450 000 svenskar har benskörhet och cirka 40 % av alla kvinnor och 15 % av alla män får under sitt liv ett benbrott relaterat till benskörhet.
Kristdemokraterna har uppmärksammat problemet genom en motion till landstingsfullmäktige och i dag besöker Mia Frisk, Doris Lidman och Marianne Andersson osteoporosmottagningen på Värnamo sjukhus för att få veta mer om vad som kan göras.
De flesta vet inte om att de har benskörhet förrän de ramlat och fått en fraktur och man upptäcker att orsaken till att frakturen blev så allvarlig är att benvävnaden inuti benen är tunn och skröplig. Varje år sker nästan 100 000 frakturer relaterade till benskörhet. Det är ett stort samhällsproblem och Sverige är ett av de hårdast drabbade länderna i världen.
Riksföreningen Osteoporotiker hävdar att den bristfälliga kunskapen hos många som jobbar inom hälso- och sjukvård gör att många drabbade går länge utan hjälp.
Landstinget i Jönköping län är, jämfört med andra landsting, bra på att läkemedelsbehandla kvinnor som haft benskörhet. I en motion till landstingsfullmäktige föreslår tre kristdemokratiska landstingspolitiker att landstinget utreder förutsättningarna för en försöksverksamhet med screening av benskörhet. Detta kan exempelvis göras i samband med mammografi och/eller genom användning av ett frågeformulär (FRAX) inom primärvården.
– Vi kristdemokrater vill att Socialstyrelsens riktlinjer uppmärksammas och att dessa intentioner förverkligas även i vårt landsting, säger motionärerna Doris Lidman, Marianne Andersson och Ragnwald Ahlnér.