Värnamo SPF var på tisdagen på en resa där ett 50-tal medlemmar deltog.
Första stoppet var på Åsens by i Aneby kommun där vi efter kaffet fick information om byn som numera drivs som stiftelse och det var Sveriges första kulturreservat och i dagsläget är byn såsom den såg ut i början av 1900-talet och verksamheten bedrivs som det gjordes på den tiden. Byn består av 3 gårdar. Byn har dock sina rötter från slutet av 1700-talet. De djur som finns på gården är sådana arter som är sällsynta i dagens jordbruk ex Rödkulla kor, Ölandshöns och Göingegetter. Som kuriosa kan också nämnas att det tillverkas ”ryssolja” gjord av näver samt en konferenslokal i ”svinhuset”.
Nästa stopp var pälsmuseet i Tranås där vi fick en grundlig genomgång har det gick till att bereda skinn och sedan sy pälsar. Tranås var ju under hela 1900-talet Sveriges pälsstad med 125 pälsföretag under dess glansdagar. Det ledande pälsföretaget var Oscar Wigéns. 1.3 milj skinn bereddes årligen och arbetsmiljön var kanske inte den bästa. De vanligaste skinnen var mink, räv, får, grävling. Körsnärsyrket var ett svårt hantverk där det gällde att hantera skinnen varsamt. Nu säljs dom flesta pälsarna till Kina.
Lunchen intogs på Sjökrogen vid sjön Sommen.
Stopp 3 var naturrummet på Torpön där vi fick reda på allt om sjön Sommen dess djurliv både i luften och vattnet. Siklöja fiskas mycket i sjön och kallas för ”Sommaströmming” det finns ett bestånd av storröding i sjön. Vattnet är mycket rent och kan användas direkt som dricksvatten. Sjön är djup och när vi besökte sjön var badtemperaturen 5 grader Dessutom fick vi höra skrönan, som handlade om den vansinniga ”Sommakoa”.
Sista stoppet var Brostorps gård där det tillverkas ost av 7 olika slag dessutom ostkaka som vi dessutom fick smaka i samband med em kaffet. Mjölken till tillverkningen kommer från den egna gården, som har 65 mjölkkor. Årligen tillverkas 20 ton ostkaka samt 9 ton ost.
Tilläggas kan att ostkakan smakade underbart med tillbehör av körsbärssylt och grädde, inte speciellt mycket kalorier.
Tack till Per Mörk och Karin Feurst Sanborn som ordnat denna försommarutflykt.
Text: Leif Hultman
Foto: Christina Karlsson