Nu går Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut med information för att tradgedier som den i bygden för ett år sedan inte ska upprepas.
Då dog tre unga personer på grund av levande ljus. Det var i Hok i Vaggeryds kommun som ragedin inträffade
I adventstid ökar bostadsbränderna dramatiskt och över 40 procent av alla bostadsbränder som orsakas av levande ljus i Sverige inträffar just i december. Men det finns några enkla knep för att minska riskerna för bostadsbränder i juletid.
December och januari är de många ljushögtidernas festmånader. Men för många förvandlas de mysiga sammankomsterna med levande ljus till tragedier med bostadsbränder.
Statistik från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, visar att antalet bostadsbränder på grund av levande ljus fyrdubblades i Sverige under december månad förra året jämfört med månaden innan – 18 ljusbränder i november jämfört med 78 under december.
– De flesta bränder som orsakas av levande ljus inträffar under vintermånaderna. Över 40 procent av alla bostadsbränder under året som orsakas av levande ljus inträffar just i december, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.
Sett över hela året hör inte levande ljus till de vanligast kända brandorsakerna, knappt tre procent av det totala antalet bostadsbränder orsakas av levande ljus. Men just i december ser det annorlunda ut. Då står levande ljus för nästan tolv procent av de inträffade bränderna och är därmed den näst vanligaste kända orsaken till bostadsbränder. Bara orsaker som går under samlingsnamnet soteld är vanligare.
– Vi ska naturligtvis inte sluta med levande ljus i höst- och vintermörkret, men vi måste bli mer varsamma hur vi handskas med levande ljus för att minska riskerna för bostadsbränder, säger Anders Lundberg.
Kampanj för att minska antalet ”ljusbränder”
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Brandskyddsföreningen och Sveriges räddningstjänster startar lagom till första advent en nationell informationskampanj om hur vi kan minska riskerna för bostadsbränder utan att behöva ge avkall på jul- och nyårsfirandet.
– Några bra knep är att alltid ta en extra runda i sin bostad innan man går ut och kolla att alla ljus är släckta och att spisen är avstängd, bara använda ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara och att se till brandvarnaren fungerar, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.
Inför första advent är det en god idé att kontrollera att alla brandvarnare i bostaden fungerar. Därför är Första advent utlyst till den årliga stora ”brandvarnartestardagen” – byt batteri och kontrollera att brandvarnaren fungerar.
– Och för att öka brandsäkerheten hemma bör man ha såväl en handbrandsläckare som en brandfilt. Kanske ett bra julklappstips!, säger Hans Andersson.
Fakta: Några tips för att minska risken för bostadsbrand!
• Ta alltid en extra runda innan du lämnar bostaden för att se att alla levande ljus är släckta och spisen är avstängd (det kan vara svårt att se om ljusen är tända eller släckta i dagsljus, känn med handen om du är osäker).
• Använd ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara.
• Glömmer du ljuset är risken för brand mycket stor.
• Se till att det finns brandvarnare i bostaden – gärna flera – och kontrollera att de fungerar. Brandvarnaren ska vara placerad i taket, läs instruktionerna.
• Ställ inte ut gammalt julklappspapper i trapphuset. Det är din väg ut om det börjar brinna!
• Förvara inte heller julklappspappret på balkongen. En felriktad nyårsraket kan lätt starta en brand.
• En brandfilt och en 6 kg pulversläckare bör varje hem ha. Det är nästan alltid någon annan än räddningstjänsten som släcker en brand.
• Ring alltid 112 om du upptäcker en brand eller om någon är i fara.
Källa: MSB, Brandskyddsföreningen och Sveriges räddningstjänste