Vårdförbundets tidning Vårdfokus uppmärksammar just nu att Värnamo sjukhus under 588 dagar inte har haft en enda cvk- eller cdk-infekterad – den längsta perioden hittills.
När en patient ska få en injektion i sin centrala venkateter, cvk, får det först och främst inte komma luft i infarten. Sjuksköterskan på intensiven har därför alltid spritade händer och handskar med vilka hon tvättar patienten ren med en spritsudd. Hon kollar att infarten fungerar, spolar den och förvissar sig om att patienten mår bra och inte har ont.
När detta görs på patienter som just är opererade så kan de räkna med, att när de ska åka hem om ett par dagar kommer de inte att ha någon infektion via sin infartskanyl.
Det var när intensivvårdssjuksköterskan Jessica Wernlid insåg vad en infekterad central infart kan kosta i lidande och pengar som hon bestämde sig för att det skulle bli stopp på slarv med hanteringen av cvk och cdk, central dialyskateter.
Jessica och en sjuksköterska på kirurgen byggde upp en hygienstrategi med målet 100 procents följsamhet vad gäller hantering. Det har man lyckats med, liksom att bygga upp ett nätverk av kontaktpersoner och en utbildning, som 500 personer gått igenom hittills.
Dessutom är det viktigt att patienterna är välinformerade, vilket de blivit med informationsmaterial som Jessica och kollegorna tagit fram. Och resultatet är fantastiskt bra: 588 dagar i rad utan en enda cvk/cdk-infektion.