Riksdagsledamot Carina Hägg (S) från Värnamo var med på Möbelriksdagen i Skillingaryd och berättar att hon vill driva en klurig företagspolitik.
– Jag brukar säga att smålänningar är kluriga.
Det är en egenskap Carina gillar. Den är bra och kreativ.
Hon vill se mer klurighet när det gäller landets näringspolitik och mer stöd. Det gäller att skapa bra förutsättningar så att företag kan starta, expandera och nyanställa.
Att socialdemokratiska riksdagsrepresentanten Carina Hägg nämner ett, i hennes tycke, typiskt småländskt särdrag, hänger samman med att hon i dagarna träffat många driftiga företagare. Carina har ett grundmurat intresse för näringslivsfrågor. Det engagemanget fick nyvunnen inspiration när årets upplaga av Möbelriksdagen hölls i Skillingaryd i slutet av förra veckan.
– Många tänkvärda tankar väcktes. Många kloka åsikter framfördes. Bland de uttalanden jag samlade på mig minns jag särskilt följande: ”Utan konstnärlig intelligens kommer det här landet ingen vart”. Det var Magnus Silfverhielm som sa det. Han är professor på Linnéuniversitetet i Växjö. Jag tycker att det är mycket bra uttryckt, säger Carina och förklarar grundligare:
– Den här kopplingen mellan konstnärlig intelligens och andra typer av kapacitet är något som måste finnas. Kultur är en motor och något som vidgar vyerna.
Carina tycker därför det var glädjande att beskrivna samexistens gick att finna på Möbelriksdagen. Konstcentrat Vandalorum i Värnamo var representerad och företrädde den kulturella näringen. Hon tycker att arrangemanget över huvud taget flödade av kreativ atmosfär. Bland annat tillkännagavs ett gränsöverskridande samarbete mellan fem kommuner inom det så kallade Möbelriket. Tillsammans bildar kvintetten Europas tredje största möbelkluster.
– Det initiativet är viktigt både för att bibehålla konkurrenskraften och utveckla den. Jag talar om den nationella marknaden, men kanske ännu mer om att vara en stor aktör på exportsidan. Det är Småland, Danmark och norra Italien som ur ett europeiskt perspektiv är giganterna på möbelområdet.
Den nya grupperingen ökar bredden för involverade aktörer.
– Nu har vi Möbelriket, Möbelriksdagen och Möbelklustret. Det är begrepp som stärker varandra, betonar Carina.
Får den ihärdiga S-företrädaren som hon vill kommer det att planteras ett större politiskt deltagande i satsningen. Åtminstone indirekt. En rad företagare i Småland, liksom landet i stort, efterlyser statliga åtgärder som skulle ge positiv effekt. De är inte nöjda med tingens ordning just nu.
– Många resonemang känner jag igen och för tankarna osökt vidare till det vi benämnde branschprogram som vi lyfte fram och bedrev under regeringstiden. Det finns en vilja och längtan att få den sortens stöd från statligt och offentligt håll. Men det här slopades totalt av den inkommande regeringen 2006. Jag menar att det var ett misstag, säger Carina och hoppas att den åttaåriga Allianstiden stannar vid en olycklig mellanperiod:
– Från socialdemokratisk sida har vi ändå en grund i politiken att bygga vidare på. Verktygen och idéerna vi hade då finns kvar, men vi har omformulerat, uppdaterat och utvecklat dem ytterligare. I årets socialdemokratiska budget avsätts 1,7 miljarder kronor till fler och växande företag. Fyra av fem nya jobb skapas i små- och medelstora företag. Det är en grogrund som man måste vara mån om. Det finns mycket potential i vårt land.
– Inte minst den där småländska klurigheten.
Carina ler och känner anledning att förklara sig:
– Det är ett gammalt ord för innovation kan man säga. En beskrivning av att komma på något nytt och inte bara vidareutveckla saker som redan finns vilket i och för sig också är viktigt. Ska vi ligga i Europatopp och vara en spelare internationellt måste vi ta vara på fler som besitter innovativa idéer och har ambition att driva företag.
Socialdemokraten passar på att nämna en iakttagelse hon gjorde under Möbelriksdagen och som gladde henne väldigt mycket:
– Det är spännande att se att det är en hel del kvinnor bland de nya företagen. Och inte minst yngre. Det känns att det finns något här. En rörelse som kan växa och som framöver kan innebära en större bredd av kompetens och kunnande och mångfald i Småland. Men en sak får man inte glömma bort: det går aldrig att bedriva en stark näringslivspolitik om den inte har en rejäl bas att stå på. Grundläggande ingredienser som utbildning, bostäder och infrastruktur måste förses med resurser. Carina understryker att man inte får se för snävt om man bestämt sig för att stödja en bransch.
– Saker som ligger primärt utanför själva fabrikslokalerna har stor betydelse, framhåller hon.
Carina Hägg på Möbelriksdagen.