Vi presenterar i dag det tredje kortet i vår serie om vyer med vykortssamlarna Ronald Fasth och Per Bunnstad.
På vykortet står det Kärleksallén, men var hittar man den gatan i stan?
För det måste väl ha varit en namngiven gata när det till och med står gatunamnet på kortet?
Riktigt så var det inte utan det var en ”vanlig” gata som gick under benämningen Kärleksallén.
I början av förra seklet var det inte ovanligt att det fanns romantiska gatunamn i många städer. De hade som regel inte dessa namn officiellt men i folkmun existerade de.
– Det var Tånnögatan som kallades Kärleksallen, berättar Ronald Fasth, som är mycket intresserad av vykort och dess historia.
Ronald är för övrigt också ordförande i Historiska Sällskapet Gamla Wernamo.
Tånnögatan var förr en del av den gamla riksvägen mot Ljungby och Malmö. Den utgjorde den södra infarten in till staden. Vid 1800-talets slut planterades på initiativ av August Sällberg en allé av skogslönn längs gatan. August var far till välkände Thure Sällberg.
Gatan kom att bli ett populärt flanörstråk under namnet ”Kärleksallén”. Delar av denna allé finns bevarad.
Tånnögatan blev, när området planlades i ett rutnätsmönster efter sekelskiftet 1900, huvudstråk i ett system av parallella och korsande gator i stadsdelen öster om Apladalen.
– Här bodde många kända värnamobor, berättar Ronald Fasth.
Bland dessa märktes löjtnant Kruckenberg, inspektör Mörk och major Tilosius.
I dag bor här andra personer som Göran Sohlberg, Christer Fjordevik, Bo Holmberg och Ingemar Åstrand. Plus säkert ytterligare minst 70 personer.
Kortet är skrivet på engelska av en som heter Axel och skickat till en ort i Västergötland. Det är poststämplat Värnamo 6.8.1912. Det är normalstämpel 58 som använts och den kom i bruk 1911.
L i stämpeln står för lådbrev. Den använde man när man stämplade försändelser som hade lagt i lådan, alltså i en brevlåda och inte hade lämnat in direkt på postkontoret.
Förlag på kortet är Ester Anderson.
Ester Elisabeth Andersson föddes i Ölmstad i norra delen av länet den 25/9 1884. Hon flyttade från Ölmstad till Värnamo 1909. 1915 återvände hon till Ölmstad där hon samma år gifte sig under namnet Lyngskog. Hon hade ingått äktenskap med folkskollärare Hugo Lyngskog som var från Värnamo. Hugo var född den 7 december 1888 och avled den 11 januari 1976.
Det är troligt att makarna bosatte sig direkt i Värnamo. Om Ester fortsatte sitt yrkesverksamma liv eller blev hemmafru är oklart.
Ester avled den 29 januari 1947. Hon är begravd på norra kyrkogården – intill Finnvedens Gymnasium. I samma grav återfinns maken men också Brita Lyngskog (1916–1921) som man kan förmoda var deras dotter. En fjärde person finns i denna grav, Edit Johansson (1890–1982).
Källor: Värnamo kommun, Historiska Sällskapet Gamla Wernamo och Smålands och Ölands kalender 1922.
Ett vykort från Värnamo som nog är ganska precis 100 år gammalt.
På det något mörka kortet kan man notera att det finns en vägskylt.
Det går att uttyda ”Väg till Vexiö” åt vänster
Kortet var skrivet på engelska.