Socialdemokraterna motioner om tekniska kunskaper.
Inte bara Svenskt Näringsliv oroar sig över bristen på tekniska kunskaper. Vi möter detta från arbetssökanden, företag och fackliga. Maskiner tar över, krav på exakthet i skärande bearbetning, certifieringskrav med mera gör att kunskapsbehovet inom teknik ökar.
Vi tycker detta är en svår fråga och kan inte släppa den. ”Produktionsindustrin är motorn för välfärd” är rubriken på en rapport vi tog fram april 2013. Vi konstaterade att även om färre kommer att arbeta direkt inom produktionsindustrin, så kommer ändå den tillverkande industrin att vara betydelsefull. Men det ställer krav på god formgivning, konkurrenskraftiga produkter och rätta kunskaper.
Tre motionsförslag med exempel på vad en kommun kan göra, har vi lämnat in. De kommer att behandlas 30 januari på kommunfullmäktige.
- Inrätta en teknikprofil på gymnasiet (april 2013). Profilkursen skall innehålla delar som alla elever kan söka och därmed bredda och öka sitt tekniska kunnande. Svaret är hittills nej.
- Svetsskola gynnar jobben kvar i Sverige (aug 2013). Certifierade svetsare är en stor brist. Svetsskola kan utformas både som gymnasieprogram och som vuxenutbildning. Skulle ge fler människor jobb direkt. Svaret hittills är nej.
- Värnamo Komtek (april 2012). Likt en kulturskola fast med teknikinnehåll. Ett sätt att förlänga intresset som väckts genom det lyckade Credit-projektet. Svaret är glädjande ja, och den har redan (smyg)startat på Campus.
Våra krav innebär att på olika sätt utforma fler utbildningar som väcker intresse och lockar både unga och vuxna. Men vi ställer också krav på att produktionsindustrin är med så att eleverna får praktiska kunskaper.
Socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen genom
Ulla Gradeen, Britt-Marie Sellén Nilsson, Bo Svedberg