Anna ritar målmedvetet

Den  som inte känner till illustratören och konstnären Anna Ileby från Värnamo kan ha all anledning att lägga namnet på minnet. Hennes konstnärliga stjärna stiger oavbrutet och om hon inte kommer att lyckas med sina drömmars mål gör nog ingen det. Bukowskis har redan intresserat sig för denna unga konstnär.

Älskar papper och speciella tuschpennor

Anna Ileby har ritat så länge hon kan minnas och redan som liten flicka kunde hon sitta i timmar och njuta av nya papper eller pennor. 

Anna Ileby med pärmen som visar en liten del av hennes produktivitet som illustratör.

− Det bästa jag visste då var när mamma kom hem med nya tuschpennor eller riktigt bra papper till mig, säger Anna Ileby när Värnamo Nu gör ett besök i hennes och pojkvännen Emils lägenhet mitt i centrala Värnamo. 

Överallt flödar det av detaljer som påminner om kreativitet. Anna är inte bara intresserad av att rita och måla utan är en loppisfantast av stora mått. Med på det tåget har hon också fått med sig sambon sedan ett par åt tillbaka, Emil.

Denna målning av Anna Ileby var Bukowskis intresserad av men fick veta att den var såld och faktum är att den pryder sin plats hos en av Annas fastrar i Värnamo.

Bestämt målet men inte exakta vägen

Men det är att  rita, måla och det kreativa skapandet som löper som en röd tråd genom åren, studier, arbeten och annat hon företar sig. Och sedan länge har hon vetat att det är den kreativa delen av sig själv hon kommer att satsa på. Inget annat skulle fungera ändå. Men det är som bekant en lång och krokig väg i bland att lyckas så bra så man kan försörja sig på sin konstnärliga förmåga. Det hindrar inte Anna Ileby från att ha målat framtiden i glasklara färger som säger att det är det här hon ska leva på.

− Jag har bestämt mig för målet, att leva på mina målningar och illustrationer, det är bara frågan om vägen dit, säger hon och nickar bestämt.

Knepigt först med kritik

Anna Ilebys alltmer stigande stjärna på illustratörshimlen fick sig en extra skjuts för några år sedan. Det var då hon fick veta att hon inte blivit antagen till Högskolan för design och konstverk (HDK) Dessförinnan hade hon hunnit med, förutom estetiska programmet med inriktning bild, att som enda 19-åring komma in på Pernbys målarskola i Stockholm. Det blev riktigt tuffa tag där när hon fick lära sig tåla kritik.

− Jag var så ung och lite oförberedd på att inte höra att det jag gjorde var bra, och det var svårt att ta kritiken men nyttigt, säger Anna.

Anna ritar på allt som går att rita på. Här är det pojkvännen Emils jacka som fått Johnny Cash på ryggen

Sen följde ytterligare ett år på Gerlesborgs konstskola i Smögen och det var där hon började utveckla sitt målande alltmer genom att ibland såga i sina tavlor för att få en reliefeffekt. Därefter flyttade hon hem till föräldrarna i Karlstad. Och det var då det började hända saker som fick henne stjärna att stiga alltmer och i synnerhet efter hon fick det dystra beskedet om att inte komma in på HDK.

Startade en välbesökt blogg

− Jag blev så arg när beskedet kom om att jag inte kom in, dessutom var det kanske inte den bästa lösningen att flytta hem till mamma och pappa i Karlstad igen. Hur stöttande och bra ens föräldrar än är, och i kombination med att inte ha ett jobb eller eget boende var det inte alls bra för mig, säger Anna.

En sko från Björn Borg som Anna ritade under tiden hon jobbade som illustratör där

Samtidigt fick ilskan över att hon blivit ratad av HDK henne att starta den numera välbesökta bloggen, Anna ritar. Beställningar börja komma in. I synnerhet sen Anna gjort teckningar av flera välkända modebloggare.  De gillade hennes illustrationer och gjorde därmed reklam för henne. I dag ligger Anna Ileby som topp 5 över Kulturbloggarna i Sverige med runt en miljon besökare.

Fastern ordnade lägenhet

Annas pappa är ursprungligen från Värnamo. Hans tre systrar och därmed Annas fastrar bor i Värnamo. Det var en av dom,  som nu kom med en lösning som gjorde att Anna  flyttade till Värnamo för drygt två år sedan. Sen har den berömda stjärnan stigit ytterligare några snäpp.

