Asylstafetten närmar sig

På tisdag kommer Asylstafetten till Värnamo. Det handlar om en uppmärksammad vandring som startade i Malmö den 14 juli och som har Stockholm som slutmål den 16 augusti.  

Asylstafetten handlar om att lyssna på dem som drabbas av den nuvarande flyktingpolitiken – och att ta deras berättelser på allvar.

Svenska kyrkan hör till dem som stöder marschen och i exempelvis Ljungby erbjuder man deltagarna kost och logi. Kanske kan det bli samma sak i Värnamo…

– Längs med vägen samtalar vi med människor om den värld vi vill leva i. Sverige bör vara en fristad för människor som söker skydd från krig och förföljelse. Vi vill se ett samhälle som gör sitt yttersta för att upprätthålla de mänskliga rättigheterna och principen om barnets bästa. Fler måste få skydd och papperslösas rättigheter måste respekteras, skriver man på sin hemsida.

I Värnamo tar man en vilodag och fortsätter till Klevshult den 25 juli med nästa stopp i Vaggeryd dagen därpå.

130719_asylstafetten

Asylstafetten på väg norrut. Privatbild

Läs mer om:
14 kommentarer
  1. Glenn den fule skriver:

    Det där ställer jag inte upp på. De som gör det kan ju betala ur egen ficka.

  2. Barnkonvention skriver:

    Respekt till papperslösa?
    Min dotter är 15 år gammal och gå i en klass med en som enligt papper är 15 år. på riktigt är hans ålder 26 .
    Ska min dotter behöva trampas från måndag-fredag med en som har 10 års äldre tänk?
    Barnkonventionen…Svensk flyktingpolitik…

    Jag vill gärna hjälpa dessa som verkligen behöver, MEN jag tror faktiskt att vårt system är lätt att manipulera, därför strömmar det in så många enligt är ensamkommande flyktingbarn. Faktisk mest över världen och bäst rykte vad gäller omvårdnad.
    Ni ha väl läst om dem som blev dömda för att göra dessa brott, genom att förfalska och ta hit papperslösa?
    Våld föder våld osv…Fler sådana finns på vår svenska marknad just nu och de är många många.
    Vad gör våra höga politiker? Skaka hand och håller sitt akademiska tal och vi blir helt blinda. Först när vi inser är då vi förstår innebörden!

  3. Bananflugan skriver:

    Papperslös är illegal. Inte svårare ord än så.

    Så jag håller med Glenn ovan och känner för Barnkonvention ovan likaså att det bara är för att lura sig in.

    Alla gör inte det men den riktigt fattige är den du ser på TV som har en arm som är så tunn att det är ren livsfara ( ni vet informationen om hon vars arm är i det röda området )

    För 100 kronor kan man hjälpa henne. Detta per månad !!!

    Vad kostar inte den flyktingpolitik vi har idag ?
    Jo summan är ofantlig och ändå klagas det på flera håll.

    Finns mycket jag vill ta upp men undviker detta i denna tråd.

  4. Rasmus skriver:

    Och direkt som flyktingar nämns så kryper rasisten fram och börjar klaga…

  5. Rasmus skriver:

    Läser kommentarena här och känner att det ni gör verkligen behövs. Kämpa vidare!

  6. Jonas skriver:

    Lycka till med stafetten!

  7. Annika skriver:

    Ni som nu är så kritiska till att personer som kommer till Sverige ljuger om sin ålder; varför tror ni att dom i första hand väljer att lämna sina hemländer? Är det något ni skulle göra om ni hade det bra i erat land? Och varför tror ni att då att vissa ljuger om sin ålder? Att komma som asylsökande när personen är 17 eller 19 är skillnad som dag och natt. En person under 18 anses ha ett betydligt större skyddsbehov och har lättare att få uppehållstillstånd. Är dom över 18 får dom oftare avslag och hänvisas då till de flyktingläger som finns i deras hemländer. Har ni sett ur det ser ut i dessa flyktingläger? Skulle ni vilja tillbringa era liv där? Folk fryser och svälter ihjäl. Sjukdomar sprids.

