I dag kom det förutspådda beskedet att Skattekontoret i Värnamo flyttas till Jönköping.
Skatteverket har tagit fram en långsiktig inriktning för hur organisation och arbetsfördelning ska utvecklas för att även på längre sikt erbjuda en effektiv verksamhet, till nytta för medborgare och företag. Det sägs i ett pressmeddelande.
Den långsiktiga inriktningen beslutades i dag den 24 mars 2015. Utifrån den föreslås nu att verksamheten i Värnamo under de närmaste åren flyttas till Jönköping.
På kontoret i Värnamo arbetar cirka 65 personer.
Den nya inriktningen vilar på fyra huvudprinciper:
- Skatteverket ska finnas där det finns många företag och tillväxt.
- Skatteverket ska ha kontor som är tillräckligt stora för att kunna rekrytera, utveckla och behålla medarbetare.
- I normalfallet ska kontoren ha såväl bred som specialiserad verksamhet.
- Skatteverket ska ha en effektiv och flexibel arbetsfördelning mellan kontoren.
En konsekvens av den nya inriktningen är att Skatteverket avser att flytta verksamhet från nio orter till närliggande kontor. Det handlar om:
- Enköping flyttar till Västerås
- Hudiksvall flyttar till Sundsvall
- Ludvika flyttar till Falun
- Lycksele flyttar till Umeå
- Mariestad flyttar till Skövde
- Simrishamn flyttar till Kristianstad
- Vetlanda flyttar till Jönköping
- Värnamo flyttar till Jönköping
- Ängelholm flyttar till Helsingborg
– Som statlig myndighet behöver vi ständigt effektivisera vår verksamhet, säger överdirektör Helena Dyrssen. På sikt blir vi därmed färre medarbetare. Därför behöver vi minska antalet verksamhetsorter.
Alla berörda medarbetare erbjuds placering på den ort som verksamheten flyttar till.
Förslaget om orter ska nu förhandlas med arbetstagarorganisationerna. Först därefter fattas beslut. Tidplanen för de flyttar som blir aktuella tas sedan fram utifrån bland annat lokalsituationen på respektive ort, men i huvudsak beräknas de ske mellan 2016 och 2018.
Om förslaget beslutas kommer Skatteverket att ha 38 verksamhetskontor. Dessutom finns 103 servicekontor som inte berörs av förslaget.
Tråkigt
Detta är inte bra. Inte länge sedan Lantmäteriet lade ner och flyttade kontoret. Samma ihåliga argument ”enklare att rekrytera” ingick där också , men människor är välkomna att pendla till Jönköping. Att rekrytera handlar om att hitta bra personal med rätt kunskaper som behövs för jobbet. Menar de då att i framtiden kommer endast Jönköpingsbor som har de rätta kunskaperna och vill jobba på skattekontoret?!
I vår del av länet finns många människor och företag som är berörda av statliga myndigheters tjänster och kunskap. Här bor och flyttar in folk som Kan!
65 anställda är ingen liten arbetsplats. Kontoret skulle kunna vara kvar.
Viktigt för regionen att ha olika arbetsplatser.
Tycker att det är bedrövligt att flytta skattekontoret det försämra servicen för både företagare och vanliga människor. Allt blir centrerat till större städer och gör det svårare att nå någon för personlig servic.