− När faster Lena-Karin på Corallen ringde och sa att de hade en ledig liten lägenhet bestämde jag mig för att göra något drastisk och tog lägenheten på vinst och förlust och flyttade till Värnamo, berättar Anna och tillägger att hon tänkte att jobb måste bara finnas.

Ritade skor för företaget Björn borg

Det löste sig med jobb, Anna fick jobb som dekoratör på MQ men det varade bara ett halvt år. Men samma kväll som hon hade fått veta att hon inte fick vara kvar, och var riktigt ledsen och orolig för det, så ringde huvuddesignern från Björn Borgs skor i Varberg och undrade om hon var intresserad av att teckna tryck på skor. Så blev det. Anna ritade ett flertal skor åt företaget.

En annan sko av märket Björn Borg som Anna ritade visas på ett kreativt sätt i hennes och Emils hem

− Först tyckte jag inte det var något märkvärdigt men efteråt har jag förstått att det är ett sådant jobb man får efter att man gått konstskolan inte före, säger Anna.

Anna har nyligen avslutat sin utbildning på Textilakademien i Värnamo. Där gick hon för att främst lära sig textiltryck och bli bredare i sitt kunnande för kunna ta flera olika uppdrag.

Under tiden Anna pluggade på Textilakademien inriktade hon sig främst på att lära sig allt om textiltryck. Här med en klänning med just ett eget tryck.

Utställning på Hörle slott i höst

Den som vill titta på något av Anna Ilebys stora produktion kan hitta några illustrationer på café DeGusto i Värnamo där en permanent utställning hänger. Dessutom kommer hon att ställa ut på Hörle slott i höst. Men det bär också av till Karlstad i höst där hon redan är etablerad som konstnär och kommunen köpt in en hel del av hennes bilder.

− Det var ju där allting började och jag har haft flera utställningar däruppe, framför allt på Rackta muséet, säger Anna.

En av Anna Ilebys senaste verk som hon kommer att ställa ut inom kort i Karlstad

Om vi får behålla denna driftiga konstnär i Värnamo får framtiden utvisa. Det handlar mycket om jobb och om att kunna försörja sig, berättar Anna. Men lyckas hon med sia målsättning om att helt och hållet leva på sina uppdrag som illustratör kan hon i princip jobba var som helst. Fram tills dess kommer hon oförtrutet att hålla drömmen levande, rita och måla vidare. För lyckas det ska hon, det tvekar hon inte en enda sekund om. Det är bara frågan om när?

 

Anna sitter i köket vid sin arbetsplats med utsikt ut över Värnamo och tecknar. I förgrunden ligger lådan med hennes alldeles specialla pennor som hon använder i sina illustrationer

Läs mer om:
Skrivet av Susanne Prien
En enda kommentar
  1. Riitta skriver:

    Vad glad jag blev när jag läste detta.
    Du verkar vara enormt begåvad och driftig tjej.
    Önskar dig allt gott i framtiden och lycka till med allt skapandet.
    Och Susanne har som vanligt satt ihop en riktigt ”fining” vad gäller repotaget.

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Så här gör du för att komma in på vår nya sida

08:50 | Har du hamnat på denna sida så ska du givetvis besöka vår nya sida i stället …. http://värnamo.nu Fungerar… Läs mer

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

The Chronicles of How to Get Medical Marijuana Card

16:18 | The Chronicles of How to Get Medical Marijuana Card Though K2 remains valid, it has several dangerous side… Läs mer

Who Else Wants to Learn About California Medical Marijuana Card?

16:18 | Who Else Wants to Learn About California Medical Marijuana Card? What You Should Do to Find Out About… Läs mer

Who Else Is Misleading Us About California Medical Marijuana Card?

16:18 | Who Else Is Misleading Us About California Medical Marijuana Card? Every moment your insurance rates you’ll need to… Läs mer

The Ultimate Private Safari South Africa Trick

18:28 | The Ultimate Private Safari South Africa Trick The Private Safari South Africa Game Bead work posseses an crucial… Läs mer

Who Else Wants to Learn About Where Are the Best Safaris in Africa?

