Malin Blixt med rötterna i Skillingaryd och Värnamo har synts i TV4 i en hårdvinklad intervju kring insulinpumpar.
Malin som numera bor i Stockholm blev intervjuad av TV4 i går.
– Det vara bara en ytterst kort del av detta som kom med i inslaget. Detta inslag hade dessutom en vinkling som inte överensstämmer med det budskap jag förmedlade. TV4:s ”scoop” var att patienter efter år 2013 själv ska få betala sin insulinpump. Nedan följer en text som jag kommer att publicera på vår hemsida, berättar Malin.
Malin är uppvuxen i Ryd mellan Hillerstorp och Skillingaryd och har gått i högstadiet i Skillingaryd och gymnasiet i Värnamo. Hon flyttade till Stockholm 1997 när jag slutade gymnasiet. Numera är hon jurist vid TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.
I TV4 berättades bland annat att ”En stor försämring är på gång för alla barn och vuxna med diabetes typ1 och som använder insulinpumpar. Varje person kan tvingas betala 30.000 kronor ur egen ficka.”
Denna vinkling är helt felaktig, menar Malin Blixt.
Här följer Malins kommentar:
TLV:s uppdrag är bland annat att bedöma om läkemedel och förbrukningsartiklar ska ingå i läkemedelsförmånerna. Förbrukningsartiklar är produkter som är nödvändiga för att tillföra kroppen läkemedel (exempelvis sprutor) eller för egenkontroll av medicinering (exempelvis teststickor). I lagens förarbeten sägs att det inte behöver vara fråga om engångsprodukter men att det ska röra sig om produkter som ersätts med ett visst intervall.
TLV har under det sista året fattat ett flertal beslut där definitionen av vad som är att betrakta som en förbrukningsartikel har aktualiserats. Exempelvis har delar av produkterna Omnipod, MiniLink och Coagu-Chek bedömts falla utanför ramen vad som kan anses vara att betrakta som förbrukningsartiklar. Av den anledningen har TLV inlett en omprövning av subventionen av alla pumpar som i dagsläget finns i förmånssystemet. För detta projekt är jag projektledare. Förutom insulinpumpar innefattas även smärtpumpar och nutritionspumpar i detta arbete. Beslut huruvida pumparna fortsättningsvis ska ingå i läkemedelsförmånerna kommer att fattas under år 2013.
Anledningen till att arbetet kommer att pågå i flera år är dels för att ett eventuellt beslut om uteslutning av pumparna ur förmånssystemet inte ska drabba patienterna, dels att landstingen får en rimlig tid att administrera och budgetera för att ta över ansvaret för dessa produkter. För patienten kommer det emellertid inte bli någon skillnad även om pumparna inte kommer att ingå i högkostnadsskyddet. Det är förskrivaren, alltså diabetesläkaren eller diabetessköterskan, som bedömer om patienten har behov av en insulinpump, däri kommer ingenting att förändras. Det enda som kommer att ändras är till vem räkningen skickas när patienten hämtar ut sin pump på apoteket.
Malin Blixt. Privatbild
Bra Malin – media är bara ibland intresserade av fakta. Eller som vissa journalister säger: För mycket fakta kan förstöra vilken story som helst.
Ja, uppenbarligen har TV4:s Nyheterna hårddragit det hela, men det är ändå troligt att många patienter kommer att få svårare att få ett suveränt hjälpmedel som en pump! Dessutom diskuterar man (ännu en gång!) att sluta ha insulinet helt avgiftsbefriat. Det vore katastrof! För en diabetiker med ont om pengar kan detta leda till döden – och det kan gå på ett par dagar! /Pia
Var ingen nyhet under solen att media vinklar som dom vill.
Det gör dom i alla nyheter för att det ska passa antingen dom själva, ägarna eller syftet det handlar om.
Likadant var det med svininfluensan.
Alla måste vaccinera sig. Vem vann på det ?
Jo företagen som tillverkade medicinen. Säkert en vinst till media på ett eller annat sätt.
Vad vann folket ?
Jo att en hel del fick narkolepsi.
Det vinklas hela tiden så länge den största massan av folk i det här landet väljer den regering vi har då dessa i sin tur styr media dit dom vill.