Carina Hägg (S) debatterar om en konterens kring nedrustning
Jag har som socialdemokraternas representant ingått regeringsdelegationen till nedrustningskonferensen som pågår under maj i FN.
Översynskonferens om ickespridningsfördraget NPT är ett av de viktigaste verktygen i kampen mot kärnvapen. Är 2005 kom man inte ens fram till ett slutdokument. Men förutsättningarna för att uppnått resultat ser nu ljusare ut efter President Obama och Premiärminter Medvedev uppgörelse om ett nytt Start-avtal. Och genom vårt långvarigt engagemang i nedrustningsfrågor har vi förutsättningar att driva på i New York och samverka med likasinnade länder.
Att Sverige inte är medlem i Nato med dess säkerhetsstrategi ger oss en friare röst. Vi har även avstått från delar i vårt kärnkraftsprogram. På så sätt visa vi på exempel för länder som vill ha kärnkraft men där omvärlden oroar sig för koppling till kärnvapenspridning på sikt.
Utrikesminister Carl Bildt la vid konferensen fram regeringens positioner. Dock utan Blix-kommissionens internationellt erkända och väl mottagna förslag eller att nämna en kärnvapenkonvention.
Flera länder har sedan NPT:s tillkomst skaffat kärnvapen. Nordkorea har genomfört provsprängningar. Indien och Pakistan har utanför internationella kontrollregimer utvecklat kärnvapen. Sveriges brist på agerande i Nuclear Suppliers Group, då överenskommelsen mellan USA och Indien om samarbete i nukleära frågor godkändes upprörde och påverkar ickespridningsavtalet, NPT, negativt.
Iran misstänks för att försöka skaffa sig kärnvapen. Samtidigt som Israel antas inneha kärnvapen finns det en resolution om att göra Mellanöstern till en region fri från massförstörelsevapen. Nukleärt terrorism är ett nytt hot.
Socialdemokraterna la redan 2008 fram ett ambitiöst program för nedrustning. I vårt 12-punktsprogram ligger dagens öppningarna för att bidra till konkreta resultat för nedrustning och icke-spridning. Vi vill återgå till en aktiv politik.
Målet är en fullständig avveckling av alla massförstörelsevapen, såväl nukleära som kemiska och biologiska. Det är därför vi har lagt huvudvikten vid dessa vapen i vårt nya nedrustningsprogram. Arbetet med att få tillstånd fullständiga förbud mot minor måste intensifieras men S-kvinnor är tydliga, vi vill även en konvention mot kärnvapen i slutdokumentet från NPT-konferensen.
I Inga Thorssons anda fortsätter vi gå före i kampen mot kärnvapen. När nu nedrustningsfrågorna sätter står på den internationella dagordningen och NPT-konferensen pågår så har vi möjlighet att ta konkreta iniativ. Arbetet mot NPT kräver även basresurser som ett rimligt sekretariat.
EU:s potentiella kraft blockeras idag av Frankrike, som inte delar visionen om en kärnvapenfri värld. Ett misslyckande likt 2005 skulle underminera nedrustningsarbetet och den globala ickespridningsregimen. Sverige har med sina nedrustningstraditioner har ett särskilt ansvar i de pågående förhandlingarna. Men kommer Carl Bildt att axla detta ansvar.
Carina Hägg, Värnamo
Riksdagsledamot S
Det börjar bli lite tjatigt med Carina Häggs debatter. Men placerad på 4:e plats på riksdagslistan så kanske det hjälper att tjata.
Menar ”Johan” att tjat är lika med politisk diskussion? Svårt i så fall att vara samhällsengagerad om man ska diskvalificeras endast över ett sådant löjeväckande uttalande. Det är inte svårt att sätta sig in i politiska sakfrågor, exempelvis är kärnvapenfrågan i reducerad mening endast en fråga om förtroende mellan stater och deras mod och vilja att ta första steget i rätt riktning och inte bara skylla på snarstuckna hänvisningar till ”realpolitik”, det vill säga ”vi måste ha kärnvapen för att dom andra har och om vi rustar ner kommer vi få mindre makt att pressa våra grannar”. Det finns en god poäng hos Carina Hägg att Sverige är en stat som är obunden gentemot kärnvapenmakter och att detta underlättar för en kritisk, förnuftig och human röst i det internationella samfundet.