Länsstyrelsen är positivt inställd till skyddsjakt på vargen utanför Skillingaryd och i morgon väntas Naturvårdsverket fatta beslut i frågan.
Naturvårdsverket har fått en ansökan om skyddsjakt efter varg som orsakat skada på fårbesättningar i Jönköpings län de senaste 1-2 veckorna. Naturvårdsverket har bett Länsstyrelsen att i ett yttrande redogöra för ett antal frågor som rör vargen och de angrepp som inträffat den senaste tiden.
Sammanlagt har tre angrepp inträffat mellan den 6-15 juni och ett antal synobservationer av varg i samma område har rapporterats till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen bedömer det troligt att det rör sig om en och samma varg som synts och som angripit fåren.
Länsstyrelsen har nu lämnat sitt yttrande och anser att skyddsjaktsansökan ska beviljas. Frågan har handlagts av Länsstyrelsen, men synpunkter har inhämtats från viltförvaltningsdelegationen som hade sitt ordinarie möte under måndagen. Motiveringen till Länsstyrelsens yttrande grundar sig på de riktlinjer för rovdjursförvaltning som beslutats av viltförvaltningsdelegationen för cirka ett år sedan. Syftet med riktlinjerna är att vara vägledande för länsstyrelsen och att göra förvaltningen mer förutsägbar för de som på ett eller annat sätt berörs av rovdjur. I korthet säger riktlinjerna att tre angrepp under en 6-månadersperiod bör vara skäl till att anta att individen är benägen att göra ytterligare angrepp och därför bör en skyddsjaktsansökan tillstyrkas.
Naturvårdsverket att fattar det slutgiltiga beslutet om skyddsjakt.
– Även om Naturvårdsverket skulle tillåta skyddsjakt på den här individen så kommer länet att beröras av fler vargar i framtiden. Därför måste vi arbeta långsiktigt med förebyggande åtgärder som till exempel rovdjursavvisande stängsel, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.
I morgon avgörs det om det blir vargjakt utanför Skillingaryd. Arkivbild på varg
Ska bli intressant att se hur Naturvårdsverket agerar i denna frågan, om det blir ett ja så kommer beslutet med stor sannolikhet att överklagas av vargvärnarorganisationerna, vilket innebär att beslutet inhibiteras under tiden överklagan behandlas.