I dag inleddes Sveriges första rättegång om misstänkt mutbrott inom svensk fotboll. Matchen spelades i Värnamo 13 september 2013 mellan IFK Värnamo och Gais i Superettan. Förhandlingarna hålls i Jönköping.
Polisen ser att matchfixning är ett växande problem och att uppgjorda matcher har en direkt koppling till grov organiserad brottslighet. I dag startar Sveriges första rättegång gällande en uppgjord match.
– Polisen får in allt fler anmälningar om manipulerade matcher samtidigt som det finns ett mörkertal, säger Åsa Elfving, chef för Nationella korruptionsgruppen.
Uppgjorda matcher är ett relativt nytt fenomen i Sverige. 2012 anmäldes den första svenska fotbollsmatchen som misstänktes vara manipulerad, ett ärende som nu är avskrivet av åklagare eftersom det inte gick att styrka brott.
Hittills har det kommit in 20 polisanmälningar om matchfixning sedan 2013. Det kan jämföras med 2012 då det bara var två anmälningar som gjordes.
Uppgifter som Polisen har tyder på att åtminstone 35 svenska fotbollsmatcher har varit föremål för manipulation i vadhållningssyfte under 2013 och 2014.
– Uppgjorda fotbollsmatcher som misstänks ha ägt rum är i Superettan och herrarnas division 2, division 3 och U 21, säger Åsa Elfving.
Komplexa utredningar
Att utreda misstankar om fixade matcher är tidskrävande och komplext. För att bevisa att det handlar om mutor måste man till exempel hitta penningtransaktioner mellan olika personer där målet för transaktionen är tydligt. I och med att många spelbolag är utländska krävs också ofta en internationell rättshjälpsbegäran för att kunna komma vidare i utredningen.
– Många väljer att inte vittna. I flera fall finns offer i form av fotbollsspelare som blir hotade eller misshandlade. Att de väljer att inte träda fram beror förmodligen på rädsla, lojalitet och på att de ibland frivilligt deltar i uppläggen, säger Åsa Elfving.
Hon uppmanar alla som har uppgifter om att en match har blivit manipulerad eller riskerar att bli det, att ringa Polisen på 114 14 och tipsa om vad de uppmärksammat.
Öka kunskapen om matchfixning
För att öka kunskapen om hur uppgjorda matcher i Sverige planeras, organiseras och genomförs har Riksidrottsförbundet i samarbete med Svenska Fotbollsförbundet och Svenska Spel vänt sig till Brottsförebyggande rådet, Brå för att få hjälp med en förstudie.
– Rikskriminalpolisen har en god kunskap om problematiken och om den grova organiserade brottsligheten, som ligger bakom. Vi ser fram emot att bidra till Brås förstudie, säger Åsa Elfving.