Frida Boklund från Företagarna debatterar.
Sverige behöver fler unga företagare!
Det går bra för Sverige. Det kan vi läsa om i tidningarna, men framför allt märker man det runt omkring i samhället. Arbetslösheten och statsskulden minskar samtidigt som tillväxten ökar. Men ekonomin är ingen evighetsmaskin som går på av sig själv. Har Sverige rätt förutsättningar? Har vi den starka position som behövs för att klara även framtidens konkurrens?
Småföretagen är ryggraden i Sveriges ekonomi. Över 99 % av alla företag har färre än 50 anställda, och sedan 1990 har de minsta företagen skapat 9 av 10 nya jobb. De tidigare motorerna – exportinriktad storindustri och offentlig sektor –fungerar inte längre när produktionen flyttas ut av kostnadsskäl och skattetaket har nåtts. Framgångsrikt småföretagande är därför nyckeln till tillväxt och välstånd.
Samtidigt planerar en fjärdedel av alla småföretagare att trappa ner inom fem år. På tio års sikt är andelen 40 procent. En stor del av dessa företag riskerar att läggas ner när anhöriga inte vill ta över och det är svårt att hitta externa köpare. Vem ska då stå för jobben och tillväxten då?
Glädjande är att så många unga, 80- och 90-talister, är positivt inställda till eget företagande. Tillväxtverkets Entreprenörskapsbarometer från 2008 visade att fyra av tio unga mellan 18 och 30 år hellre vill bli företagare än anställda. Men det gäller att ta tillvara det stora intresset för företagande hos unga och skapa förutsättningar som gör att de verkligen tar steget.
I dag är 2,4 procent av befolkningen mellan 16–34 år företagare. För åldersgruppen 50–75 år är andelen 15 procent. EU-snittet för andelen företagare av befolkningen mellan 25–39 år är 9,4 procent. Här i Jönköpings län är endast 2,1 % av befolkningen mellan 16–34 år företagare, av kvinnorna är 1,2 % företagare och bland männen är 3,0 % som i ålderspannet valt att vara företagare.
För att få fler unga att vilja starta företag i Sverige krävs åtgärder. Allra viktigast är nog att vi anpassar regelverket till småföretagen och företagarna – inte som idag tvärtom. Det måste bli lättare och mer lönsamt att driva företag. Svenska regler ger inte tillräckliga incitament till riskfyllt företagande.
Alltför ofta glömmer vi bort att det bakom varje företag finns en företagare av kött och blod, som satsar tid, pengar och ofta också sätter sin personliga trygghet på spel genom att sätta sitt hus eller lägenhet som säkerhet för den finansiering som krävs.
Vi måste också se över trygghetssystemen så att de faktiskt fungerar för den enskilde företagaren. Som det nu är är de gjorda för anställda, liksom så mycket annat av regelverket.
En tredje viktig åtgärd är lägre arbetsgivaravgifter. Dagens höga avgifter – utan koppling till förmånssystem – är en ren skatt på sysselsättning (och detta i ett läge med skyhög arbetslöshet för till exempel ungdomar). Lönekostnaderna är den helt dominerande kostnaden och avgör i hög grad konkurrenskraft och tillväxtmöjligheter. Höga kapitalskatter och oerhört krångliga regelverk slår på småföretagarnas lönsamhet och minskar tillgången till kapital för nya och växande företag. Vi måste snarast sänka skatten på företagande.
Framtiden avgörs i småföretagen och av enskilda företagare. Sverige behöver fler företagare – och fler unga företagare. Det går inte att peka ut framtidens vinnande företag eller sektorer. Men en sak är säker: nyföretagandet, småföretagen och företagarna blir allt viktigare. För att vi ska lyckas behöver vi fler unga som vågar och vill ta steget att bli företagare!.
Frida Boklund
Regionchef Företagarna