Långasjön, eller i folkmun, Åkerssjön

Vår naturkrönikör Dan Damberg har besökt Långasjön vid Åkers kyrkby.

Långasjön, eller i folkmun, Åkerssjön 

Långasjön, eller i folkmun, Åkerssjön, en naturkrönika i 8 bilder om massförekomst av sileshår och jakten på en rar blomma med det vackra namnet klockgentiana.

Text och foto Dan Damberg, Skillingaryd i mitten av juli 2013.

 

1 IMG_0272

Vid mitt besök vid Långasjön sydväst om Åkers kyrkby,  sydväst om Skillingaryd i Vaggeryds kommun, i slutet av juli kunde jag konstatera att vattenståndet var ovanligt lågt efter den torra och varma sommaren. Bildens udde som sträcker sig från söder mot norr har jag inte noterat förut.

Området hyser vissa år enorma mängder, vilket innebär tusentals individer, med den ovanliga klockgentianan men just nu var det något annat som stod för massförekomsten.

2 IMG_0278

Stora delar av den ”nya” stranden, framför allt i sydost, var alldeles rosafärgad av de olika arterna småsileshår, ”Drosera intermedia”, rundsileshår, ”Drosera rotundifolia”, och storsileshår, ”Drosera anglica”, tre av våra insektsätande växter. Dessutom korsar sig dessa tre arter med varandra och bildar hybrider, så förmodligen fanns det även sileshårshybrider i detta rosa hav av sileshår.

3 IMG_0275

Jag har aldrig sett liknande mängder med sileshår, så massförekomst är väl en beskrivning som passar bra i detta fall.

I Sverige finns flera så kallade ”köttätande” växter, det vill säga sådana som fångar insekter eller små vattendjur och löser upp dem med hjälp av proteinlösande enzymer som växten själv producerar. Denna specialisering förekommer hos arter i olika växtfamiljer som tillsammans inte utgör någon naturlig systematisk grupp, med andra ord inte är närmare släkt.

Bildens blandning av de olika arterna sileshår är verkligen marktäckande och kan förmodligen räknas i tiotusentals, jag orkade i varje fall inte räkna dem.

4 IMG_0274

De i vårt land förekommande arterna av ”köttätande växter” tillhör familjerna sileshårsväxter, tätörtsväxter, bläddror och flugtrumpetväxter. Alla dessa familjers representanter växer i fuktiga miljöer eller är helt vattenlevande och en annan gemensam faktor är att växtplatserna oftast är mycket kvävefattiga, vilket dessa växter kompenserar genom att ta upp extra kvävenäring ur de djur som de fångar och bryter ner.

Bildens olika arter sileshår hade vid mitt besök ännu inte börjat blomma utan endast en liten kort stjälk med en ännu mindre antydan till knopp fanns för tillfället att beskåda.

5 IMG_0270

Sileshår använder långskaftade bladkörtlar med ett klibbigt sekret som fångstredskap medan bläddrorna är de enda av ovanstående familjer som är helt vattenlevande och fångar små vattendjur i speciella fångstblåsor på bladen. Tätörterna har, i sin tur, hela bladytan täckt av segt slem och flugtrumpeten, avslutningsvis, använder sig av djupt strutformade blad.

Som krukväxter odlas ibland även arter och hybrider av släktet ”Nepenthes”, som ingår i familjen kannväxter, vars bladspetsar är omvandlade till insektsfångande kannor. Ett exempel på en art ur detta släkte är kungskannranka, ”Nepenthes rajah”, som är endemisk, det vill säga, växer ursprungligt bara på en plats eller inom ett område, i detta fall intill bergen Gunung Kinabalu och Gunung Tambuyukon i Sabah, i den malaysiska delen av Borneo.

6 IMG_0268

Bildens småsileshår, ”Drosera intermedia”, är en liten, så kallad, köttätande växt som bara blir upp till en decimeter hög. Bladen sitter samlade i en basal rosett och är upprätta, bladskaften är kala och bladskivan är smal och tungformad, precis som på bilden. Bladöversidorna har körtelhår som avsöndrar en seg och klibbig vätska. Småsileshår blommar i juli-augusti med små vita blommor.

