– Största chansen att påverka arbetssituationen för exempelvis utländska arbetare i Sverige har vi om vi kan få folk att rösta på oss, både i EU-valet och i riksdagsvalet, konstaterade Maria Johansson, oppositionsråd i Gislaved. Stridsviljan var hög bland mötesdeltagarna, de fackliga företrädarna gav flera exempel på hur illa utländska arbetare behandlas i Sverige.
– Vi har sett skogsarbetare som varit ute och jobbar i sandaler och som jobbar för slavlöner, det är helt oacceptabelt, sa Göran Johansson från GS-facket i Nässjö.
Magnus Lagerqvist från Transportarbetarförbundet gav skrämmande exempel på hur utländska lastbilsförare behandlas, med bland annat löner långt under kollektivavtalet.
Ulla Gradeen, oppositionsråd i Värnamo konstaterade att det finns en stor skillnad på mellan Alliansen och arbetarrörelsen när det gäller hur arbetslösheten ska bekämpas. – Vi vill satsa offensivt på att bekämpa arbetslösheten, Alliansen tror att de kan spara sig ur krisen, sa hon.
Hennes kollega från Vaggeryd konstaterade att det finns 6 miljoner arbetslösa ungdomar inom EU.
– Det är ett väldigt slöseri på resurser att låta alla dessa ungdomar gå utan arbete, sa han.
Tillsammans har (S) och de fackliga organisationerna nu arbetat fram ett arbetsmaterial som de kommer att jobba med. ”Ordningsregler för svensk arbetsmarknad” innehåller 10 olika punkter som ska leda till schysstare villkor inom arbetsmarknaden.
Av: Peter Magnusson