Malin Wengholm debatterar skolan.
Intyg i uppförande och ordning – en extra merit!
Vi har en skolsituation i Sverige där vissa elever ser sig som ”kunder” med rätt att få undervisning. Problemet är att det inte går att ge kunskap, kommunikativ färdighet och kritiskt tänkande till någon. Man måste själv anstränga sig och arbeta sig fram till de färdigheterna. Vägen dit kan vara både lång och krokig. Det finns elever som ser lärarna som servicepersonal vilka skall lösa deras vardagsproblem. ”Jag kan inte komma på skrivningen, får jag göra den nästa vecka?” ”Jag kan inte göra läxan till nästa vecka för jag ska resa bort i helgen. Vad skall jag göra då?”
Det finns elever som inte kan passa tider och skolkar regelbundet. Det finns elever som inte har med sig penna, papper och lärobok till lektionerna. Det finns de elever som inte ens besvärar sig med att stänga av mobiltelefonen under lektionstid.
Skall dessa elever utgöra normen för svensk skola eller skall ALLA de elever som kommer i tid och sköter sig göra det?
Jag tror att många av oss glömmer bort att dagens skola speglar morgondagens samhälle.
Vilka normer tycker du skall gälla?
Jag vet ingen arbetsplats som tillåter omfattande skolk, sena ankomster, ett oacceptabelt grovt språkbruk och ett uppträdande som tyde på allt annat än respekt för medmänniskor. Således borde detta inte heller accepteras i skolan.
Jag tycker det är självklart att det skall löna sig att arbeta och sköta sig, i skolan såväl som på en arbetsplats. ALLA de elever som kommer i tid, tar ansvar och anstränger sig skall ges en konkurrensfördel när det är dags att söka arbete. Om jag vore företagare skulle dessa egenskaper spela stor roll vid nyrekrytering och vara minst lika viktigt om inte viktigare än goda betyg i till exempel geografi och historia.
Ett separat intyg i uppförande och ordning vore en extra merit vid anställningsintervjuer för det stora flertalet elever i svensk skola. De som missköter sig skulle ha möjligheten att slänga intyget. Jag tror dock att de stora flertalet arbetsgivare, inom en snar framtid skulle börja efterfråga detta intyg vid anställningsintervjuer.
Som moderat riksdagsledamot skulle jag kraftfullt verka för att återinföra en kunskapskola med ordning och reda. Jag vill också se en statushöjning av läraryrket. Jag tror nämligen att det är en förutsättning för att säkra en framtid med engagerade, entusiastiska och kunniga lärare.
Snart är det val. Du väljer!
Malin Wengholm (M) Värnamo
Riksdagskandidat, Jönköpings län
Glöm inte bort att t.ex gymnasieskolorna en gång faktiskt har accepterat eleverna på sin skola och då rimligtvis borde ha något litet ansvar för att allt fungerar. Det finns ju faktiskt en del elever som inte följer den sk normen på hur man ”ska” vara.
Jodu, Malin, visst kommer man en bit med det som alla människor håller med om…men inte hela vägen. Jag tror att lite mer konkreta lösningar vore bättre för dig och dina ambitioner. Mina ambitioner är inte för mig själv, utan mer för mina och andras barn, vilkas är både din och min framtid.