Frågan handlar en motion, inlämnad i augusti 2013 och som handlar om en svetsskola.
Här följer skrivelsen, i sin helhet:
Augusti 2013 lämnade vi Socialdemokrater in en motion ”Svetsskola gynnar jobben kvar i Sverige” med förslaget att ”Kommunstyrelsen i samverkan med berörda aktörer snarast tar fram ett projektunderlag enligt motionens intentioner samt att målsättningen sätts till att Svetsskolan startar inom tre år”.
Så blev inte resultatet när motionen behandlades. Motionen följdes upp med en skrivelse som innehåll uppmaningen att starta prova-på-kurser för intresserade av svetsning.
Löften gavs att ta upp frågan vid möte med Arbetsförmedlingen. Något resultat kan inte ses. Problemen kvarstår även nu 2015. Arbetsförmedlingens egen rapport ”Jobbprognoser i Jönköpings län” pekar på att Servitörer, förskollärare och svetsare har goda möjligheter i Jönköpings län det kommande året.
Problemet är att det finns få svetsare med rätt utbildning och kompetens. SCB: rapport Trender och prognoser 2011, (uppdaterad dec 2014), visar att både tillgång och efterfrågan på personer med utbildning inom teknik och tillverkning beräknas växa till år 2030.
Under ett stort antal år har antalet förvärvsarbetande i tillverkningsindustrin minskat, i beräkningarna antas en fortsatt minskning fram till år 2030. Men den fortgående tekniska utvecklingen skapar betydande efterfrågan på kvalificerade industriarbetare, dit svetsrobottekniker räknas. Därutöver har också Stiftelsen för Strategisk Forskning i sin studie ”Vartannat jobb automatiseras inom 20 år – utmaningar för Sverige” detaljerat kartlagt arbetsmoment i olika yrkesgrupper och sedan låtit experter på maskininlärning bedöma hur snart olika moment klaras bättre av maskiner.
Resultaten innebär att 2,5 miljoner jobb i Sverige kan komma att se helt annorlunda ut om två decennier. Författarna menar att de industrijobb som bli kvar ofta är kreativa och mer utmanande och kan därmed fortfarande ge jobbmöjligheter.
Det finns alltså all anledning att på olika sätt jobbar vidare med utbildning inom det tekniska området. Och vi har lyft fram svetsning som exempel, eftersom det är ett fortsatt högaktuellt område, framför allt i vår industritäta region.
Fråga 1. Vad sker konkret för att i samverkan med analytiker forma vuxenutbildningen som på sikt ökar anställningsbarheten och tillgodoser Näringslivet med kompetent personal.
Fråga 2. Finns det intressen från kommunen att gå tillsammans med övriga i GGVV.
Bo Svedberg/Anette Myrvold (S)
Bo Svedberg (S)
Höj skatten på arbete och inför kilometerskatt så ska ni se på jobbb utan dess like! Vi behöver lägre skatter och ha hit folk som vill jobba och utveckla landet. Nu verkar det som att allt blir tvärtom och undrar vilket land som tar emot oss om 30-40 år? Kan mycket väl sluta så att detta scenariot blir verklighet tyvärr.