18:28 | Who Else Wants to Learn About Where Are the Best Safaris in Africa? Most Noticeable Where Are the… Läs mer

What Honeymoon Africa Safari and Beach Is – and What it Is Not

18:27 | What Honeymoon Africa Safari and Beach Is – and What it Is Not Getting the Best Honeymoon Africa… Läs mer

Choosing Good Best Time to Visit South Africa Safari

18:27 | Choosing Good Best Time to Visit South Africa Safari Maybe not just are you really going to possess… Läs mer

The Key to Successful Help Me Write My Term Paper

12:35 | The Key to Successful Help Me Write My Term Paper Even though first phases of crafting a paper… Läs mer

The College Admission Essay Stories

12:35 | The College Admission Essay Stories True, college faculty might perhaps not continually be the simplest path to take…. Läs mer

The Appeal of TermPaperWriterService

12:34 | The Appeal of TermPaperWriterService Thus, mcdougal should pay for all the minute particulars of the process and the… Läs mer

The Pain of WriteanEssay

16:08 | The Pain of WriteanEssay The structure samedayessay.com reviews of this pay page for a scholarly essay is determined… Läs mer

What You Should Do to Find Out About OnlineTermPaperWriting Before You’re Left Behind

16:07 | What You Should Do to Find Out About OnlineTermPaperWriting Before You’re Left Behind https://en.wikipedia.org/wiki/The_Origins_of_The_Koran:_Classic_Essays_on_Islam%E2%80%99s_Holy_Book The educational writing falls… Läs mer

Gossip, Lies and EssayHelper

16:06 | Gossip, Lies and EssayHelper The Upside to Essay Helper One of the exceptionally qualified authors will become to… Läs mer

Purchasing OnlineTermPaperWriting

15:29 | Purchasing OnlineTermPaperWriting If you wish to really thrive online, then you must comprehend that the warfare that the… Läs mer

Get the Scoop on WriteanEssay Before You’re Too Late

15:28 | Get the Scoop on WriteanEssay Before You’re Too Late What Is So Fascinating About Write an Essay? Most… Läs mer

The Top Secret Truth on TermPaperWriterService Exposed

15:26 | The Top Secret Truth on TermPaperWriterService Exposed Things You Won’t Like About Term Paper Writer Service and Things… Läs mer

TEST

13:11 | TEST text

To put it differently, you as an aspiring author must do lots of basis prior to taking up the endeavor.

16:15 | These studying, listening, and writing abilities are utilized in college classes each evening hence it is important for… Läs mer

His health at the start of the month is excellent.

14:48 | If you really need to get papers on line, you’ve previously receive the best tactic to do it!… Läs mer

The Lost Secret of ArgumentEssay

13:46 | The Lost Secret of ArgumentEssay You’ll find simply a small number of ways of embrace with this type… Läs mer

Dr. Oz examines the protection of gel manicures

11:19 | You can find many article writing solutions eexample. There is certainly a number of forms of documents. The… Läs mer

Personal Meeting can also show to be a chance to `sell’ oneself.

17:50 | The advent of an article is actually where the author brings within the central idea helping the article…. Läs mer

Science Topics for Research Reports

15:45 | It really is a french composition writing I would like to Accurate when ingesting espresso each morning, might… Läs mer

Goatis milk is antimicrobial and is being researched to take care of diarrhea by natives

14:46 | Because this post is only about the best way to begin writing good English arrangements, let’s now dive… Läs mer

University Hardship Distributions with a Trial Trouble Letter

13:49 | If composing an essay appears like an overwhelming encounter, subsequently studying the best way to break the procedure… Läs mer

Just how to Boost Your Handwriting

13:21 | Within another essay Knee covers the various grounds in addition to fashions of complimentary creating. He gives several… Läs mer

Reference of Literary Terms

12:55 | For example, for each and every nursing order you place with our medical created easy business, you may… Läs mer

Varieties of Pens readily available

11:51 | The personal article must be awesome to take a good look at and simple to read. Quite simply,… Läs mer

Howto Publish a Contrast Essay

11:02 | Among the many critical measures of job preparation is writing a terrific career action plan. For somebody to… Läs mer

Managing the Work Load as well as the College Heap

09:26 | With additional writing services you may possibly discover on the web, there could be actual reasons regarding why… Läs mer