    Skulle personerna sedan få PUT (permanent uppehållstillstånd) så skiljer sig den hjälp en 17-åring och en 19-åring får, enormt åt. Har ni varit i ett boende för ensamkommande flyktingbarn? Har ni varit i ett boende för de personer som är över 18? De som är under 18 får gå i skolan, skaffa sig en utbildning, personal som stöttar och hjälper personen genom en mycket svår tid, får hjälp med att lära sig språket. Dom får enormt mycket stöd, stöd som kommer att löna sig för dom och i längden även för sverige i framtiden. De som är över 18 hamnar i en lägenhet tillsammans med andra som är över 18. Dom får ingen skolgång, ingen personal som hjälper dem med språk eller andra saker. Jag jobbar på ett boende för ensamkommande flyktingpojkar och några av våra pojkar har blivit uppskrivna i ålder. När de sedan har kommit och hälsat på efter några månader är det mycket stor skillnad. Mina pojkar har kommit långt i språkutvecklingen, medans de andra har stannat. De pratar sällan svenska och en utbildning är inte att tänka på. Alla mina pojkar som kom för två år sedan har kommit in på en gymnasieutbildning. Efter två år i sverige! Ett helt nytt land med ett helt nytt språk och helt nya ämnen att lära sig i skolan. Att ta sig till sverige kräver en jävla motivation. Tänk er själva att hänga under en lastbil i 36 timmar. Att försöka ta sig över gränsen till turkiet och där tre av dom du färdas med blir ihjälskjutna och tre andra drunknar när ni nästan nått grekland.

    Och så länge människor inte kan välja vilket land man vill födas i, så har vi som är lyckligt lottade över att födas i ett land som sverige, skyldighet att hjälpa de som kommer hit i ett försök att skaffa sig ett värdigt liv. Det är vår skyldighet!! Oavsett hur gamla de är. Eller har solidaritet en maxålder?

    Så ta erat mossiga gamla tänk och begrav det under den sten ni kom från, och försök istället att se bortom ert eget ego. Det finns andra människor i denna värld som också har ett värde.

  8. Vanessa skriver:

    Ni är fantastiska! Heja!

  9. K skriver:

    ”Och så länge människor inte kan välja vilket land man vill födas i, så har vi som är lyckligt lottade över att födas i ett land som sverige, skyldighet att hjälpa de som kommer hit i ett försök att skaffa sig ett värdigt liv. Det är vår skyldighet!! Oavsett hur gamla de är. Eller har solidaritet en maxålder?”

    Väl talat! Jag hoppas att Värnamo ger Asylstafettens modiga vandrare ett varmt välkomnande och lyssnar noga på vad de har att säga.

  10. Bananflugan skriver:

    Det är klart man ljuger om åldern som det skrivs ovan för att det är lättare att få det bättre om man är under 18 men sämre möjligheter om du är 18 år och 1 dag gammal.
    Det förstår även jag det !!!

    Däremot så rimmar det illa att då ljuga sig in i landet som ensamkommande för att i nästa stund när man fått PUT då även hitta sina övriga familjemedlemmar.
    Det är ruttet om något. Då betyder det ju att det var lögn från början och inget annat.

    Är det då inte bättre att hjälpa på hemmaplan i närområden där det inte krigas ?
    Det är ju också så att det inte längre är kaotiskt på samma sätt i Somalia där många kommer ifrån.
    Varför vill man då inte åka hem om det nu är borta bra men hemma bäst ?

    Hade jag flytt hade jag flytt till något närliggande land där jag kan känna igen mig och dom som är lika mig och mitt sätt.
    Jag hade inte flytt till Afrika och där något land där jag är helt utanför allt vad det gäller kultur och lika tänkande och synsätt.

    Nej jag hade nog också flytt till ett land där jag får hjälp och ersättning utan att lyfta ett finger. Man kan ju ljuga sig in som du skrev ovan Annika. Det vågar ju ingen kolla upp i Sverige tyvärr.

    Inte vågar man heller följa dom lagar som gäller om man finner någon som är här olagligen. REVA du vet.
    Då hindras polisen i sitt jobb. Det har du väl ändå läst och sett i media på olika håll ??

    Jag hade hellre sett att man skänkt pengar till deras hemmaplan i stället och på så sätt kunnat använda pengarna bättre. Du får ju mer för pengarna där än vad du får för det här.

    Numera går ju alla områden på knä. Du kanske har läst om vården där man tvingas föda i polisbilen för att det är fullt på BB och man inte vill ha dit dig.
    Dom stänger avdelningar för att man inte har råd längre i Sverige.

    Man har inte råd någonstans längre verkar det som.
    Vården blir dyrare. Medicinen likaså. Inte för alla.
    Den som är illegal ( papperslös ) får vård och medicin för 50 kronor.
    Du får betala fullt ut. Din mamma och övriga likaså.

    Pensionären får låg pension.
    Andra får pengar rakt ned i fickan utan att ha jobbat.
    En peng som är ofantligt större än mamma får i pension.

    Något är snett i detta land och det är den politik som drivs till förmån för att hjälpa andra men inte sitt eget folk.
    Nej man ska inte sätta vi mot dom men det sköter regeringen så bra sjäva utan att folk behöver tänka på det.

