Mattias debatterar Värnamo

Mattias debatterar miljonrullning i Värnamo.

Politikernas ansvar för kommunen?

– Värnamo växer! Nya köpcentrum och flera bostadsmöjligheter!
Propagandan sprider sig från kommunhuset. Hur Värnamo ska utvecklas framåt och hur staden allt mer och mer skall få en större punkt på kartan. Men hur går det med alla löften? I detta fallet talar vi verkligheten om så kallade tomma löften.

För ett tag sedan var det fullt utvecklade planer för Bredasten. Skog avverkades till sista spånet, men kvar blev en sandplatå som liknande Saharas öken. Man utlyste till och med en tävling för ett nytt namn till platsen. Ett namn som sedan inte kom att användas, och vad som hände med vinnaren vet jag inte. Nu, flera år efter att projektet startades och i högkonjunkturens sken, så står fortfarande många utav markens tomter osålda. För dåligt med reklam?

För snart två år sedan startades ett nytt projekt – Vandalorum. Trots mängder av protester från lokalborna så satsades ändå ett x antal miljoner till bygget. Inte nog med att pengar spenderades på konsthallen. Miljon efter miljon gick även till ännu mera konst.

De stora och ”ståtliga” rondell-figurerna blev en stor fråga i Värnamo. (bland annat vid Bredasten och rondellen ovanför Viadukten) Varför köpa in sådan rondell-konst för miljoner?

En annan etapp var studentbostäderna – Högskolan på hemmaplan. Fruktansvärt bra med bostäder till studenterna, jo självklart. Men när man går över budgeten med över 21 miljoner kronor och sedan betalar en räkning dubbelt, då är det någonting som är fel.

Kanske var det dom nya lägenheterna i höghuset på Jönköpingsvägen/Pilgatan som fick lösa det ekonomiska problemet som uppstod? Hur många har flyttat in i dom? Knappt någon. Varför? För att hyran är rekordhög.

Simhallen var det också tal om. Även den notan översteg budgeten rejält och byggnationen drog även ut ett halvår på tiden. För att klara budgetöverskridningen höjdes bad- och säsongsavgifterna markant. Även efter att de öppnat, fortsatte renoveringen inomhus såsom utomhus.

Tittar vi sedan på det senaste – IFK Värnamo. Där har nu Jonas Thern lämnat allt vad som har med Värnamo att göra. Och jag förstår honom fullt ut. Värnamo gick precis upp till den näst högsta divisionen inom den svenska fotbollen. Ett ultimat sätt att placera ut Värnamo på kartan vore väl då att ta vara på detta läget? Men nej, så blev det inte. Trots att Jonas erbjöd sig att skjuta till 20 miljoner kronor och fixade detaljplaner till en ny arena, så vägrade kommunen att betala de resterande 20.

Hade kommunen lagt pengar och vågat satsa lite på idrotten också, istället för bara på konst, hade allt fler turister hade hittat hit både för att se på fotboll och för att Värnamo är en ny stad för många.

Med denna debattartikel vill jag med min personliga åsikt på flera sätt påpeka och uttrycka, hur fel jag anser kommunen marknadsför och sköter Värnamo. Kanske något som verkligen borde granskas någon gång. Istället för att kommunens egna representanter går ut i media och kommenterar att ”det kommer att tas upp på nästa kommunstyrelse”.

För borde vi verkligen lita på det?

Mattias Persson
Värnamo

Läs mer om:
22 kommentarer
  1. Peter skriver:

    Till Mattias,detta var de bästa jag läst på länge,men du missade en väl så viktig sak,Gummi fabriken vilket fjasko…hur kan man plöjja ner miljon efter miljon på ett fallfärdigt gammalt ruckel…Peter Söderström.

  2. Glenn den fule skriver:

    Mest skitsnack. Där slösade jag bort några minuter av mitt liv.

