Ulla Gradeen (S) debatterar kyrkovalet.
Rösta i kyrkovalet
Över sex miljoner människor är medlemmar i svenska kyrkan. Men kyrkans verksamhet och plats ”mitt i byn” har betydelse för alla som bor och lever i vårt land. Oavsett om man är troende, sökande eller icke troende så har kyrkovalet betydelse.
Kyrkans verksamhet och närvaro bygger verkligen på värderingar. En tusenårig berättelse om kärlek, respekt och förlåtelse. Ideologier bygger också på värderingar, därför är det fullkomligt naturligt att politiska partier deltar i kyrkovalet. En del personer väljer att samlas under andra nomineringsgrupper, vilket är helt tillåtet. Men alla styrs vi av våra grundvärderingar och det får följder i vilka beslut som tas.
Kyrkovalet handlar om vilka personer som skallutgöra ledningen och styrningen av hela kyrkoorganisationen, allt från nationella nivån Kyrkomötet, till regionala stiftsnivån och lokala kyrkofullmäktige. Med över 25000 anställda krävs en klok personalpolitik, med oändligt stora egendomar (mark, skog och byggnader) krävs hållbar ekonomi, med ansvar för begravningsplatser så krävs lyhördhet och tillgänglighet. Det är en stor verksamhet utöver mötet med troende och sökande människor.
Jag tycker det är självklart att man skall använda sin demokratiska möjlighet och skyldighet att delta i demokratiska val. Det är nog inte svårt att gissa vilken valsedel jag kommer att välja. En öppen folkkyrka där alla kan känna sig välkomna stämmer med mina värderingar. Att ha omtanke om framtiden med miljöarbete, jämställdhet och stöd till människor som behöver detta. Att ha en kyrka som bidrar till gemenskap och utveckling. Störst av allt är kärleken! Att gå till församlingshemmet nu på söndag blir ett högtidligt tillfälle. Varje röst betyder något.
Ulla Gradeen (S)