Vi går mot en svagare marknadsutveckling och en ökad arbetslöshet under 2012 spår länets arbetsförmedling.
Det finns dock fortfarande en svag optimism bland länets företag inför framtiden. De arbetsmarknadspolitiska utmaningarna ligger bland annat i att andelen arbetssökande i utsatta grupper ökar.
– Det är en dämpad utveckling vi går mot under 2012, säger Håkan Gustafsson, chef Arbetsförmedlingen Jönköping.
– Samtidigt är den nedgång vi ser nu inte jämförbar med den vi hade under 2008, som var en betydligt kraftigare avmattning. I nuläget råder fortfarande en svag optimism hos länets företag för det kommande året.
Företagen i länet har en svag optimism inför den framtida marknadsutvecklingen. Tillsammans med Kronoberg har Jönköpings län den svagaste optimismen i riket. Drygt en tredjedel av företagen i länet tror på en ökad efterfrågan på varor och tjänster de kommande 6-12 månaderna samtidigt som 16 procent tror på en minskning. Undersökningen visar att det är företag inom privata tjänster såsom exempelvis handel samt finansiell verksamhet och företagstjänster som är mest optimistiska inför framtiden.
Prognosen visar att den totala arbetslösheten minskar till slutet av 2011. Till sista kvartalet 2011 beräknas arbetslösheten att vara 11 100, vilket motsvarar en minskning med 8 procent på ett år. Under 2012 dämpas konjunkturen och arbetslösheten beräknas öka till 12 200 personer till slutet av 2012.
Personer utan arbete med högst förgymnasial utbildning, funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, äldre 55-64 år och utrikesfödda har svårare än andra grupper att etablera sig på arbetsmarknaden. De senaste tre åren har inslaget av utsatta grupper ökat med 3 000 personer till att omfatta 6 500 personer i oktober 2011.
Generellt ställs det högre krav på kunskap och erfarenhet inom de flesta branscher på arbetsmarknaden. Exempelvis har den tekniska utvecklingen resulterat i färre arbetstillfällen. Att motivera arbetssökande till högre studier är viktigt eftersom allt fler jobb kräver någon form av eftergymnasial utbildning. Krav på en väl fungerande matchning av vad arbetsgivarna efterfrågar och vad de sökande har för kompetenser är avgörande för en fungerande arbetskraftsförsörjning på länets arbetsmarknad.
– De utmaningar vi står inför ställer stora krav på de olika aktörerna på arbetsmarknaden, säger Håkan Gustafsson, chef Arbetsförmedlingen Jönköping.
– Vi kommer att använda den resursförstärkning vi fått på Arbetsförmedlingen för att fokusera på de mest utsatta grupperna. Det handlar om konkreta åtgärder såsom arbetsmarknadsutbildningar, program med arbetsnära aktiviteter och praktikplatser. Men det handlar också om kunskap och attitydfrågor – som t.ex. vad en arbetsgivare kan få för stöd om man vill rekrytera en person med funktionsnedsättning.