Anna ritar målmedvetet

Den  som inte känner till illustratören och konstnären Anna Ileby från Värnamo kan ha all anledning att lägga namnet på minnet. Hennes konstnärliga stjärna stiger oavbrutet och om hon inte kommer att lyckas med sina drömmars mål gör nog ingen det. Bukowskis har redan intresserat sig för denna unga konstnär.

Älskar papper och speciella tuschpennor

Anna Ileby har ritat så länge hon kan minnas och redan som liten flicka kunde hon sitta i timmar och njuta av nya papper eller pennor. 

Anna Ileby med pärmen som visar en liten del av hennes produktivitet som illustratör.

− Det bästa jag visste då var när mamma kom hem med nya tuschpennor eller riktigt bra papper till mig, säger Anna Ileby när Värnamo Nu gör ett besök i hennes och pojkvännen Emils lägenhet mitt i centrala Värnamo. 

Överallt flödar det av detaljer som påminner om kreativitet. Anna är inte bara intresserad av att rita och måla utan är en loppisfantast av stora mått. Med på det tåget har hon också fått med sig sambon sedan ett par åt tillbaka, Emil.

Denna målning av Anna Ileby var Bukowskis intresserad av men fick veta att den var såld och faktum är att den pryder sin plats hos en av Annas fastrar i Värnamo.

Bestämt målet men inte exakta vägen

Men det är att  rita, måla och det kreativa skapandet som löper som en röd tråd genom åren, studier, arbeten och annat hon företar sig. Och sedan länge har hon vetat att det är den kreativa delen av sig själv hon kommer att satsa på. Inget annat skulle fungera ändå. Men det är som bekant en lång och krokig väg i bland att lyckas så bra så man kan försörja sig på sin konstnärliga förmåga. Det hindrar inte Anna Ileby från att ha målat framtiden i glasklara färger som säger att det är det här hon ska leva på.

− Jag har bestämt mig för målet, att leva på mina målningar och illustrationer, det är bara frågan om vägen dit, säger hon och nickar bestämt.

Knepigt först med kritik

Anna Ilebys alltmer stigande stjärna på illustratörshimlen fick sig en extra skjuts för några år sedan. Det var då hon fick veta att hon inte blivit antagen till Högskolan för design och konstverk (HDK) Dessförinnan hade hon hunnit med, förutom estetiska programmet med inriktning bild, att som enda 19-åring komma in på Pernbys målarskola i Stockholm. Det blev riktigt tuffa tag där när hon fick lära sig tåla kritik.

− Jag var så ung och lite oförberedd på att inte höra att det jag gjorde var bra, och det var svårt att ta kritiken men nyttigt, säger Anna.

Anna ritar på allt som går att rita på. Här är det pojkvännen Emils jacka som fått Johnny Cash på ryggen

Sen följde ytterligare ett år på Gerlesborgs konstskola i Smögen och det var där hon började utveckla sitt målande alltmer genom att ibland såga i sina tavlor för att få en reliefeffekt. Därefter flyttade hon hem till föräldrarna i Karlstad. Och det var då det började hända saker som fick henne stjärna att stiga alltmer och i synnerhet efter hon fick det dystra beskedet om att inte komma in på HDK.

Startade en välbesökt blogg

− Jag blev så arg när beskedet kom om att jag inte kom in, dessutom var det kanske inte den bästa lösningen att flytta hem till mamma och pappa i Karlstad igen. Hur stöttande och bra ens föräldrar än är, och i kombination med att inte ha ett jobb eller eget boende var det inte alls bra för mig, säger Anna.

En sko från Björn Borg som Anna ritade under tiden hon jobbade som illustratör där

Samtidigt fick ilskan över att hon blivit ratad av HDK henne att starta den numera välbesökta bloggen, Anna ritar. Beställningar börja komma in. I synnerhet sen Anna gjort teckningar av flera välkända modebloggare.  De gillade hennes illustrationer och gjorde därmed reklam för henne. I dag ligger Anna Ileby som topp 5 över Kulturbloggarna i Sverige med runt en miljon besökare.

Fastern ordnade lägenhet

Annas pappa är ursprungligen från Värnamo. Hans tre systrar och därmed Annas fastrar bor i Värnamo. Det var en av dom,  som nu kom med en lösning som gjorde att Anna  flyttade till Värnamo för drygt två år sedan. Sen har den berömda stjärnan stigit ytterligare några snäpp.

− När faster Lena-Karin på Corallen ringde och sa att de hade en ledig liten lägenhet bestämde jag mig för att göra något drastisk och tog lägenheten på vinst och förlust och flyttade till Värnamo, berättar Anna och tillägger att hon tänkte att jobb måste bara finnas.

Ritade skor för företaget Björn borg

Det löste sig med jobb, Anna fick jobb som dekoratör på MQ men det varade bara ett halvt år. Men samma kväll som hon hade fått veta att hon inte fick vara kvar, och var riktigt ledsen och orolig för det, så ringde huvuddesignern från Björn Borgs skor i Varberg och undrade om hon var intresserad av att teckna tryck på skor. Så blev det. Anna ritade ett flertal skor åt företaget.

En annan sko av märket Björn Borg som Anna ritade visas på ett kreativt sätt i hennes och Emils hem

− Först tyckte jag inte det var något märkvärdigt men efteråt har jag förstått att det är ett sådant jobb man får efter att man gått konstskolan inte före, säger Anna.

Anna har nyligen avslutat sin utbildning på Textilakademien i Värnamo. Där gick hon för att främst lära sig textiltryck och bli bredare i sitt kunnande för kunna ta flera olika uppdrag.

