation and Shortcuts for the… Läs mer

Ideas, Formulas and Shortcuts for Rent Apartment in Sharjah

16:52 | Ideas, Formulas and Shortcuts for Rent Apartment in Sharjah Apart from rent, there’s not many diverse regions to… Läs mer

New Step by Step Roadmap for Rent Apartment in Sharjah

16:51 | New Step by Step Roadmap for Rent Apartment in Sharjah Let us get going doing the exact 1st… Läs mer

Argumentative Essay Case in point Techniques

16:26 | Argumentative Essay Case in point Techniques What you Should preferably Do About Argumentative Essay Illustration Commencing within the… Läs mer

What Everybody Is Saying About Mla Essay and What You Need to Do

16:25 | What Everybody Is Saying About Mla Essay and What You Need to Do The Foolproof Mla Essay Strategy… Läs mer

Finish Notes on Argument Essay inside of of an Pretty easy to Undertake Way

16:24 | Finish Notes on Argument Essay inside of of an Pretty easy to Undertake Way Lies You have Been… Läs mer

How to BS Your Path By Way of A School Report

16:01 | A good deal of preparation ought to go into your essay before beginning composing it. Here, I’ll educate… Läs mer

Who Else Is Lying to Us About Apa Structure Essay Illustration?

16:20 | Who Else Is Lying to Us About Apa Structure Essay Illustration? The new Angle On Apa Format Essay… Läs mer

The truth Regarding how to get started on a college Essay

16:19 | The truth Regarding how to get started on a college Essay The 30-Second Trick for how to start… Läs mer

What Each one Is Saying About Making Essays Is Lifeless Incorrect and Why

15:51 | What Each one Is Saying About Making Essays Is Lifeless Incorrect and Why The nice, the Horrible and… Läs mer

The ultimate Method for Measure up and Distinction Essay Illustrations You could Find out About Presently

15:50 | The ultimate Method for Measure up and Distinction Essay Illustrations You could Find out About Presently If whatsoever… Läs mer

Who Else Is Lying to Us About Apa Format Essay Instance?

15:41 | Who Else Is Lying to Us About Apa Format Essay Instance? Apa Format Essay Instance – the Conspiracy… Läs mer

The Hidden Truth regarding how to Begin the process of Essay Uncovered

15:40 | The Hidden Truth regarding how to Begin the process of Essay Uncovered Do not turned out to be… Läs mer

What Each one Is Stating About Crafting Essays Is Useless Incorrect and Why

16:12 | What Each one Is Stating About Crafting Essays Is Useless Incorrect and Why Simply use a peek at… Läs mer

Nearly the best Commonly utilised The most effective technique to Be ready to publish a non-public Essay

16:11 | Nearly the best Commonly utilised The most effective technique to Be ready to publish a non-public Essay Looking… Läs mer

Honestly know what an Aged Proficient is Indicating About Producing Essays

16:10 | Honestly know what an Aged Proficient is Indicating About Producing Essays The debate Close to Composing Essays To… Läs mer

Order Essay Online – Get the Best Chance of Securing Better Marks

14:34 | Order Essay Online – Get the Best Chance of Securing Better Marks We guarantee that you will surely… Läs mer