SMHI presenterar hur vädret var i juli 2010.
Juli månad började varmt och torrt för att avslutas varmt och blött. Värmen nådde sitt maximum 11 juli, då många värmerekord slogs. På en del håll i landet förekom även flera tropiska nätter i följd. Värmen följdes av kraftiga åskväder och 13 juli föll hagel ”stora som golfbollar över Tidaholm. Regnvädren avlöste varandra i värmen, och24 juli fick Emmaboda hela 113 mm regn. Ett annat mycket intensivt regn berörde bland annat Mälardalen den 29.
Juli månad inleddes med regn och åska i Norrland. Efter regnet växte en högtrycksrygg in från sydväst och stabiliserade vädret i landet. Den 2 steg temperaturerna i landet och närmade sig 30°-strecket. Den 3 hade några stationer omkring 32°. Dagen följdes i Söderhamn av en tropisk natt. Det innebär att temperaturen under natten aldrig sjunker under 20°, och i Söderhamn var temperaturen aldrig lägre än 21°.
Följande dagar förekom spridda regnskurar. Ett högtryck kom den 7 in över Sverige söderifrån och gav soligt, torrt och varmt väder i söder.Temperaturerna steg ordentligt den 10 och varmast blev det i Hästveda i norra Skåne med 34.5°.
Nya värmerekord noterades
Den 11 kulminerade värmen och i småländska Målilla uppmättes 35.0°. Det är den högsta temperaturen i Sverige sedan juli 1994 då Kalmar hade 35.2°. Den absolut högsta uppmätta temperaturen i Sverige är 38.0° i Ultuna i Uppland i juli 1933 samt i Målilla i juni 1947.
Även på flera andra håll i Sverige slogs värmerekord. I Lund noterades 34.3°, vilket är den högsta temperaturen sedan mätningarna startade 1753. Visby hade 33.7°, som överträffade det gamla rekordet på 33.0° från 1865. I Jönköping och Örebro var det 33.4° respektive 33.3° vilket tangerade rekordvärdena för juli från1941 i mätserierna som startades 1858.
De högsta minimitemperaturerna under denna värmeperiod var 22.7° i Karlskrona och 22.3° i Bredåkra i Blekinge natten till den 13. I Stockholm och Fårösund höll sig temperaturen över 20° fyra nätter i rad.
Åskoväder
Åskade gjorde det mycket i Götaland och västra Svealand den 12. På Vinga registrerades kortvarigt orkanbyar på 34 m/s, svenskt rekord för juli månad. Den största nederbördsmängden rapporterades från Torsby i norra Värmland med 54 mm.
Ett nytt åskväder passerade den 13 över Götaland, upp över västra Svealand och vidare norrut över västra Norrland. I dess spår rapporterades det om kraftigt regn, en hel del hageloch om skador orsakade av ovädret. Hagelkorn ”stora som golfbollar” rapporterades från Tidaholmstrakten. I Närke antändes en villa av blixten och i Mora en garagelänga.
I Gopshus i Dalarna orsakade de stora regnmängderna översvämning och bitvis spolades banvallen bort, vilket ledde till att tågtrafiken fick stängas av. Under kvällen nådde åskovädret Idre där en hotellanläggning blev översvämmad. Totalt registrerades 76 110 blixtar under dygnet.
Kraftigt regn i Östersjölandskapen
Följande dag drog åskovädret vidare norrut över Norrland och i södra delen av landet blev det en klar och solig dag. Vädret fortsatte att vara varmt i landet med spridda skurar några dagar till. Den 17 rörde sig ett nederbördsområde norrut över Götaland och Svealand och in över Norrland. Största rapporterade regnmängden var 65 mm från Klinte på västra Gotland följt av Austers på norra Gotland med 51 mm. Ett tag var hela Gotland strömlöst i samband med ovädret. Efter regnet följde tillfälligt svalare luft.
Regnvädret fortsatte den 18 vidare norrut över Norrland. Mest regn föll det i Dikanäs i Lappland med 56 mm. Den 19 kom varmare luft in över Götaland och Svealand, där det också var en del sol. I norr var det fortfarande molnigt och regnigt. Följande dag hade regnet dragit bort även från norra Norrland och det blev växlande molnighet och stigande temperaturer i hela landet.
En del regn och åska förekom den 21 och 22 på olika håll i Sverige, med tyngdpunkt över norra Norrland där det också blåste kraftigt. Mest vind var det i Stora Sjöfallet med 23 m/s, och i bland annat Karesuando föll det 40 mm regn. Den 23 blev det lite svalare i hela landet, och mest regn föll över Hestra i Småland med 54 mm. Ett lågtryck från kontinenten var den 24 på väg norrut över Östersjön och orsakade kraftiga regnväder i Götaland och östra Svealand. I Emmaboda i Småland fick de denna dag hela 113 mm, följt av Austers på Gotland med 90 mm.
Kyliga nätter i norr
Regnet fortsatte att falla över stora delar av landet även följande dag då lågtrycket sakta rörde sig norrut. Framför regnet hann det under natten bli ovanligt kallt för årstiden i norra Sverige.
Lägsta rapporterade temperaturen var -2.5° i Börtnan i Jämtland. I Piteå gick temperaturen ner till 2.5°, vilket är den lägsta temperaturen där i juli sedan mätningarna startade där 1859. Den 26 avtog regnet och dagen efter var det uppehåll i söder men en del regn och åska i norr.
Ett nytt kraftigt regn
Ett lågtryck över Baltikum förflyttade sig den 28 och 29 in över Sverige och gav som mest ifrån sig 97 mm i Mariefred. På många håll i landet ledde regnandet till översvämningar, som i Gåsvarv i Älvdalen där riksväg 70 var avstängd i 18 timmar.
Den 30 fortsatte det att regna i Sverige, mest kom det i Fotskäl i Västergötland med 53 mm. Under månadens sista dag förekom fortfarande regnskurar framför allt i västra Götaland, men i mindre omfattning än de tidigare dagarna.
Källa: SMHI