Kulturhuset Spira i Jönköping är en av fyra svenska byggnader som nominerats till Samhällsbyggarpriset 2012.
Priset är fastighetsbranschens finaste utmärkels och delas årligen ut till en byggnad av hög kvalitet som är resultatet av föredömlig samverkan mellan olika aktörer inom samhällsbyggnadsprocessen. Såväl det färdiga resultatet som byggnadsprocessen som lett fram till det färdiga resultatet vägs in i bedömningen.
– Jag vill ge en eloge till alla som varit inblandade i planeringen och byggandet av Kulturhuset Spira och är väldigt stolt över att Jönköpings län har ett kulturhus som präglas av hög kvalitet ur alla aspekter, säger landstingsdirektör Agneta Jansmyr.
Landstingsstyrelsens ordförande Håkan Jansson (M) är också nöjd:
– Fantastiskt trevligt att Kulturhuset Spira nominerats, det är ett lyft för hela länet.
Enligt juryns motivering nomineras Kulturhuset Spira för bland annat för sin utformning och placering i stadsmiljön, för god funktionalitet, hållbarhet och för byggnadsprocessen.
– Det är ett väldigt gott betyg till Landstingsfastigheter som byggherre, juryn har gett oss mycket beröm för våra arbetsprocesser och för den goda samverkan med arkitekten, entreprenören, hyresgäster, konsulter med flera. Det gäller inte minst vårt planeringssystem PTS, program för teknisk standard, som genomsyrat planeringen av Kulturhuset Spira och som nu används av mer än hälften av alla landsting och regioner, säger Erik Pålsson, Landstingets fastighetsdirektör.
Övriga byggnader som tävlar om Samhällsbyggarpriset är Messingenhuset i Upplands Väsby, Clarion Hotel Post i Göteborg och Gravitationsdestilleriet i Gävle. Vinnaren presenteras 25 oktober 2012.
Syftet med Samhällsbyggarpriset är att bredda synen från att bara bygga till att skapa samhälleliga värden. Utvärderingen görs utifrån aspekterna samhällsnytta, arkitektur, teknik, hållbarhet, samverkan, förnyelse och effektivitet.
Spira i Jönköping. Pressbild
Jag är en tjej som ursprungligen kommer ifrån Skåne, närmare bestämt Helsingborg. Jag blir fortfarande lika ledsen när jag kommer dit och ser hur vinstintressen byggde den enorma betongklump (Träffpunkten:färjeterminalen)som förstörde hela stadsbilden över sundet. Idag ser jag med fasa samma elände drabba Jönköping. Hur kan de som är stadsarkitekter tycka att det är vackert och estetiskt riktigt att sätta upp det stora köpcentret mitt framför Munksjön.Det har ju alltid i mina ögon varit skönheten med att promenera nere i stan just att se Munksjön oh ta sig en kaffe på ett av utefiken. Men så ska det dras in mer pengar oh nya stora fula betongbyggen smälls upp..