  3. Tjena skriver:

    Skitsnack, du kan inte ha alla proppar i proppskåpet??
    Mattias ( han som skrev artiklen ) Har rätt, vår ”kära” kommun. Har lagt mycket pengar på skit saker enligt mig, dessa pengar kunde satsas på andra viktigare saker som t.ex saker för våra ungdomar.
    Försöka få ut dom ur sina rum och ifrån deras datorer.
    Enligt mig, vem  f*n bryr sig om konsthall?

    Nu har du slösat ytterligare någon minut.

  4. Frippe skriver:

    Du har rätt i många saker, men kan inte hålla med om allt.

    Angående IFK och Jonas Thern. För det första så är IFK en av de föreningar i Sverige som har bäst förutsättningar. Konstgräs på flera ställen och enorma träningsytor.
    Så bara för att Jonas Thern(TM) har en ledande roll så ska han bestämma att kommunen lägger ner 20 miljoner på en stor arena? Vad säger att IFK inte åker ut direkt? Ska bli intressant att se vad som händer när nyckelspelarna försvinner.
    Sen när kommunen inte går med på det förslagna så packar han sitt pick och pack och lämnar. Känns lite sandlådenivå.

    Är det några idrottsföreningar som fått stryk senaste år så är det väl simningen, hockeyn och brottningen.
    Det finns viktigare saker än idrott för att ”sätta värnamo på kartan”, om det nu är det man eftersträvar mer än något annat. Normalt kan jag känna att en bred och trivsam idrottskultur där fler än en klubb får del av kakan är viktigare.

  5. Glenn den fule skriver:

    Jag begär inte att folk skall förstå. För övrigt är jag kultursnobb, arbetare och IFK-anhängare.

  6. Glenn den fule skriver:

    Testa med: ”Du verkar inte ha alla värnamobor i Apladalen”.

  7. Emil skriver:

    Jag håller med, helt rätt!

  8. Gast skriver:

    Har kommunen byggt höghusen vid Jönköpingsvägen /Pilgatan ? Jag trodde det var HSB eller har kommune ansvar för det också?

  9. Local skriver:

    Bra skrivet Mattias, skulle varit mycket intressant att höra hur diskussionerna går hos politikerna och höra deras argument. Jag själv kan inte förstå hur detta inte kan vara en större fråga än det är. //en gammal Värnamobo

  10. Gossenruda skriver:

    Det var inte mycket rätt i det inlägget.Läste jag inte nyss om att ett Borföretag skulle etablera sig på Bredasten-Har kommunen betalt miljoner till Vandalorum jag trodde det var privata finansiärer-Studentbostäderna över budget med 21 miljoner, hur stor var då budgeten ? -Höghusen ägs väl av bostadsrättsinnehavarna utan kommunal inblandning eller har jag fel ? -Tycker faktiskt att Finnvedsvallen blivit mycket fin efter uppfrächningen och det verkar ju som det går att spela fotboll där också eller är det kankse pga det som IFK tar poäng på hemmanplan.Trivs faktiskt ganska bra i Värnamo om man jämför med andra ställen jag bott på och nu ser man fram emot Värnamodagarna men då kanske Personn ligger under täcket

  11. Ifk fan skriver:

    Bra skrivet!
    Synd att inte folk förstår vilken förlust det är att Jonas lämnar Värnamo.
    Tydligen är det så att våra politiker inte vill ha elitklubb i fotboll.
    För att ha det krävs det engagerade politiker, näringsliv och en stark ledning i IFK.
    Tyvärr så har vi inte det.
    / IFK fan

  12. Mest skit. skriver:

    Vad jag vet så gav kommunen bort marken och inga stora pengar investerades i projektet. Enbart sponsorer ska ha sponsrat med pengar som gjort det möjligt att öppna Vandalorum.

  13. Mattias Persson skriver:

    Kommunen var ekonomisk sponsor till projektet ‘Vandalorum’ dock har de ej gått ut med hur mycket de sponsrade med.

