Kostavdelningen på Värnamo sjukhus får Landstingets miljöpris 2011.
Priset delas ut av landstingsfullmäktige vid mötet i Rosensalen 27 september 2011.
I motiveringen står bland annat att kostavdelningen på Värnamo sjukhus, i gott samarbete med kunden, utvecklat ett framgångsrikt koncept som gör det lätt för kunden att välja ekologiskt rätt.
– Det är jätteroligt att vi på kostavdelningen fått Landstingets miljöpris. Jag vill passa på att tacka personalen som under flera år har arbetat hårt för att nå miljöprogrammets miljömål att 25 procent av våra livsmedel ska vara ekologiska, säger Jennie Ferm, kostchef i Värnamo.
I Landstingets miljöprogram finns målet att 25 procent av den totala livsmedelskostnaden ska vara kostnader för ekologiska livsmedel. Kostavdelningen lyckades nå 23 procent – klart bäst av Landstingets förvaltningar.
I motiveringen framhålls att kostavdelningen genom sitt koncept bidrar till god hushållning med resurser och ekologisk hållbar utveckling. Bakom framgången ligger ett aktivt och innovativt utvecklingsarbete där helheten är viktig.
Landstingets miljöpris delas ut för andra gången. Team, verksamhet eller enskild medarbetare inom Landstinget kan få utmärkelsen för insatser som leder till att utsläpp till luft, vatten eller mark begränsas. Priset på 30.000 kronor ska även bidra till att lyfta fram goda exempel på insatser som medverkar till att miljömålen uppnås