Småsileshår är ganska vanlig i södra Sverige upp till Östergötland men den förekommer ända upp i Ångermanland. Den växer liksom de andra sileshårsarterna på fuktig mark, oftast på myrar men även som här på dyiga sjöstränder. Den första fynduppgiften publicerades så sent som år 1828, således hittade inte vår Carl von Linné denna lilla märkliga växt.

Alla arterna i släktet sileshår, på latin ”Drosera” har använts till att göra så kallad tätmjölk eller långmjölk. Vätskan från körtelhåren har dessutom använts som vårtborttagningsmedel.

Långmjölk, tätmjölk eller långfil är mjölk som har beretts med enzymet täte vilket får mjölken att bli tjock och seg i konsistensen.

Långmjölk får man med andra ord med hjälp av blad från tätört eller sileshår. Man gnuggar insidan av syrningskärlet med växtdelarna då dessa växter har enzymer som kan bryta ner mjölkens proteiner och göra den tjock. Idag menar dock vissa att det istället är bakterier som är vanliga på just dessa växter, som gör mjölken ”lång” eller ”tät”.

Småsileshårets artnamn ”intermedia” kommer av latinets ”inter” för ”mellan” och ”medium” för ”mitt”, namnet betyder sålunda ”intermediär” eller ”mellanstående”, då mellan storsileshår och rundsileshår.

7 IMG_0281

Det susar i säven vid Långasjön och anledningen är vad ni ser på bilden, arten säv, ”Schoenoplectus lacustris”.

”Så sjungen, sjungen sorgsång, I sorgsna vågor små, säf, säf, susa, våg, våg, slå!”

Ur ”Säf, säf, susa” av Gustaf Fröding, Nya dikter, år 1894.

Vi får väl heller inte glömma den spännande barn- och ungdomsboken ”Det susar i säven” skriven av Kenneth Grahame och utgiven år 1908 med illustrationer av Ernest H. Shepard och Arthur Rackham. Boken handlar om den poetiska mullvaden, den modiga vattenråttan, den skrytsamma och själviska paddan, den barska grävlingen och de elaka vesslorna, som ockuperar Paddeborg. Den svenska översättningen av Signe Hallström utkom år 1932 och boken har överförts till en animerad film och TV-serie samt gett upphov till datorspel samt genererat mängder av leksaker.

8 IMG_0282

Så till sist och äntligen, efter mycket letande, fann jag en enda planta med klockgentiana, men hav tröst, det är uppenbarligen sent i år för klockgentianorna och jag är dessutom tidig på platsen, så de stora mängderna kommer vad det lider. När den inte blommar är den, för övrigt, nästan omöjlig att få syn på, men den är omisskännlig då den är i blom.

Klockgentiana, ”Gentiana pneumonanthe”, är en upprätt, flerårig ört som kan bli tre till fyra decimeter hög. Bladen är smalt lansettlika med inrullad bladkant, alla blad sitter längs stjälken och bladrosett saknas. Klockgentiana blommar i augusti-september, blommorna är stora, femtaliga och sitter enstaka eller få tillsammans i stjälktoppen.

Klockgentiana är sällsynt och har en sydvästlig utbredning i Sverige. Arten förekommer från Skåne till Värmland, men har tyvärr minskat och blivit allt sällsyntare. Den växer på fuktig sand och torvjord, i betesmarker, vid stränder samt på fuktiga hedmarker och den första fynduppgiften publicerades redan på 1600-talet.

Klockgentiana användes förr som medel mot lungsot, och såldes i äldre tid på apoteken som ”pneumonanthe”, det vill säga, ”lungblomma”.

Artnamnet ”pneumonanthe” kommer av grekiskans ”pneumon” för ”lunga” och ”anthos” för ”blomma”, namnet syftar då på artens medicinska användning.

”Hela växten är besk, nästan som Centaurium (Erythræa). Fordom brukades blommorna bl. a. i lungsot såsom medel att befordra upphostningen, och örten kallades på apoteken Pneumonanthe (Lungblomma), hvilken benämning LINNÉ bibehöll såsom artnamn.”