    Sverige landet där allt går utför och allt säljs av för att man ska ha råd att driva en vanvettig politik vad det gäller invandring.

  11. Annika skriver:

    Fast Bananflugan, nu har du missförstått det hela. Ett barn eller en ungdom som är ensamkommande, är inte föräldralös, även om de i vissa fall kan vara det. Det betyder bara att dom kom till sverige ensamma, utan någon vuxen anhörig som har ansvaret för dem. Sen har alla ensamkommande jag hittills träffat, inte sin pappa kvar i livet, en pojke är helt föräldralös. Och självklart vill dom ha hit sina anhöriga om dom har den möjligheten. Hade inte du velat att din mamma och dina syskon skulle få det bättre? Och sen är det långt ifrån alla som kan få hit sina anhöriga. Det första steget är att lokalisera dem. Att hitta, säg fem personer i ett land som tex Afghanistan som har en befolkning på 30 milj +- några miljoner, är inte det lättaste. Resan till Sverige har ibland tagit ett år och för en familj i Afg hinner det hända mycket på ett år. Dom kan behöva fly, utan möjlighet att höra av sig till sitt barn. Och om dom dessutom vistas i tex Iran, så kan dom bli utkastade därifrån. Och att hitta den familjen är i stort sett omöjligt. Det andra steget är att fixa pass till sina anhöriga, OM dom får komma till sverige. Och säg att familjen finns i Afg, där behandlar inte svenska ambassaden passfrågor, utan familjen måste ta sig till antingen Pakistan eller Iran och de svenska ambassaderna där. Och det kostar pengar. Och tid. Och har man dessutom en mycket sjuk mor så är det i stort sett omöjligt.

    Dom pojkar jag jobbar med kommer alla från Afghanistan. Och vad gäller den hjälpen som Afg får idag, så vet inte jag hur man mer skulle kunna göra. Både ISAF och Svenska Afghanistan Kommitten finns där och gör ett jättejobb. SAK har funnits i Afg i 30 år, redan när sovjet gick in i landet. Att jobba i deras hemländer är det bästa, men ibland är det mycket svårt att kunna göra en förändring. Och att man flyr till ett land som ligger långt från ens hemland har många orsaker. Många afghaner kan inte bosätta sig i tex Iran, de misshandlas och utnyttjas av iranier, pakistan är bättre, men fortfarande inte helt säkert. Det sprängs många bomber även i pakistan. Sen finns det rykten, så klart, om vilka länder man ska åka till. Och det är inte bara sverige som finns på den ‘listan’, många väljer att åka till andra länder också.

    Och fått hjälp och ersättning utan att lyfta ett finger. Tror du att de som kommer till sverige vill sitta sysslolösa? Visste du att andelen som startar egna företag är mycket högre bland personer som har icke-svensk bakgrund? Det tycker jag säger en hel del. Både om att utlandsfödda har mycket svårare att få en anställning som en vanlig Svensson, men även att de inte accepterar sin arbetslöshetssituation (som många ‘svenskar’ som bara sitter på sina arslen och väntar på att jobben ska komma till dem), utan som faktiskt ser till att göra något åt den.

    Och du menar alltså att man ska skylla de bristande resurserna inom tex sjukvården på invandringen? Jeeeeesus. Skaffa dig en verklighetsförankring. Och hur ska en person som vistas i sverige, utan någon slags ersättning, då de är papperslösa kunna betala ett läkarbesök? Ska personen i fråga börja stjäla för att få ihop pengar till läkarbesök och medicin? Menar du att det är ett vettigare alternativ? Dessutom behöver varken du, jag eller min mamma betala fullt ut, det finns högkostnadsskydd för både läkarbesök och medicin.

    Dessutom är det inte antingen eller som gäller. Antingen får invandrare pengar och pensionärerna inget, eller tvärt om. Det funkar inte så. Det ena utesluter inte det andra.

    Det enda jag kan hålla med dig om är att regeringen inte gör ett vidare bra jobb och att den borde bytas ut.

  12. Barnens hopp skriver:

    Tänkte först att jag skulle besvara de som höjer kritiska röster här, men NEJ jag ändrade mig. Vi i Barnens hopp vill önska er Lycka till i stafetten . Ni har många , många som följer er.

