Frida Boklund debatterar kollektivavtalen.
99,3 % av alla företag i Sverige är småföretag. Medarbetarna i dessa ser sig definitivt inte som ett ”kollektiv”. Kollektivavtal anses därför av allt fler som en gammal kvarleva från 1900-talet, som passar väldigt illa i dagens verklighet. Så även fackens övervintrade rätt att hota och tvinga fram ett kollektivavtal.
De flesta tror att i stort sett alla företag har kollektivavtal. Det är fel. Närmare 60 procent av småföretagen (1–49 anställda) har det inte. Försiktigt räknat innebär det att en halv miljon människor arbetar utan kollektivtal eller hängavtal. Det framgår av en färsk rapport från Företagarna.
Här i Jönköpings län står 59 % av företagen utanför kollektivavtal. Det beror inte på att de vill ge sämre villkor till sina anställda. Det handlar i stället om att kollektivavtalen saknar tillräcklig flexibilitet, visar rapporten. Avtalen är framförhandlade med de stora företagens situation som utgångspunkt och blir ofta alltför otympliga för de små företagen. Att kalla alla företag som inte har kollektivavtal för oseriösa, är alltså en grov och orättvis förenkling.
Norrland är avtalstätast med över 60 %, medan i Stockholm bara 20 % av företagen har kollektivavtal. Bland de som har avtal anser bara hälften att avtalen är ett stöd i verksamheten.
I en tidigare rapport har Företagarna visat att det inte finns något starkt stöd för att byta ut kollektivavtalsmodellen mot lagstiftning, som finns i vissa andra europeiska länder. Däremot behöver modellen bli mer anpassad till de små företagens vardag.
Kollektivavtalet är det enda avtalet i svensk rätt som inte blir ogiltigt om det sluts under hot och tvång. Dags att lämna 1900-talet, kan man tycka. En naturlig åtgärd vore därför att göra det helt frivilligt att teckna kollektivavtal. Detta skulle leda till mer flexibla avtal, som passar fler företag.
En frivillighet kräver att fackens blockadrätt balanseras med en regel om proportionalitet, att sympatiåtgärder förbjuds och att det fackliga vetot, som av någon anledning alltid drabbar företag utan kollektivavtal, avskaffas.
Under åren har vi sett fler företag gå under för att de inte har skrivit på ett kollektivavtal, som varken företagaren eller de anställda ville ha. Det är nu dags att dra konsekvenserna av dessa orimligheter och göra kollektivavtalen – i likhet med alla andra avtal i svensk rätt – fria från hot och tvång.
Frida Boklund, regionchef Företagarna
Håller med dig Frida, ingen bör tvingas till kollektivavtal, jag har Wild and Fresh i minnet efter mina år i Göteborg, där var det verkligen krig i några månader.
Trotsw att den anställda inte ville ha kollektivavtal och att deras villkor och lön var bättre än kollektivavtalet faktisk kunde ge…
http://sv.wikipedia.org/wiki/Wild_'n_Fresh
Du skriver att medarbetarna inte se sig som ett kollektiv. Så synd! Var finns då samhörigheten och viljan att arbeta mot gemensamma mål som ger stabilitet, trygghet och utveckling för såväl anställd som företag. Inom ett kollektiv finns utveckling för individen och det gemensamma målet.
Du skriver också att företagen i undersökningen inte vill ge sämre villkor än vad ett kollektivavtal kan ge. Så bra – då har vi ju samma syn på kollektivavtalets värde – så vad är problemet?
Att vid alla inlägg från er sida dra fram några få händelser som hänt inom den totala arbetsmarknaden ( o med en parts syn på frågan) är väl ändå att hålla kvar vid något gammalt! Unionen ser gärna att företag tillhör en branschorganisation eller har avtal med oss. Dessa tecknas i god anda i samförstånd med företag, medlem och Unionen.
Vi tror på den svenska modellen -samförstånd mellan parter på arbetsmarknaden som ger oss alla, anställd som företag, en stabilitet och utveckling som Sverige såväl behöver för att kunna hävda sig i den globala konkurrensen.
Inger Rutensköld
regionchef
UnionenSmåland