Ur ”Utkast till svenska växternas naturhistoria I” av C. F. Nyman år 1867.

Läs mer om:

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Så här gör du för att komma in på vår nya sida

08:50 | Har du hamnat på denna sida så ska du givetvis besöka vår nya sida i stället …. http://värnamo.nu Fungerar… Läs mer

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Fredriksson och Bredow i Värnamo

09:03 | I kväll blir det världspremiär i Värnamo. För första gången kommer det att bjudas på högläsning ur Katarina… Läs mer

Körförbud, narkotikabrott med mera

10:17 | Här följer fler polisnotiser från Värnamo.

Senaste polisnotiserna

10:01 | Här följer de senaste polisnotiserna från Värnamo med omnejd.

Planerar för ny station i Värnamo

08:49 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Bildspel: Rusken runt lockade…

20:04 | I dag har det varit andra dagen av två i arrangemanget Rusken runt.

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

Tånnödagen modell 2015

13:06 | Tånnödagen har firats i många år nu och i går lördag var det dags igen.

Traktorer lockade i Nydala

10:04 | Vi berättade i går om traktorinvasion och mycket mer i samband med Rusken runt.

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:15 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Hade narkotika i bostaden

09:09 | Strax efter midnatt hittade polisen misstänkt narkotika hemma hos en 40-årig Värnamoman. Polisen hade påträffat honom på stan… Läs mer

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

Låg på restauranganggolvet…

20:46 | En polispatrull kallades i kväll till en restaurang i centrala Värnamo eftersom en man hade lagt sig på… Läs mer

Brand i container i Värnamo

17:22 | Räddningstjänsten har fått larm o men brand i en container på Ingelundsvägen Vid Volvo och Peltor i Värnamo.

Folkfest för Rusken runt

13:05 | Runt sjön Rusken råder det just ny full aktivitet i varenda buske och vrå. Rusken runt bjuder som… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:34 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda. Förundersökning om mord eller dråp är inledd. Flera personer är… Läs mer

Bowling mot cancer

10:11 | Bowlinghallarna runt om i landet går nu samman i kampen mot cancer. I Värnamo arrangerar Bowlingmagasinet söndagen den… Läs mer

Trafikolycka – sex personer inblandade

09:53 | Klockan 09.37 fick SOS larm om en trafikolycka på riksväg 27 mellan Bredaryd-Forsheda med två fordon som det var… Läs mer

Långa ögonfransar hos Sandra

17:36 | Ovanligt många kvinnor i Värnamo promenerar omkring med tjusiga ögonfransar. Nu finns det en förklaring till detta.

Länets psykvård bäst på tillgänglighet

09:16 | Psykiatrin i Jönköpings län är bäst i landet när det gäller tillgänglighet. I Värnamo fick 100 procent av… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Sprutar in lim i nyckelhål

08:48 | De senaste dagarna har ett par boende på Nygatan i Värnamo drabbats av ett de inte kunnat ta… Läs mer

Stannade inte för barn – fick böta

08:46 | Polisen hade i går morse en kontroll vid Borbackaskolan i Bor och noterade då att en bilist körde… Läs mer

Bestulen på ny båtmotor

08:46 | En 40-årig Rydaholmsman blev mellan 26–27 augusti bestulen på sin nya båtmotor värd 23 000 kronor som förvarades… Läs mer

Sprang från brottsplatsen

08:45 | ICA Kvantum drabbades vid 20-tiden i går kväll av en stöld av smink. Personal observerade en man som… Läs mer

Stulen mobil kunde spåras

08:42 | En tysk kvinna förlorade sin mobiltelefon Iphone när hon var på Statoil på Växjövägen i Värnamo. Telefonen har… Läs mer

Stölder och misshandel

08:36 | Ett axplock ur polisanmälningar.

Centern debatterar öppna landskap

08:13 | Centerpartiet i Värnamo kommun har sänt oss en insändare där ämnet öppna landskap tas upp. Här kommer den… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.