Landstingets resultat för 2012 visar att tillgängligheten till vård är god, att patientsäkerheten är hög och att patienterna är mer nöjda med vårdens kvalitet.
Smålands Musik och Teater har nått en större publik än förväntat och kvaliteten på buss- och tågresor har förbättrats. Landstinget når de finansiella målen genom god ekonomisk hushållning.
– Resultatet är ett styrkebesked. Vi kan erbjuda invånarna hög kvalitet inom samtliga verksamheter. Hela organisationen gör sitt yttersta för att vara till nytta för länsborna, säger landstingsstyrelsens ordförande Håkan Jansson (M).
För att säkerställa att Landstinget använder sina resurser på bästa sätt har landstingsfullmäktige satt upp verksamhetsmål för bland annat tillgänglighet, patientsäkerhet och kostnadseffektivitet. Under 2012 nåddes 45 procent av målen helt och 77 procent helt eller delvis.
– Ett väldigt bra resultat, eftersom vi arbetar med ambitiösa och ibland utmanade mål för att stimulera ständiga förbättringar i hela verksamheten, säger landstingsdirektör Agneta Jansmyr.
Ytterligare bevis på vårdens kvalitet är att Länssjukhuset Ryhov utsågs till landets bästa mellanstora sjukhus av Dagens Medicin. Värnamo Sjukhus kom på fjärde plats i samma undersökning.
– Vi stärker även kvaliteten genom att utveckla vårdens lokaler och utrustning. Till exempel har Höglandssjukhuset i Eksjö en helt ny operationssal och Länssjukhuset Ryhov ska bygga två nya bunkrar för strålbehandling av cancerpatienter, säger Agneta Jansmyr.
God tillgänglighet till vården är ett av de viktigaste målen för Landstinget och 2012 lyckades Landstinget mycket bra inom flera områden:
• I stort sett alla samtal om rådgivning och tidsbeställning besvaras av vårdcentralerna samma dag (målet är 100 procent).
• 94 procent av de patienter som behöver träffa en allmänläkare på vårdcentral får göra det inom fem dagar (målet är 100 procent).
• 98 procent fick komma till röntgenundersökning inom 30 dagar (målet är 80 procent).
• 85 procent fick komma på ett första besök i specialistvården inom 60 dagar (målet är 80 procent).
Ett annat mål för tillgänglighet är att 90 procent av besökarna ska ha fått hjälp och lämnat akutmottagningen inom fyra timmar. I slutet av 2012 nåddes det målet för 83 procent av patienterna, vilket är något sämre jämfört med 2011 men fortfarande klart bättre än i januari 2010.
Arbetet med god tillgänglighet gav Landstinget 48 miljoner kronor av den så kallade kömiljarden, som regeringen delar ut för att stimulera bättre tillgänglighet.
Patientsäkerhet är också ett viktigt mål för Landstinget, som fortsätter att ligga i topp i de senaste årens nationella mätningar av hur vårdpersonal följer hygienrutiner och klädregler. Följsamheten till klädregler ligger på 99 procent och följsamheten till hygienrutiner förbättrades under året, från 86 till 89 procent. För att få del av de statliga pengarna i den så kallade patientsäkerhetsöverenskommelsen krävs 80 procent, vilket Landstinget alltså klarar med råge.
Större publik och fler nöjda resenärer
Drygt 124.000 personer besökte Smålands Musik och Teaters konserter och föreställningar under 2012, en högre publiksiffra än förväntat (målet var 120.000 besökare). Man arrangerade dessutom över 400 föreställningar för barn och ungdomar (målet var 300 föreställningar).
Under 2012 hade Länstrafiken för första gången fler än 11 miljoner resor i Jönköpings stadstrafik och fler än 4 miljoner resor med regionbussarna, en ökning med över 4 procent för stadstrafiken och 3,5 procent för regionbussarna i jämförelse med 2011. Totalt sett ökade resandet med 6,5 procent.
Kvaliteten på såväl serviceresor som regional trafik förbättrades också, vilket resulterat i betydligt fler nöjda resenärer jämfört med 2011.
Landstingets verksamhet omsatte drygt 10 miljarder under 2012. Det är i nivå med budget, men flera förvaltningar redovisar underskott. Samtidigt börjar åtgärderna för att anpassa kostnader till budget att ge resultat.
– Vi är på väg åt rätt håll. Det görs enorma ansträngningar ute i verksamheterna för att nå balans i ekonomin, säger Agneta Jansmyr.
Det finansiella resultatet för 2012 är 371 miljoner kronor, vilket är 121 miljoner kronor mer än förväntat. Den huvudsakliga anledningen är att Arbetsmarknadens Försäkringsaktiebolag (AFA) gjorde en återbetalning av försäkringspremier på 120 miljoner kronor till Landstinget.
– För att Landstinget ska kunna finansiera investeringar med egna medel behöver vi årligen nå ett resultat på omkring 180 miljoner kronor. De föreslagna förändringarna i det kommunala utjämningssystemet gör att vi behöver minska kostnaderna med cirka 250 miljoner kronor under 2014–2016. Vi behöver också effektivisera för att få fram resurser till utveckling inom prioriterade områden. Men vi går in i detta arbete med ett av våra starkaste resultat någonsin, säger Håkan Jansson.
– Vi har redan inlett en kraftsamling som fortsätter under 2013. Fokus ligger på att hushålla med resurserna genom att hitta nya arbetssätt som ger likvärdig eller högre kvalitet, säger Agneta Jansmyr.
Förvaltningarna lämnar sina verksamhetsberättelser till Landstingets kansli 8 februari. Verksamhetsberättelserna behandlas politiskt under mars och årsredovisningen fastställs av Landstingsfullmäktige 23 april.