Värnamo kommun hamnar på plats 150 i Årets bilkommun 2014, som presenteras av Statoil.
Toppar gör Partille närmast följd av Göteborg och Olofström. Rankningen av alla kommuner baseras på bilisternas klimatpåverkan och körkostnader.
– Bilisterna har stora möjligheter att minska sin klimatpåverkan. Genom att välja en bil med lägre klimatutsläpp och tanka mer förnybart eller de fossila drivmedel som har lägst klimatpåverkan är mycket vunnet, säger Helena Fornstedt, Senior Director Fuel på Statoil.
I Årets bilkommun 2014 rankar Statoil alla Sveriges kommuner utifrån samtliga bilars körsträckor och förbrukning av bensin och diesel, samt utifrån hur stor andel av de nyregistrerade bilarna som är miljöbilar och hur stora koldioxidsläpp de nya bilarna har.
– Den absoluta merparten av våra bilar drivs fortfarande med fossila drivmedel och det är viktigt att alla bilister gör ett aktivt val vid pumpen. I dag har vi en diesel som innehåller upp till 30 procent förnybart drivmedel, samtidigt som ett multifunktionellt additiv förbättrar förbränningen och gör att man kan köra cirka två procent längre på samma tank. Det minskar bilens klimatpåverkan med drygt 22 procent jämfört med marknadens standarddiesel, säger Helena Fornstedt.
Om alla Sveriges bensin- och dieselbilar skulle drivas med Statoils miles skulle bilisterna spara 94 miljoner liter drivmedel och cirka 1,4 miljarder kronor, jämfört med om bilarna drivs med marknadens standarddrivmedel.
Bilisterna kan dessutom minska sin bränsleförbrukning med omkring tio procent genom att ha rätt däcktryck och köra på ett sparsamt sätt, utan att restiden blir längre. För bilisterna i Sverige skulle detta i genomsnitt innebära en besparing på omkring 1 310 kronor och 251 kilo koldioxid om året.
– Den sparade litern är det enklaste sättet för att både minska körkostnaden och klimatpåverkan. Och med Statoils additiverade bensin- och dieselbränslen kommer du längre på varje liter, säger Helena Fornstedt.
Värnamo hamnar på plats 150.