Efter den senaste tidens turbolens kring den kommunala maten i Rydaholm har nu förvaltningarna för omsorgen och barn och utbildning slagit sina kloka huvuden ihop för att utreda möjligheter till ett samarbete och ett gemensamt kök.
Det tillkännagav man idag på eftermiddagen vid en presskonferens på Barn och utbildningsförvaltningen.
Eleverna i Rydaholm har fått sin mat från Rydaholms värdshus men eftersom värdshuset för drygt en vecka sedan begärde sig själv i konkurs och nu drivs fram till den 17 september i konkursförvaltarens regi finns det en hel del osäkerhet om hur det ska bli sen. Blir det en ny krögare som tar över kan en lösning kanske förhandlas fram ganska snabbt. I nuläget finns det ingen som kan sia om hur det blir med värdshuset. Men den tillfälliga lösningen nu när skolorna har börjat är att krögaren för Rydaholms värdshus tillfälligt kör vidare under konkursförvaltaren.
Det har också varit en del oroligheter och kritik som riktats mot köken inom omsorgen. Östhamras kök genomgick exempelvis alldeles nyligen en kritiserad förändring. Från att ha varit tillagningskök blev där i stället ett mottagarkök.
Ser vinster med samarbetet
Nu vill man en gång för alla utreda frågan om den kommunala maten i Rydaholm.
− Det finns en vinst med att samarbeta, både ekonomiskt och kvalitetsmässigt, säger ordförande i omsorgsnämnden, Birgitta Johansson.
Ett enda storkök
Det man i första hand tänker utreda är möjligheterna till ett enda kök som levererar maten till både omsorgen och till skolorna. Och i så fall vilket av de tre kök man idag har att bolla med i Bor och Rydaholm skulle vara lämpligt till att tillverka samtliga portioner som behövs dagligen.
I dagsläget är det för tidigt att säga vilken lösning som ska gälla mer permanent för kommunens mat i Rydaholm. Flera alternativ finns och flera faktorer ska stämma med varandra. Och ingenting är utrett ordentligt. Och man i slutändan hitta en hållbar och långsiktig lösning för både Rydaholmsskolan och omsorgens Lillgården och Östhamra.
− Jag vill ha fram till december på mig att utreda frågan, säger Jan Holmqvist, förvaltningschef för barn och utbildningsförvaltningen.
Tänker sträva efter samordning
− Men vi kommer att sträva mot samordningsmöjligheter, tillägger Gunnel Lundgren som är förvaltningschef för Omsorgsförvaltningen.
Och Stefan Widerberg instämmer med övriga i det att han förespråkar samordning.
− Vi vill komma ifrån att vi kör som separata bolag, säger Stefan Widerberg.
Rydaholms skola kan bli tillverkningskök
En idé bland flera är den om att ett tillverkningskök placeras i Rydaholm och som då löser frågan för båda förvaltningarna.
− Det är möjligt att det är det utredningen kommer fram till i slutändan, säger Jan Holmqvist men än så länge är det många osäkerheter.
En av dem är den om vilket kök som kan bli aktuellt att bli ett tillverkningskök. Möjligen kan det tänkas att skolans kök skulle kunna göras om. Idag har inte Rydaholms skola ett tillverkningskök. Vid en renovering för några år sedan byggdes det om till ett mottagarekök och med det började man ta skolmaten från Rydaholms värdshus.
Om man kommer fram till att ett gemensamt kök ska ansvara för den kommunala maten kommer man troligen inte igång förrän tidigast i början av 2012.