  14. Mest skit. skriver:

    Hur kan du då veta att de gick in med ”x antal” miljoner kronor? det kan ju i själva verket bara vart några hundratusen. Ingen big deal enligt mig… Tycker staden är bra som den är.. Om man hela tiden ska gå och tänka på allt som är ”dåligt” glömmer man bort det som är bra! Tycker du ska lägga lite mer fokus på det bra här i Värnamo…..

  15. Peter skriver:

    Vad hjälper det att ett företag till etablerar sig på Bredasten ( månlandskapet) Det ser fortfarande illa ut, och ja kommunen har slängt miljonbelopp på Vandalorum, till vilken nytta??? Ingen, nej Borgarbraket borde avgå med svansen skamset mellan benen, det är rena bedrägeriet med kommuninvånarnas skattemedel.

  16. Gossenruda skriver:

    Det kanske är en hägring men jag ser både Safearea,Biltema och Idata på Bredasten.Perfekt att kommunen har framförhållning med mark om man vill etablera sig.Hur många miljoner har kommunen slängt till Vandalorum-det kanske man kan få svar på eftersom du verkar kunna svaret? Och hur var det nu med HSB-husen?Varför kommentera du inte detta? Om det nu är så illa i Värnamo varför bor du kvar? Positivitet gör livet glatt !!

  17. Partyormen skriver:

    Att få ut ungdomarna från deras datorer är väl ändå föräldrarnas ansvar. Det kan inte vara samhällets. Ta och kika på alla föreningar som finns…bara att välja. Och du, det finns många som bryr sig om konsthallar och kulturevenemang. Biblioteket har mycket bra grejer även för ungdomar.

  18. Karl skriver:

    Visst är det bra med kritiska och ifrågasättande röster. Men ta reda på lite mer innan du uttalar dig. Ditt inlägg innehåller måååånga fel. Nästan lite pinsamt faktiskt, för jag tror att många som läser kommentarer har bättre koll.

  19. Partyormen skriver:

    Så tror jag inte det är. Men att lägga skattepengar för att Thern inte ska lämna klubben vore bra märkligt. Det finns flera klubbar, som varit uppe i högre serier i flera år, som inte har några arenor. Och tydligen funkar det och föreningen själva är ju nöjda. Att göra en jättesatsning år 1 hade varit oansvarigt. /IFK fan

  20. Ifk fan skriver:

    Det handlar om att ha en långsiktig planering. Självklart kan inte kommunen investera 20 miljoner på ett år. Problemet är att de inte ens för en dialog med Jonas och Calsio. Man kan ju sikta på att ha en arena klar om 3-5 år.
    Skulle det visa sig att kommunen måste leva upp till arenakraven 2014,så är inte 20 miljoner bortkastade pengar på en ny arena.
    Personligen så tror jag att det är väl investerade pengar om vi kan behålla ett elitlag i fotboll.
    Jag tror att förutsättningarna att ha ett elitlag lag i fotboll underlättas om Jonas är engarerad.

  21. Mattias Persson skriver:

    Skulle man lägga fokus på allt som var bra här i världen skulle det inte ske någon större förändring någonstans, vilket är behövligt. Både för vår överlevnad och miljö. Nu har väl inte detta inlägget något med miljö eller överlevnad att göra, utan mer för att göra så att Värnamo blir en plats dit folk vill åka. Just det försöker jag påpeka här, med mina egna skriva åsikter.

  22. Tjena skriver:

    Jaså det säger du, ifall ungdomar hade HAFT något att göra så hade DOM med största sannolikhet inte suttit framför datorn hela dagen. Och Ja det är föräldrarna fel, Ska de kasta ut dom på gatan och tvinga dom att göra ngåot som inte finns, ifall ungdomar hade MER att göra så hade det varit mycket bättre. Ska ungdomar Vandalisera? Det kanske dom borde börja med, då har de i alla fall något att göra.    
    Tror inte att det största delen av Värnamos invånare bryr sig ett skit om konsthallar, ledsen. 

