Runt om i landet sker varje år fler än 40.000 kollisioner med vilda djur, varav cirka 2.600 i Jönköpings län.
Vanligast är att den drabbade krockat med ett rådjur, men även olyckor med älg och vildsvin förekommer frekvent i statistiken.
Nationella Viltolycksrådets insatsvecka, som pågår till och med på söndag, syftar till att få landets trafikanterna mer uppmärksamma på att vilda djur hela tiden finns på och utefter våra vägar. I Jönköpings län besöker polisen trafikskolor där eleverna informeras om olycksriskerna. Samtidigt delas markeringsremsor ut till besökare på A6 Center i Jönköping, på länets bilprovningar och till bilister som stannas på trafikkontrollplatser runt om i länet.
– De flesta förare krockar någon gång i livet med ett djur och då är det viktigt att vara förberedd och att du vet vad du ska göra. Om du kör på ett vilt djur ska du alltid ringa 112 och markera ut var olyckan skett. Då underlättar du arbetet avsevärt för eftersöksjägaren som skickas ut till platsen för att försöka hitta det påkörda djuret, berättar Magnus Roman, kontaktperson i viltfrågor vid Polismyndigheten i Jönköpings län.
Under augusti, september och oktober är risken att djur söker sig upp på vägbanan som allra störst. Tiden vi nu går in i, med allt mörkare morgnar och kvällar i kombination med älgarnas brunst gör den närmsta månaden särskilt riskfylld.
– Mitt bästa råd för att försöka förebygga olyckor är att ha respekt för varnings-skyltarna som talar om var viltet har sina stråk. Sänk hastigheten , försök att läsa av terrängen runt vägen och var särskilt uppmärksam i gryning och skymning, säger Magnus Roman.
Enligt Jaktförordningen § 40 är du skyldig att anmäla till polisen om du varit inblandad i en trafikolycka med björn, varg, järv, lodjur, dovhjort, kronhjort, vildsvin, mufflonfår, rådjur, utter eller örn.