Under onsdagskvällen sänder Uppdrag Granskning ett program om ”Ellen”, en tjej från Värnamo som anmälde att hon blev utpressad att dela med sig av nakenbilder.
Polisen får i programmet kritik för att utredningen lades ner.
Johanna Buchalle intervjuas av Uppdrag Granskning.
Programmet utgår från en kille i Skåne som har fått sitt Facebook-konto kapat. Det visar sig att någon i hans namn tar kontakt med unga tjejer runt om i Sverige och pressar dem på nakenbilder.
En av de tjejer som Uppdrag Granskning pratat med är bosatt i Värnamo. Till en början övertalades hon att skicka bilder på sig själv frivilligt. Allteftersom det blev mer och mer vågade bilder som efterfrågades ändrades tonen till att bli utpressning. Om hon inte skickade nya bilder skulle personen som utgav sig för att vara killen i Skåne börja sprida dem han hade till hennes skola, föräldrar och vänner.
I programmet kallas tjejen för ”Ellen” och programmet granskar hur det kan komma åt sig att Polismyndigheten i Jönköpings län inte har undersökt alla utredningsmöjligheter innan förundersökningen lades ner.
– Det finns en person i utredningen som vi har valt att inte prata med. Det har Uppdrag Granskning tittat närmare på och upptäckt att han är misstänkt för liknande ärenden i andra delar av landet. Det var han inte vid tiden för vår utredning men vi får kritik för att vi inte tagit tag i det och att vi inte samordnat tillräckligt bra med andra myndigheter, säger Johanna Buchalle som var förundersökningsledare i ärendet.
Johanna Buchalle är den från Polismyndigheten i Jönköpings län som intervjuas i programmet och ganska snart stod det klart för henne att Uppdrag Granskning hade uppgifter som hon och utredarna inte hade.
– Vi kan inte ändra på vad vi har gjort eller inte gjort utan i intervjun försörsökte jag förklara varför vi inte gått vidare med den personen då han inte sagt något brottsligt i chatten och inte fanns med i några register. Alla namn som förekom hade skickats vidare upp till Grooming-gruppen på Rikskriminalpolisen för att bättre kunna samordnas och dessutom kan en nedlagd förundersökning alltid öppnas igen om nya uppgifter kommer in, säger Johanna.
De uppgifter som Uppdrag Granskning fått fram har lämnats in till den polismyndighet som just nu driver en utredning i ett liknande ärende. Mannen som omnämndes i värnamoärendet är där misstänkt och allt material från vår myndighet har lämnats över till dem. När Johanna ser tillbaka med facit i hand kan hon konstatera att det finns delar i ärendet som kunde ha gjorts annorlunda, men där och då utgick de från de förutsättningar de hade och gjorde en prioritering.
– Jag tycker att det är bra att de tar upp detta. Det är inte bara vi från Polisen som bör ta åt oss och se över problemen med hur vi utreder ärenden på nätet. Det är hela samhället som behöver ta sig en rejäl funderare på hur vi agerar och vilka signaler vi skickar till våra barn och ungdomar. Vilket ansvar ligger på föräldrar? Skolor? Resten av rättskedjan? De här problemen ökar och vi behöver bli bättre på att agera mot det, avslutar hon.
Programmet sänds i SVT1, onsdagen den 12 mars, 20.00.