Ett 40-tal medlemmar från SPF Värnamo har under tre dagar varit i Östergötland som avslutning på en studiecirkel om länet.
Första stoppet var Svanshals vandrarhem där vi drack förmiddagskaffe. Därefter besöktes Tåkerns naturrum där Ellen Hultman gav information om verksamheten och om sjön Tåkern vars medeldjup är 80 cm med ett rikt djurliv. Flera av medlemmarna gick Estelles sagostig.
Därefter åkte vi till Söderköping för en stadsvandring under ledning av Heliga Brigitta alias Bodil Kärnfeldt och biskop Brask (med Brasklappen) alias Roger Mellin. Söderköping var en betydande hamnstad för flera 100 år sedan och biskop Brask styrde och ställde fram till att Gustav Vasa började jaga honom och Brask flydde till Polen där han utfattig avled i staden Lodz och är begravd där.
Sture Brandström guidade oss sedan på Stegeborgs riddarborg som har anor från 900-talet men upphörde som slott på 1700-talet. Många av den tidens potentater har bott och besökt Stegeborg.
Andra dagen började med ett besök i Norrköping som grundades 1384 och idag har cirka 132 000 invånare. Louis De Geer var en betydelsefull person för staden och startade många företag. Holmens pappersbruk hade en stor anläggning. Likaså hade väveriverksamhet stor betydels, exempelvis Tuppens väveri. 1 april 1970 var det slut på textilindustrin och 950 arbetare förlorade jobben. Ericssons tog över och är nu också nedlagt.
Fem statliga verk utlokaliserades till Norrköping bland annat SMHI. Idag har hela den stadsdelen en modern industri och universitetsfilial till Linköping. Byggnaden ”Strykjärnet” är museum som visar stadens historia förr och nu. Stora konferens- och konsertsalar finns där också. Här guidades vi av Alva Karlsson alias Elsie Sundström.
Utöver detta besöktes Skvallertorget, konstverket ”Vår enighets fana”, gick förbi ”Fräcka Fröknarnas Frestelser” samt puben ”Sista supen” som var sista anhalten för dom som skulle till galgbacken.
Som ytterligare kuriosa var att landets elektrifierade spårvagn togs i bruk 1904 och de gula spårvagnarna rullar fortfarande i staden.
Dessutom besöktes Rejmyre glasbruk som togs i drift 1810 och är fortfarande ett aktivt glasbruk, det är mest färgat glas som produceras där.
Björke Vävstuga besöktes där det gavs möjlighet till shopping.
1100-tals kyrkan i Risinge fick ett besök. Kyrkan är idag en museikyrka och orsaken till detta är de rikt invändigt dekorerade takmålningarna som visar bibliska berättelser. 1849 togs den nya kyrkan i bruk och heter S:a Marias kyrka. Sommartid används den gamla kyrkan.
Avslutningsdagen började vi vid Bergs slussar. Göta kanal är 39 mil lång 19 av dessa mil grävdes för hand av 58 000 soldater. Byggnationen var mellan 1809–1832 under ledning av Baltzar von Platen.
Även ett besök i Linköpings domkyrka hanns med.
En båttur på Kinda kanal mellan Linköping och Sturefors avverkades.
Sista besöken gjordes i Kisa och bland andra Hargbutiken med shopping.
Café Columbia och dess emigrantmuseum avslutade vår resa. Lite kuriosa var att Dorotea Florén 1921 introducerade bryggkaffe i Sverige och caféet har endast stängt fyra dagar per år.
Under hela vår resa hade vi Rolf Ericsson som guide och bodde gjorde vi på Valla folkhögskola som har Studiefrämjandet och Sveriges 4H som huvudmän. Folkhögskola har det varit i 50 år och kan ta emot 200 elever. Inriktningen är bland annat allmän linje, internationellt arbete och kurs för funktionshindrade. Vi bjöds även på underhållning och god mat.
Tack också till våra egna researrangörer Per Mörk och Karin Feurst Sanborn.
Text: Leif Hultman
Foto: Christina Karlsson