De Socialdemokratiska kvinnorna i Värnamo har haft möte där det handlade om vård av högsta kvalitet utan vinstintressen.
Man pekar på att det är en vård där fokus är på patienten, inte hur mycket landstingspengar han eller hon inbringar till det privata vårdbolaget. Det var Värnamo S-kvinnors öppna möte om sjukvårdsfrågor helt överens om.
Temat för kvällen handlade om att inte sälja ut våra sjukhus och införa vårdval inom specialistvården. Landstingspolitikerna Desiré Törnqvist, Stefan Svensson och Anders Berglund berättade om den utredning som finns i landstinget som handlar om hur ett utökat vårdval ska kunna genomföras.
Den borgerliga majoriteten vill att det ska finnas en vårdpeng som följer patienten och att vi ska se fler privata alternativ inom sjukvården. På mötet diskuterades vad socialdemokraterna tycker om detta.
Mötet konstaterade att man ser en stor risk att släppa in bolag med vinstintressen i vården.
– Vi vill se en sammanhållen vårdkedja, där vi får vård efter behov och där vi inte behöver en tjock plånbok eller en egen försäkring, sa Stefan Svensson ledamot i landstingsfullmäktige bestämt.
– Att stycka sönder verksamheter gynnar inte samarbete och samverkan, tvärtom. Våra gemensamma skattepengar ska inte finansiera vårdföretagens vinster, noterade han.
– Vi vill ha en vård av högsta kvalitet utan vinstintressen, sa Desiré Törnqvist ledamot i landstingsfullmäktige.
På mötet diskuterades också olika exempel på hur människor drabbas när avgifter på resor höjts, när allt fler hjälpmedel ska betalas av patienten själv och hur viktigt det är med bra bemötande inom vården.
– Om det utökade vårdvalet införs kan det vara ett första steg mot en total utförsäljning av våra sjukhus, varnade Anders Berglund ledamot i landstingsstyrelsen och fortsatte:
– Låt oss behålla verksamheten i landstingets regi och utveckla den tillsammans säger de socialdemokratiska politikerna i landstinget.
Det var ett öppet möte där det handlade om landstingsfrågor. Privatbild
Jag anser att LOV är en katastrof så det är skönt att läsa att vissa tack och lov inser risker och problem med detta! Jag tror dock att de flesta medborgarna inte har en aning om vad det handlar om och vad det kan ha för konsekvenser. En sammanhållen vårdkedja är oerhört viktigt och delar man upp vården så finns inte någon möjlighet att ha en sammanhållen vårdkedja för patienterna. Det finns också en stor risk att kvarvarande verksamhet utarmas och inte kan fortsätta och fungera. Stora risker finns också att för att få det hela att gå ihop att kostnader måste läggas på patienterna för LOV medför stora kostnader. Sedan så kan man ju fråga sig om man vill att våra patienter som är i behov av vård ska behöva ställas mot försäljare när de söker vård och i en svår situation. När man är en vårdsökare så måste man där LOV tillämpas tänka kritiskt och man måste själv inhämta information om sitt tillstånd, vad som är relevanta behandlingsmetoder osv osv. Man måste som vårdsökare granska den som ska ge vården för att se om det som erbjuds motsvarar behovet eller om det motsvarar försäljarens önskan att tjäna pengar. Det finns många exempel på detta inom hörselområdet från Stockholm och Skåne. Det är ju inte klokt att den person som bedömer ett behov sedan är den som har rätt att rekommendera och utfärda ett fritt val. Att vara förskrivare och försäljare på en gång är en enorm motsättning i yrkesrollen och är detta etiskt? Frågorna och funderingarna är många men jag hoppas innerligt att man är kloka nog i Jönköpings län och inte hoppar på tåget och genomför LOV i vården.