Om mungipan hänger snett, kraften i arm/ben försvinner eller talet är sluddrigt – ring omedelbart 112, säger Björn Persson som är läkare och verksamhetschef vid geriatriska kliniken med strokeenheten på Värnamo sjukhus.
Det är Sveriges landsting och regioner just nu inlett den treåriga kampanjen om stroke .
I Sverige får någon stroke – blodpropp eller blödning i hjärnan – var 17:e minut. Stroke slår ofta till helt oväntat. Att få vård snabbt är livsviktigt. Allt som krävs för att rädda liv är att någon i närheten känner igen symtomen och ringer 112 direkt. Stroke är den främsta anledningen till funktionsnedsättning och den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Av de 30.000 personer som insjuknar i stroke varje år i Sverige avlider 8.000 personer.
Genom att halvera tiden från symtom till larm vid stroke kan fler räddas till ett bättre liv med så lite funktionsnedsättningar som möjligt. Ju fler som upptäcker symtomen i tid och ringer 112 direkt, desto fler kan räddas.
Kampanjen vänder sig till personer i åldrarna 18–90 år för att de med hjälp av AKUT-testet ska lära sig känna igen symtomen hos sig själva eller personer i sin närhet som får stroke och omedelbart larma 112. Det kan vara en arbetskamrat, en undersköterska på ett äldreboende eller en sambo som blir livräddare tack vare sin nyvunna kunskap.
– Kampanjens syfte är precis det vi önskar. Om fler som drabbas av symtom på stroke kommer till oss tidigare, ökar våra chanser att rädda patientens liv eller hindra svåra funktionsnedsättningar. I de fall där vi inte kunnat hjälpa, beror det oftast på att man kommit in för sent, säger Björn Persson
För att nå ut till så många som möjligt syns kampanjen i olika media. En reklamfilm i TV följs upp av annonser i såväl de större morgontidningarna som i fackpress.