Kanslichefen på Smålands Fotbollförbund debatterar.
Nya Gymnasieskolan hotar fotbollsungdomarnas möjlighet att läsa och stanna på hemmaplan
Den svenska regeringen kom 2009 med en proposition (09-199: Högre krav och kvalitet i den nya gymnasieskolan). Skolverket har därefter lämnat sitt förslag (Gy 11) till nya ämnesplaner och kurser i inriktningar och programfördjupningar, där remissvar lämnats in i sommar.
Genomförs förändringarna gynnar det inte studerande fotbollsungdomar landet över, där kombination studier-fotboll i mångt och mycket varit en unik framgångsrik kombination för svensk fotboll.
I förslaget bibehålls RIG – Riksidrottsgymnasierna . Samtidigt ska en ny idrottsgymnasiemodell inrättas som kallas NIU – Nationella idrottsutbildningar. Kraven kommer därmed att öka, dels för skolorna ska få sin kvalitetssäkring, men också för eleverna att komma in på gymnasieskolan. Bättre utbildning, större krav på utbildningsmiljön, är givetvis bra i grunden.
RF – Riksidrottsförbundet – som talar för samtliga idrotter, anser att kvalitetssäkring och bibehållet RIG-system och instiftandet av NIU är bra. I RF:s förslag till skolverket rörande RIG-verksamheten har fotbollens tre gymnasieorter (Borås, Norrköping och Sundsvall) tagits bort. Det är 108 elevplatser för fotbollen som försvinner om det blir verklighet.
Såväl Svenska Fotbollförbundet som RF är oroliga för att de lokala lösningarna för våra fotbollsungdomar riskerar att försämras, och förslaget bör kompletteras för att den svenska framgångsmodellen ska bibehållas. Elever ska inte behöva flytta hemifrån om idrottsliga förutsättningarna finns på hemorten. Svenska Fotbollförbundet anser att regeringen och riksdagens uppgift är att skapa systemlösningar så att individ och specialidrott ska skapa optimala lösningar för att kunna möta nationell och internationell konkurrens.
Om ämnet specialidrott med prestationsinriktning inte fortsättningsvis ska kunna läsas på lokal nivå – utan enbart via RIG eller NIU – anser fotbollens företrädare att förslaget är fel och bör diskuteras på nytt.
Fotbollen är en stor och viktig del i våra ungdomars liv just i åldern mellan grundskola och gymnasieskolan. Fotbollen innebär också ett yrkesval i sig. Inte bara som spelare, tränare, ledare utan även som klubbdirektör, konsulenter, sportchef, materialansvarig, kommunikatörer, beteendevetare, jurister, domare, sjukgymnaster, läkare. Och såväl på pojk som flicksidan.
I alla dessa roller är all utbildning nödvändig att ha med sig.
Genom våra spelarutbildningar med alla kommande landslagsspelare trycker vi hårt på att spelarna måste utbilda sig. För att få ett rikare liv och inte minst för att ha en bas att stå på i och efter karriären, som förhoppningsvis blir lång och framgångsrik. Men den kan bli kort av olika skäl, och då är utbildningen särskilt viktig och ofta tidigt i livet.
Det finns en stor oro inom fotbollen för Regeringens kommande beslut om propositionen och dess effekter. Vi hoppas få ha kvar fotbollen som specialidrott med individuellt val om 200 poäng.
Annars riskerar alla de ungdomar som satsar seriöst på fotbollen, men inte kan eller vill söka till NIU, att inte kunna kombinera idrott med gymnasiestudier. Det skulle skapa stor oro och en oviss framtid landet över bland alla våra talanger och föreningsledare.
Svenska Fotbollförbundet och Smålands Fotbollförbund anser att kurser inom ämnet specialidrott skall vara möjligt att erbjuda som individuellt val för de huvudmän som på samma sätt som andra kurser som inte hör till de kurser som alltid ska erbjudas de studerande.
Låt våra duktiga spelare även fortsättningsvis kunna stanna på sin hemort och utvecklas som fotbollsspelare – liksom att kunna fullfölja sin gymnasiestudier!
Smålands Fotbollförbud
Börje Ericsson
Kanslichef