Nu ska skolgårdar i Värnamo ,Skillingaryd, Bredaryd, Vaggeryd med flera platser bli helt rökfria.
– Det är dags för en kraftsamling för tobaksfri skoltid där ett självklart första steg är att skolgårdarna blir rökfria, snart 18 år efter att lagen kom, säger Maria Nilsson, forskare och utbildare.
Sedan början av 90-talet har successivt alltfler offentliga miljöer och arbetsmiljöer blivit rökfria. Mer än hälften av kommunerna har infört rök- eller tobaksfri arbetstid. Men den miljö där landets barn och ungdomar vistas under sin skoltid är långt ifrån tobaksfri. Det är allvarligt eftersom tobaksanvändning ”smittar” i ungdomsgrupper.
I Jönköping genomförs i morgon en utbildningsdag om tobaksfakta och metodik för att inspirera skolpersonal, fritidsledare, kommunala drogsamordnare med flera i arbetet för att skapa en skyddande miljö mot tobak för barnen i skolan.
En av de allra viktigaste insatser som kan göras för att förebygga ungdomars tobaksbruk är att se till att den miljö där de vistas är tobaksfri. Enligt tobakslagen 1994 får rökning inte förekomma på skolgårdar och innebär också att skolpersonal och andra vuxna inte heller ska röka inom skolans område. Tobakslagen är en skyddslag.
Rökning på skolgården är inte en ordningsfråga som handlar om att hänvisa barnen till en annan plats att röka på. Motivet bakom lagstiftningen är att skydda barnen mot rökning och att färre ungdomar ska bli tobaksbrukare.
I en nationell studie gjord av Statens folkhälsoinstitut (Tonåringar om tobak) sa fyra av fem skolungdomar att elever rökte på deras skolgård. Två av fem sa att skolpersonal rökte på deras skolgård och en av fyra att andra vuxna gjorde det.
– Lagstiftningen kring rökfria serveringsmiljöer fick genomslag direkt på dagen. Varför har inte tobakslagens förbud mot rökning på skolgårdar respekterats på samma sätt? En rökfri skolgård är inte enbart en angelägenhet för skolorna, utan också för det omgivande samhället. Rökförbudet måste till exempel respekteras av vuxna besökare i skolan, säger Maria Nilsson.
Utbildningsdagen leds av Maria Nilsson, socionom och med. dr. med mer än 30 års erfarenhet av förebyggande arbete bland barn och ungdomar. Till vardags är hon verksam vid Umeå universitet där hon bland annat arbetar med forskning om tobaksförebyggande arbete. Maria är medlem av regeringens ANDT-råd och en av Sveriges främsta experter inom området unga och tobaksprevention.
Det är bra! Ge inte ungdomarna några sätt att revoltera på.
Förbjud allt så löser det sig. Men tänk bara på att revolten kommer för eller senare. Mot förmynderiet.
Om 20 år kommer en generation nya beslutstagare att skippa alla förbud och då är det kört på riktigt.