Den danska kirurg som jobbat på Värnamo sjukhus och under den senaste veckan förekommit i media ska nu utredas och får under tiden inte jobba med patienter.
Det var den norska radion som slog larm om kirurgen som arbetat i Värnamo, Jönköping, Torsby och Hudiksvall. Flera felbehandlingar hade enligt TT kostat den norska patientföreningen 13 miljoner kronor. I Sverige kände man inte till att hon hade detta i bagaget. Och under tiden har alltmer missnöje från patienterna med den danska kirurgen kommit upp på bordet.
Fick en varning
Läkaren var bland annat verksam på Värnamo sjukhus under åren 2000- 2002. Där blev hon anmäld för en feloperation på en man som skulle göra ett rutiningrepp i en axel. Den gången fick hon en varning av HSAN för att hon inte opererat på rätt ställe i axeln. Men redan vid tiden för anmälningen till Socialstyrelsen 2003 hade den kvinnliga kirurgen lämnat sjukhuset och länet.
Följde rutinerna
När läkaren anställdes vid Värnamo sjukhus följdes Landstingets rutiner för rekrytering, säger man i ett pressmeddelande från Jönköpings län landsting.
– Inför anställningen av läkaren kontrollerades uppgifter hos Socialstyrelsen och HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd), säger sjukvårdsdirektör Ann-Christine Johansson. Tre anmälningar fanns hos HSAN, men läkaren var inte fälld i något av fallen. Socialstyrelsen hade inga anmärkningar. Vid referenstagning framkom inte att det fanns några medicinska anmärkningar.
Norge efter Värnamo
Det har förekommit uppgifter om att läkaren skulle varit anställd i Norge först och därefter vid sjukhuset i Värnamo. Det stämmer inte. Läkaren provanställdes i Värnamo i september 2000 och tillsvidareanställdes som överläkare 1 mars 2001.
Läkaren slutade på sjukhuset i Värnamo i början av 2002 och har därefter varit verksam i Norge och på andra orter i Sverige. Där har hon ådragit sig flera anmälningar och fällningar.
Ohållbart
Landstinget Gävleborg ber nu Socialstyrelsen att göra en tillsyn av kirurgen som numera arbetar vid Hudiksvalls sjukhus.
– Vi tycker att situationen har blivit ohållbar nu. Vi tycker att vi har förtroende för läkaren och patienterna har det inte, säger divisionschef Kjell Norman under en presskonferens till tidningen Metro.
Kjell Norman sticker inte under stol med att landstinget gjorde fel som anställde läkaren utan att kontrollera hennes referenser först.
Läkaren kommer under tiden som en kontroll görs ha andra arbetsuppgifter där hon inte kommer att ha kontakt med patienter.
När en läkare i flera fall bevisligen varit en fara för patienters säkerhet sitter Socialstyrelsen tysta. Det är patienterna/allmänheten som vägrar låta sig behandlas som gör det jobb SoS borde ha gjort. Annat är det med läkare som söker hjälpa amalgamskadade. Genom det behov av behandling de ser och ger riskerar de att synliggöra Socialstyrelsens mångåriga förgiftning av befolkningen.
Då demonstrerar Socialstyrelsen handlingskraft genom att ge läkaren yrkesförbud. Fy för den lede! /Sven