Under tiden Anna pluggade på Textilakademien inriktade hon sig främst på att lära sig allt om textiltryck. Här med en klänning med just ett eget tryck.

Utställning på Hörle slott i höst

Den som vill titta på något av Anna Ilebys stora produktion kan hitta några illustrationer på café DeGusto i Värnamo där en permanent utställning hänger. Dessutom kommer hon att ställa ut på Hörle slott i höst. Men det bär också av till Karlstad i höst där hon redan är etablerad som konstnär och kommunen köpt in en hel del av hennes bilder.

− Det var ju där allting började och jag har haft flera utställningar däruppe, framför allt på Rackta muséet, säger Anna.

En av Anna Ilebys senaste verk som hon kommer att ställa ut inom kort i Karlstad

Om vi får behålla denna driftiga konstnär i Värnamo får framtiden utvisa. Det handlar mycket om jobb och om att kunna försörja sig, berättar Anna. Men lyckas hon med sia målsättning om att helt och hållet leva på sina uppdrag som illustratör kan hon i princip jobba var som helst. Fram tills dess kommer hon oförtrutet att hålla drömmen levande, rita och måla vidare. För lyckas det ska hon, det tvekar hon inte en enda sekund om. Det är bara frågan om när?

 

Anna sitter i köket vid sin arbetsplats med utsikt ut över Värnamo och tecknar. I förgrunden ligger lådan med hennes alldeles specialla pennor som hon använder i sina illustrationer

Läs mer om:
Skrivet av Susanne Prien
En enda kommentar
  1. Riitta skriver:

    Vad glad jag blev när jag läste detta.
    Du verkar vara enormt begåvad och driftig tjej.
    Önskar dig allt gott i framtiden och lycka till med allt skapandet.
    Och Susanne har som vanligt satt ihop en riktigt ”fining” vad gäller repotaget.

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Så här gör du för att komma in på vår nya sida

08:50 | Har du hamnat på denna sida så ska du givetvis besöka vår nya sida i stället …. http://värnamo.nu Fungerar… Läs mer

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Fredriksson och Bredow i Värnamo

09:03 | I kväll blir det världspremiär i Värnamo. För första gången kommer det att bjudas på högläsning ur Katarina… Läs mer

Körförbud, narkotikabrott med mera

10:17 | Här följer fler polisnotiser från Värnamo.

Senaste polisnotiserna

10:01 | Här följer de senaste polisnotiserna från Värnamo med omnejd.

Planerar för ny station i Värnamo

08:49 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Bildspel: Rusken runt lockade…

20:04 | I dag har det varit andra dagen av två i arrangemanget Rusken runt.

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

Tånnödagen modell 2015

13:06 | Tånnödagen har firats i många år nu och i går lördag var det dags igen.

Traktorer lockade i Nydala

10:04 | Vi berättade i går om traktorinvasion och mycket mer i samband med Rusken runt.

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:15 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Hade narkotika i bostaden

09:09 | Strax efter midnatt hittade polisen misstänkt narkotika hemma hos en 40-årig Värnamoman. Polisen hade påträffat honom på stan… Läs mer

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

Låg på restauranganggolvet…

20:46 | En polispatrull kallades i kväll till en restaurang i centrala Värnamo eftersom en man hade lagt sig på… Läs mer

Brand i container i Värnamo

17:22 | Räddningstjänsten har fått larm o men brand i en container på Ingelundsvägen Vid Volvo och Peltor i Värnamo.

Folkfest för Rusken runt

13:05 | Runt sjön Rusken råder det just ny full aktivitet i varenda buske och vrå. Rusken runt bjuder som… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:34 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda. Förundersökning om mord eller dråp är inledd. Flera personer är… Läs mer

Bowling mot cancer

10:11 | Bowlinghallarna runt om i landet går nu samman i kampen mot cancer. I Värnamo arrangerar Bowlingmagasinet söndagen den… Läs mer

Trafikolycka – sex personer inblandade

09:53 | Klockan 09.37 fick SOS larm om en trafikolycka på riksväg 27 mellan Bredaryd-Forsheda med två fordon som det var… Läs mer

Långa ögonfransar hos Sandra

17:36 | Ovanligt många kvinnor i Värnamo promenerar omkring med tjusiga ögonfransar. Nu finns det en förklaring till detta.

Länets psykvård bäst på tillgänglighet

09:16 | Psykiatrin i Jönköpings län är bäst i landet när det gäller tillgänglighet. I Värnamo fick 100 procent av… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Sprutar in lim i nyckelhål

08:48 | De senaste dagarna har ett par boende på Nygatan i Värnamo drabbats av ett de inte kunnat ta… Läs mer

Stannade inte för barn – fick böta

08:46 | Polisen hade i går morse en kontroll vid Borbackaskolan i Bor och noterade då att en bilist körde… Läs mer

Bestulen på ny båtmotor

08:46 | En 40-årig Rydaholmsman blev mellan 26–27 augusti bestulen på sin nya båtmotor värd 23 000 kronor som förvarades… Läs mer

Sprang från brottsplatsen

08:45 | ICA Kvantum drabbades vid 20-tiden i går kväll av en stöld av smink. Personal observerade en man som… Läs mer

Stulen mobil kunde spåras

08:42 | En tysk kvinna förlorade sin mobiltelefon Iphone när hon var på Statoil på Växjövägen i Värnamo. Telefonen har… Läs mer

Stölder och misshandel

08:36 | Ett axplock ur polisanmälningar.

Centern debatterar öppna landskap

08:13 | Centerpartiet i Värnamo kommun har sänt oss en insändare där ämnet öppna landskap tas upp. Här kommer den… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.