Förändrade arbetssätt inom sjukvården medför en rad förbättringar för patienten. Det visar en masteruppsats som lades fram vid Hälsohögskolan i juni.
I studien undersöktes effekterna av ett förändrat arbetssätt vid Värnamo sjukhus för patienter som genomgått höft- eller knäoperationer. På den undersökta kliniken hade patienterna längre vårdtider, likvärdig eller bättre patientnöjdhet och få postoperativa komplikationer i nationell jämförelse.
Syftet med studien var att undersöka vilka faktorer som är viktiga för att genomföra förändringar inom vården som leder till förbättringar för patienten.
Genom en kartläggning identifierades förbättringsområden avseende standardiserade arbetssätt, patientinformation och patientdelaktighet för att uppnå säker och effektiv vård och rehabilitering.
Resultatet visade att vårdtiden blev kortare, patienterna blev nöjdare och upplevdes av personalen som tryggare, mer delaktiga och aktiva.
Personalen upplevde att själva förbättringsarbetet var effektivt men att det ställdes högre krav på ett tydligt stöd, mandat och rollbeskrivning för såväl ledning som personal. Det krävs en långsiktighet i beslut, uppföljning och engagemang för att få till ett systematiskt förbättringsarbete.