Pensionärsföreningen SPF i Värnamo har varit på ölandsresa och föreningen rapporterar.
Resan inleddes med förmiddagskaffe på Pukebergs glasbruk där vi fick se det gamla hantverket förmedlas av en glasblåsare med 50-års erfarenhet av yrket
På Himmelsberga museum fick vi en guidad tur där det visades hur det såg ut på 1600–1700-talet, fick bland annat reda på att vasstak håller tätt i 40–60 år och grästak endast cirka 20 år. Odlas också Ölandsvete som är så viktig gröda att denna finns bevarad i genbank på Svalbard.
Intressant studiebesök var också på Ottenby fågelstation där vi fick en grundlig genomgång hur det går till att ringmärka fåglar. 1937 gjordes den första ringmärkningen i Sverige och på Ottenby startade ringmärkningen 1946, i Sverige görs cirka 300.000 ringmärkningar/år och på Ottenby cirka 100–150 ringmärkningar/dygn. De fåglar som vi fick se ringmärkas var törnsångare, ärtsångare och rörsångare.
På Alvargården vid Kastlösa kyrka fick vi kaffe och strax intill där ligger Mysinge hög, Ölands högsta punkt 58 meter över havet.
Solliden började byggas 1903 och inflyttning 1906 på inrådan drottning Victorias hon var gift med Gustav V och farfars mor till vår nuvarande kung. En intressant rundvandring gjordes i Solidens park endast tio procent av Solidens ägor visas för allmänheten.
Lunch intogs på Sandviks kvarn, Ölands största och en så kallad ”Holländare”, vilket menas att hatten där kvarnvingarna sitter kan vridas. Den vanligaste typen av kvarn är så kallad ”Stubbkvarn” vilket innebär att kvarnvingarna för sig vid rätt vind, kan således inte vridas.
Lunchen bestod av Lufsa vilket föranledde livliga diskussioner om dess smak.
Grankullavik och fyren Långe Erik besöktes.
Skede mosse som tidigare ägts av familjen Hildebrand i fem generationer var en intressant plats där det gjorts utgrävningar som visat att det var en offerplats där benrester av kor, hästar och människor hittats likaså många föremål där det mest kända är s k Skede mosse guldet vilket hade en vikt på 1,3 kg rent guld. Även valnötsträd växer där och dess frukter tas till vara.
Kaffe och informationen om Skede mosse herrgård lämnades av nuvarande ägaren Elna-Britt af Wahlberg en mycket medryckande person.
Gärdslösa kyrka som byggdes på 1100-talet fick ett besök.
Karlevistenen en märklig runsten som skrivits med versmåttet ”Drottkvätt” på 900-talet, eventuellt 1000-talet. Ingen har kunnat tyda runorna utan det är mest gissningar av vad texten betyder klart är dock att det är en kunglig begravningsplats.
Nordens äldsta stenkyrka och fortfarande i bruk är Resmo kyrka som började byggas på 900-talet, eventuellt 1000-talet.
Orkidéer skulle studeras på Vickleby alvar men de flesta av orkidéerna var överblommade men vi fick se Krutbrännare och Ölands landskapsblomma Solvändan.
Guidad tur på Capellagården gjordes denna skola grundades av Carl och Siv Malmsten för ca 50 år sedan, skolan består av 26 byggnader och utbildningar på olika nivåer sker i ämnena textil, snickeri, keramik samt trädgårdsskötsel.
Huvudman är Yrkeshögskolans myndighet och finansieras genom årsavgifter, statliga/kommunala bidrag samt privata bidrag.
Lunchen bestod av kroppkakor vilket föranledde liknande diskussioner som vid tidigare beskriven lunch.
Avslutande besök på Paradis keramikförsäljning.
Tack till chaufför Per Mörk och reseledare Karin Feurst Sanborn för en välordnad resa.
Text: Leif Hultman
Foto: Christina Karlsson