  13. Ali Ahmadi skriver:

    Hej!
    Jag tror om ni har några frågar som varför vi lämnar era landet eller varför vi har jätteproblem med ålder eller… det bästa är: är kom med Asylstafetten en timma och fråga oss för att det är jag/vi som vet vad är svar på dina frågar. Så om ni vill veta (verkligen). Ni behöver inte bara lyssna på Migrationsvarket. Nu är tid för att lyssna på riktiga historier. Vi ses på vägen :)

  14. K skriver:

    När det gäller att ”hjälpa på hemmaplan” – ja, det är just det som gäller. Sverige, Värnamo är hemmaplan nu! Så, gör som Ali föreslår och kom och möt de som vandrar i Asylstafetten när de kommer till Värnamo och ställ era frågor direkt till dem. Förhoppningsvis i en mer nyfiken och mindre anklagande och från början misstänkliggörande ton. Det finns så många myter och rykten om ensamkommande, och det här är ju ett ypperligt tillfälle att få chansen att prata med verkliga människor och höra verkliga berättelser. Försök lägga undan de förutfattade meningarna en liten stund och lyssna som en medmänniska på de modiga ungdomarna som lämnat allt bakom sig och tagit sig hela den farofyllda vägen från Afghanistan till Värnamo.

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Så här gör du för att komma in på vår nya sida

08:50 | Har du hamnat på denna sida så ska du givetvis besöka vår nya sida i stället …. http://värnamo.nu Fungerar… Läs mer

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Fredriksson och Bredow i Värnamo

09:03 | I kväll blir det världspremiär i Värnamo. För första gången kommer det att bjudas på högläsning ur Katarina… Läs mer

Körförbud, narkotikabrott med mera

10:17 | Här följer fler polisnotiser från Värnamo.

Senaste polisnotiserna

10:01 | Här följer de senaste polisnotiserna från Värnamo med omnejd.

Planerar för ny station i Värnamo

08:49 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Bildspel: Rusken runt lockade…

20:04 | I dag har det varit andra dagen av två i arrangemanget Rusken runt.

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

Tånnödagen modell 2015

13:06 | Tånnödagen har firats i många år nu och i går lördag var det dags igen.

Traktorer lockade i Nydala

10:04 | Vi berättade i går om traktorinvasion och mycket mer i samband med Rusken runt.

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:15 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Hade narkotika i bostaden

09:09 | Strax efter midnatt hittade polisen misstänkt narkotika hemma hos en 40-årig Värnamoman. Polisen hade påträffat honom på stan… Läs mer

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

Låg på restauranganggolvet…

20:46 | En polispatrull kallades i kväll till en restaurang i centrala Värnamo eftersom en man hade lagt sig på… Läs mer

Brand i container i Värnamo

17:22 | Räddningstjänsten har fått larm o men brand i en container på Ingelundsvägen Vid Volvo och Peltor i Värnamo.

Folkfest för Rusken runt

13:05 | Runt sjön Rusken råder det just ny full aktivitet i varenda buske och vrå. Rusken runt bjuder som… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:34 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda. Förundersökning om mord eller dråp är inledd. Flera personer är… Läs mer

Bowling mot cancer

10:11 | Bowlinghallarna runt om i landet går nu samman i kampen mot cancer. I Värnamo arrangerar Bowlingmagasinet söndagen den… Läs mer

Trafikolycka – sex personer inblandade

09:53 | Klockan 09.37 fick SOS larm om en trafikolycka på riksväg 27 mellan Bredaryd-Forsheda med två fordon som det var… Läs mer

Långa ögonfransar hos Sandra

17:36 | Ovanligt många kvinnor i Värnamo promenerar omkring med tjusiga ögonfransar. Nu finns det en förklaring till detta.

Länets psykvård bäst på tillgänglighet

09:16 | Psykiatrin i Jönköpings län är bäst i landet när det gäller tillgänglighet. I Värnamo fick 100 procent av… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Sprutar in lim i nyckelhål

08:48 | De senaste dagarna har ett par boende på Nygatan i Värnamo drabbats av ett de inte kunnat ta… Läs mer

Stannade inte för barn – fick böta

08:46 | Polisen hade i går morse en kontroll vid Borbackaskolan i Bor och noterade då att en bilist körde… Läs mer

Bestulen på ny båtmotor

08:46 | En 40-årig Rydaholmsman blev mellan 26–27 augusti bestulen på sin nya båtmotor värd 23 000 kronor som förvarades… Läs mer

Sprang från brottsplatsen

08:45 | ICA Kvantum drabbades vid 20-tiden i går kväll av en stöld av smink. Personal observerade en man som… Läs mer

Stulen mobil kunde spåras

08:42 | En tysk kvinna förlorade sin mobiltelefon Iphone när hon var på Statoil på Växjövägen i Värnamo. Telefonen har… Läs mer

Stölder och misshandel

08:36 | Ett axplock ur polisanmälningar.

Centern debatterar öppna landskap

08:13 | Centerpartiet i Värnamo kommun har sänt oss en insändare där ämnet öppna landskap tas upp. Här kommer den… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.