Carina Hägg (S) från Värnamo debatterar.
Stoppa människohandeln i Sverige
Migrationen i världen ökar och Sverige är en del av den utvecklingen. En del söker sig hit för att söka skydd, andra för att förena sig med sin familj och en del för att arbeta. Oavsett skälet till att människor flyttar hit så bidrar de med kunskaper, idéer, arbetskraft och företagande, som har fått och kommer att få stor betydelse för Sveriges utveckling. Denna migration har varit en viktig del i den svenska utvecklingen. Genom partssamverkan på arbetsmarknaden har arbetsgivare och fackliga organisationer tagit ett gemensamt ansvar för integration och stabilitet via vad som brukar kallas den svenska arbetsmarknadsmodellen.
Men så har det inte blivit alla gånger. GS-facket uppmärksammade nyligen att människohandel har bedrivits av oseriösa företag inom skogsplantering i Sverige. Istället för den utlovade fasta lönen fick gästarbetarna från Kamerun jobba mot ackord för mycket låga löner. När de protesterade och krävde högre löner hotade deras arbetsgivare att förstöra deras hus i Kamerun. Ett halvår efter säsongen är slut är de flesta kvar i Sverige, nu som papperslösa. Utan bostad, pengar och jobb och vågar inte åka hem. Kamerunarna är inte de enda som blivit lurade och utnyttjade det finns fler exempel på liknande fall.
Vi socialdemokrater ser en rad positiva effekter av migrationen men vänder oss bestämt emot att människor utnyttjas. Konsekvenser som även belysts i en ny rapport från Europarådet. Globaliserad brottslighet och människohandel leder till utsatthet och beroendeställning för många människor. Människohandel fortsätter att växa i stor skala och många kvinnor i hushållssektorn tillhör de drabbade. Detta kan ses som den snabbast växande formen av organiserad brottslighet och den största källan till gränsöverskridande brottslighet. Praktiskt taget alla länder i människohandel kedjan tros påverkas. Både som ursprungs-, transit och destination land. Därför att det ytterst viktigt att något görs.
Detta utgör givetvis en politisk utmaning, såväl för Sverige och EU som för övriga världen. Orättvisa ekonomiska villkor och avsaknaden av demokrati är några förutsättningar för människohandel och åtgärder bör därför sikta på att minska klyftor och stärka demokratin. Därför anser vi att en svensk lagändring bör göras så att arbetsgivaren även kan dömas att betala skadestånd till arbetstagaren. Straffet för att utnyttja arbetskraft skulle stödja den övervägande andelen företagare – de seriösa, samtidigt som incitamenten för att anmäla skulle öka.
Vi socialdemokrater ser ett värde i utbytet av kunskap och möjligheterna för människor att söka arbete över nationsgränserna. Sverige har haft en lång tradition av arbetskraftsinvandring men också tider då svensk arbetskraft i stor utsträckning sökt sig utanför vår nation för att erhålla arbete men också för att skaffa en kompetens för att stå starkare på den svenska arbetsmarknaden.
Carina Hägg, riksdagsledamot (S)