Socialdemokraterna har lämnat en interpellation till medborgarnämndens ordförande Maria Johansson (c) om hur det drogförbyggande arbetet förebyggs inför sommaren.
– Socialdemokraterna ser främst två åtgärder som behövs: förstärkt drogförebyggande arbete och stöd till unga och vuxna som hamnat i missbruk samt fler fältsekreterare och fritidsledare som viktiga aktörer i det alkohol- och drogförebyggande arbetet, säger oppositionsrådet Ulla Gradeen (S).
Interpellationen lyder så här:
Att ha ett väl fungerande förebyggande arbete är till nytta för alla medborgare i vårt land och i kommunen. En pålitlig samhällsservice behövs för de barn, ungdomar och vuxna som av någon anledning inte får livet att fungera utan svåra bekymmer. Som vi Socialdemokrater ser det är det främst två åtgärder som behövs: • Förstärkt drogförebyggande arbete och stöd till unga och vuxna som hamnat i missbruk. • Fler fältsekreterare och fritidsledare som viktiga aktörer i det alkohol- och drogförebyggande arbetet.
Länsstyrelsen, dåvarande landstinget samt polismyndigheten tog fram en handlingsplan för det alkohol- och drogförebyggande arbetet i Jönköpings län 2009. Arbetet genomfördes i samverkan med länets kommuner och ideella organisationer.
Handlingsprogrammet gällde perioden 2009–2014. Medborgarnämnden yttrade sig och kommunstyrelsen ställde sig bakom yttrandet 2010. Nämnden framhöll att de gärna åtog sig det lokala samordningsansvaret eftersom man hade god kompetens och kunskap inom området.
Vi känner inte till om det påbörjats eller genomförts någon uppföljning av detta program, vilka effekter man uppnådde. Men oavsett så är behovet av ett väl genomfört alkohol- och drogförebyggande arbete mycket viktigt. Användningen av droger av olika slag varierar i omfattning, för tillfället är det något mindre, har vi fått information om. Det kan låta förhoppningsfullt men fortfarande finns det och problematiken med droger och psykisk sjukdom/funktionshinder är svår och allvarlig.
Frågor:
1. Har handlingsprogrammet varit till nytta för medborgarnämndens förebyggande arbete?
2. Hur är läget idag och vad planeras inför förebyggande arbete till sommaren?
3. Hur sker dialogen med Regionens hälso- och sjukvård, psykiatrin för att uppnå en samverkan som är till nytta för de människor som är behov av detta stöd och hjälp?
4. Är det något annat inom området som du vill passa på att informera kommunfullmäktige om?
Värnamo den 20 april 2015 för Socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen genom Ardita Berisha Cani och Bo Svedberg