Värnamo är nu den kommun som har högst skattekraft i relation till riksgenomsnittet av kommunerna i Jönköpings län. Samtidigt är Värnamo den kommun i länet som har lägst skattesats.
Kommunalt skatteunderlag utgörs av beskattningsbar förvärvsinkomst för fysiska personer. Skattekraften beräknas som skatteunderlag i kronor per invånare vid taxeringsårets ingång –det vill säga baseras på hur stora beskattningsbara inkomster som invånarna har i genomsnitt.
Taxeringen 2013 (avser inkomståret 2012) visar på att Värnamo ökade skatteunderlaget med 4,52 %. Riket ökade skatteunderlaget med 4,00 % och Jönköpings län ökade med 3,53 %. Skattekraften för Värnamo kommun är nu 97,6% och för Jönköpings län ligger skattekraften på 93,5 %.
Värnamoborna kommer att ha lägre skattesats än övriga kommuner i länet 2014 trots att Värnamo höjer skatten med 18 öre. Värnamo är trots höjningen den enda kommun som år 2014 kommer att ha en lägre skattesats än vad man hade år 1995. Den totala skattesatsen för år 2014 blir 32,33 (inkl landstingsskatten). Den kan jämföras med till exempel Gnosjö kommun som har en skattesats på 33,45 och Gislaved som har en skattesats på 33,34.
Hur skatteunderlaget i kommunen utvecklas är av avgörande betydelse för kommunernas ekonomiska möjligheter. Skatteunderlagets utveckling påverkas av lön, beskattade förmåner och bidrag, pensioner, enskild näringsverksamhet samt ett antal avdrag. Om sysselsättningen ökar (arbetslösheten minskar) så påverkas skatteunderlaget positivt och vice versa. Dessutom påverkas skatteunderlaget av förändringar i skatteregler.
Hög skattekraft trots låg skatt betyder att kommuninvånarnas disponibla reella inkomster har ökat. Därmed ökar också köpkraften i kommunen.
– Mer pengar i plånboken har en tillväxtfrämjande effekt vilken kan leda till fler företag, fler jobb i privat sektor och därigenom minskade kostnader och högre skatteintäkter för kommunen, säger Kjell Fransson, ekonomichef, Värnamo kommun.
– En hög skattekraft tillsammans med en låg kommunalskatt ger invånarna mer pengar i plånboken och detta har förstås stor betydelse för den lokala handeln – köpkraften ökar, berättar Kjell.
– Det krävs ett helhetsperspektiv för att vi ska få kraft och effektivitet i våra satsningar. Mycket har hänt de senaste åren. Många människor har hjälpts åt i utvecklingsfrågor och det har tagits många goda initiativ och förhoppningsvis är det vår medvetna satsning på tillväxt som nu ger effekt, säger Hans-Göran Johansson, (C) kommunstyrelsens ordförande.