Vi presenterar i dag det fjärde kortet i vår serie om vyer med vykortssamlarna Ronald Fasth och Per Bunnstad.
Eftersom det är sommar och sol väljer vi en ny badsjö. Den här gången beger vi oss till det som i dag mest kallas Prostjön, alltså nära Finnvedens Gymnasium.
Egentligen är sig vyn ganska lik i dag.
Det finns ändå lite skillnader. Här finns en gärdesgård som går rakt ut i vattnet och det sitter en kille där. En annan står lite framför. Det är ju inte dagens mode direkt.
– Det är kanske inte Värnamos mest populära badplats men man har nog alltid badat där. Vattnet är lite grumligt men det är ändå bra där, säger Ronald Fasth.
Numera finns det en camping strax intill och den är ganska populär.
Vintertid var förr Prästsjön populär av mycket speciella skäl. Här anordnades bland annat isbanetävlingar av SMK Värnamo.
Så här skriver Olle Grimstedt på klubbens hemsida: ”Fyrtiotalets isbanetävlingar på Prostsjön blev sedermera en attraktion som drog ”man ur huse” och ekonomiska bakslag som den tilltänkta premiärtävlingen gav, drabbade sedan inte klubben. Planerad var också en jordbana i Apladalen, detta projekt genomfördes aldrig, till fromma och tacksamhet för många Värnamobor.”
Olle fortsätter: ”Som kuriosum kan nämnas att till isbanetävlingarna på Prostsjön 1949 löstes inte mindre än 1450 st tågbiljetter till Värnamo från olika delar av landet. Dan Forsberg från Vaggeryd var den förare som först kom att nå internationell ryktbarhet. Han upptäcktes 1950 vid isbanetävlingarna på Prostsjön och på sedvanligt sätt tog Vargfar Arne Bergström hand om fyndet.”
Ett rykte cirkulerar att en person ska ha blivit mördad och dränkt i Prostsjön men det är nog mest en skröna:
– Jag har då aldrig hört talas om det, säger Ronald Fasth.
En del tycker att Prostsjön är riktigt mysig att bada i eller fiska i. Den är liten, det är grönt och den ligger nästan mitt inne i stan.
Kortet som sådant är stämplat 23.9.1903 på tåget på linjen Värnamo-Åstorp-Helsingborg- Stämpeln för tåglinjen 65 var just 65.
Fotograf är J.A. Kindblom, Värnamos mest kände fotograf i början av 1900-talet. Mer om honom en annan gång.
Vi kan ändå notera det tryckta numret: 2113.
Prästsjön på ett lite fläckigt vykort.
Före 1905 hade vykorten odelad baksida och texten man vill ha med fick skrivas på framsidan.