     

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Så här gör du för att komma in på vår nya sida

08:50 | Har du hamnat på denna sida så ska du givetvis besöka vår nya sida i stället …. http://värnamo.nu Fungerar… Läs mer

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Fredriksson och Bredow i Värnamo

09:03 | I kväll blir det världspremiär i Värnamo. För första gången kommer det att bjudas på högläsning ur Katarina… Läs mer

Körförbud, narkotikabrott med mera

10:17 | Här följer fler polisnotiser från Värnamo.

Senaste polisnotiserna

10:01 | Här följer de senaste polisnotiserna från Värnamo med omnejd.

Planerar för ny station i Värnamo

08:49 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Bildspel: Rusken runt lockade…

20:04 | I dag har det varit andra dagen av två i arrangemanget Rusken runt.

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

Tånnödagen modell 2015

13:06 | Tånnödagen har firats i många år nu och i går lördag var det dags igen.

Traktorer lockade i Nydala

10:04 | Vi berättade i går om traktorinvasion och mycket mer i samband med Rusken runt.

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:15 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Hade narkotika i bostaden

09:09 | Strax efter midnatt hittade polisen misstänkt narkotika hemma hos en 40-årig Värnamoman. Polisen hade påträffat honom på stan… Läs mer

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

Låg på restauranganggolvet…

20:46 | En polispatrull kallades i kväll till en restaurang i centrala Värnamo eftersom en man hade lagt sig på… Läs mer

Brand i container i Värnamo

17:22 | Räddningstjänsten har fått larm o men brand i en container på Ingelundsvägen Vid Volvo och Peltor i Värnamo.

Folkfest för Rusken runt

13:05 | Runt sjön Rusken råder det just ny full aktivitet i varenda buske och vrå. Rusken runt bjuder som… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:34 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda. Förundersökning om mord eller dråp är inledd. Flera personer är… Läs mer

Bowling mot cancer

10:11 | Bowlinghallarna runt om i landet går nu samman i kampen mot cancer. I Värnamo arrangerar Bowlingmagasinet söndagen den… Läs mer

Trafikolycka – sex personer inblandade

09:53 | Klockan 09.37 fick SOS larm om en trafikolycka på riksväg 27 mellan Bredaryd-Forsheda med två fordon som det var… Läs mer

Långa ögonfransar hos Sandra

17:36 | Ovanligt många kvinnor i Värnamo promenerar omkring med tjusiga ögonfransar. Nu finns det en förklaring till detta.

Länets psykvård bäst på tillgänglighet

09:16 | Psykiatrin i Jönköpings län är bäst i landet när det gäller tillgänglighet. I Värnamo fick 100 procent av… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Sprutar in lim i nyckelhål

08:48 | De senaste dagarna har ett par boende på Nygatan i Värnamo drabbats av ett de inte kunnat ta… Läs mer

Stannade inte för barn – fick böta

08:46 | Polisen hade i går morse en kontroll vid Borbackaskolan i Bor och noterade då att en bilist körde… Läs mer

Bestulen på ny båtmotor

08:46 | En 40-årig Rydaholmsman blev mellan 26–27 augusti bestulen på sin nya båtmotor värd 23 000 kronor som förvarades… Läs mer

Sprang från brottsplatsen

08:45 | ICA Kvantum drabbades vid 20-tiden i går kväll av en stöld av smink. Personal observerade en man som… Läs mer

Stulen mobil kunde spåras

08:42 | En tysk kvinna förlorade sin mobiltelefon Iphone när hon var på Statoil på Växjövägen i Värnamo. Telefonen har… Läs mer

Stölder och misshandel

08:36 | Ett axplock ur polisanmälningar.

Centern debatterar öppna landskap

08:13 | Centerpartiet i Värnamo kommun har sänt oss en insändare där ämnet öppna landskap tas upp. Här kommer den… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.