Värnamo kommun vill ha med Vaggeryds kommun i projektet Möbelvägen.
Under de senaste åren har ett antal projekt genomförts inom de båda Leaderområdena Leader Linné och Leader Östra Skaraborg där såväl turismutveckling som lokalt företagande och skapandet av lokala mötesplatser varit i fokus. Värnamos projekt Mötesplats Möbelbygd och skapandet av Inredia i Tibro, har, tillsammans med aktiviteter också på andra orter, lyft frågan om ett utvidgat samarbete med bas inom möbeltradition och möbeltillverkning. Hur kan man samverka och tillsammans utveckla ett projekt där man utnyttjar denna gemensamma potential?
I samband med att Värnamos utställning Mötesplats Möbelbygd under hösten 2013 visades i Tibro, anordnades ett gemensamt arbetsmöte där representanter från Värnamo och. Tibro kommun utvecklade samarbetsidén till att omfatta också Älmhults kommun. Samtidigt beslutades att, med kulturförvaltningen i Värnamo kommun som ansökare och projektägare, söka medel till en gränsöverskridande förstudie inom Leader, tänkt att genomföras under 2014.
Förstudien ska inventera och samla förutsättningarna för en samverkan mellan ett antal kommuner med liknande historia och förutsättningar vad gäller möbeltillverkning och hur man kan nyttja denna samverkan som potential för lokal utveckling och skapande av mötesplatser och besöksmål.
Förstudien, som fått arbetsnamnet Möbelvägen, ska etablera samarbete med olika aktörer utmed, eller i anslutning till, en nord-sydlig vägsträckning mellan Älmhult och Tibro. Primärt inriktas förstudien mot samverkan med turistnäringen, branschanknutna företag, föreningar och organisationer, såväl i respektive kommun som regionalt. Häri ingår också att man tillsammans inventerar och dokumenterar platser, historia och miljöer med fokus på möbeltraditionen. Förstudien ska kunna redovisa ett antal befintliga eller tänkta lokala besöksmål/mötesplatser som kan utvecklas ur såväl ett turistiskt- som ett näringslivsinriktat perspektiv.
I arbetet kommer att ingå seminarier, inspirationsdagar med mera. Förstudien ska resultera i en rapport som kan bilda bas för en större ansökan om ett utvecklat projekt.
En ansökan till Leader Linné om bidrag på 300.000 kronor till en förstudie inlämnades av Kulturförvaltningen i Värnamo kommun i slutet av september och beviljadesden 26 september.
Projektägare är kulturförvaltningen i Värnamo kommun som anlitar projektledare Magnus Engberg som också varit kopplad till Mötesplats Möbelbygd.
Förstudien finansieras fullt ut av Leader Linné och innebär ingen kostnad för deltagande kommuner.
Ett första möte hölls den 2 december i Värnamo med representanter från Älmhult, Tibro och Värnamo. Då beslutades bland annat att till nästa möte bjuda in också Vaggeryds kommun samt att lägga detta i samband med Möbelriksdagen i januari 2014.
Ett nytt möte hölls på Skillingehus i Skillingaryd den 10/1, med Vaggeryds kommun som värd. Till mötet hade Vaggeryds kommun också inbjudit Anders Warga från Möbelriket/Växjö kommun. Till dags dato har alltså representanter från fem kommuner deltagit i förberedande samtal. På mötet betonades bland annat behovet av att tillsätta en formellt sanktionerad arbetsgrupp/styrgrupp för vidare arbete.
Med hänvisning till detta hoppas nu Värnamo kommun att Vaggeryds kommun vill medverka i förstudien ”Möbelvägen” och då även utse den/de personer som ska representera kommunen i en planerad arbetsgrupp/styrgrupp. Detta beskrivs i ett brev till kommunstyrelsen i Vaggeryds kommun.
Möbelriksdagen en samarbetsform. Nu vill Värnamo kommun ha med sin granne i norr på ett annat samarbete. Dan Ihreborn närmast är möbeldesigner från Värnamo men uppvuxen i Skillingaryd.