Direkt om Gummifabriken

Vi rapporterar direkt från kommunfullmäktige i Värnamo. Ett historiskt beslut har just fattats (21-tiden). Ja till Gummifabriken.

Först ut var Hans-Göran Johansson (C), kommunfullmäktiges ordförande som talar sig varm för projektet Gummifabriken. Svante Olsson från Vänsterpartiet sätter sig emot utifrån att det inte gagnar ungdomarna.

Hans-Göran Johansson (C) framhåller vikten av att börja Gummiprojektet utifrån att det är en av de äldsta industribyggnader som finns kvar och värd att satsa på. Men inte bara det utan han vidhåller tidigare ståndpunkter om att vi behöver satsa.

Svante Olsson känner oro

Jag känner stark oro inför detta projekt säger Svante Olsson (Vp). Det som oroar Svante Olsson är att ungdomskulturen kommer åsidosättas med Gummifabriken. Ett ungdomens hus borde finnas i det nya projektet. Men det är inte med i planen. Vi ska akta oss för att utestänga ungdomarna. Mina kamrater håller dock inte med mig i motståndet jag har.

Återremiss anser Miljöpartiets, Britt Bergström. Miljöfrågorna är inte tillräckligt utreda.

Sanering av Gummifabriken är aktuella. Claes Karlsson tekniska kontoret redogjorde för läget. Analyser gjorda förra våren säger att Gummifabriken utreddes. I miljötekniska utredningen finns strategier för hur man ska göra. Halterna av gifter i fabriken är saneringsbara. Det förekommer också gifter som inte har med verksamheten att göra. Hälsoaspekter finns med i sammanlagd riskbedömning. Våra åtgärder för att hantera den delen är möjliga.

Håkan Andersson(Fp) inledde med att säga, vi kan höra historiens vingslag idag, det kan bli ett historiskt beslut idag.

– Det var satsningen på Gummifabriken som ledde Värnamo in på en helt en väg, så kommer våra barnbarn en dag att säga. Mer skämtsam i tonen sa Håkan Andersson, skulle det gå snett har vi ju Värnamo Energi att sälja.

Vill ha garantier för bolagsform

Ulla Gradeen (S) inledde också skämtsamt och siade om framtiden och tog ledamöterna fram till år 2020. Då Värnamo Nyheter blivit en webbtidning och Värnamo Nu en papperstidning. Båda tidningarna rapporterar detta kommande år 2020 om stordåd från den nya Gummifabriken som alstrat både operasångare och nya högteknologiska lösningar via högskolan.

Vi behöver en riktig motor. Vi måste sätta målen, vi måste titta framåt. Vi har en byggnad med ett härligt kulturvärde, fortsatte Ulla Gradeen.

Kan man kombinera med den verksamhet vi vill ha och en byggnad av kulturhistoriskt värde är det riktigt bra. Utöver det ska man , känna sig välkommen dit, Gummifabriken ska bli allmänhetens hus.

Tveksamheter

– Tidigare tyckte vi det var en för hög köpeskilling och det är det men vi vill ju också Gummifabriken.  Hon framhåller dock att man måste lägga Gummifabriken i ett eget bolag och att det är den rimligaste formen för att ha koll på utgifterna. Det borde varit klart med handlingarna om formen redan idag, framhöll Ulla Gradeen. Vi vill ha en garanti för att det verkligen är tänkt att vara ett eget bolag innan vi går till beslut idag. sa Ulla Gradeen (S) för det är mycket pengar det handlar om, avslutar Ulla Gradeen

Saknar ekonomisk information

– Det är bra att man har visioner och framtidsdrömmar, inledde Malin Wengholm (M). Men det saknas information om hur man tänker ekonomisk.  Det är långt ifrån en tillfredsställande rapportering om den kommande ekonomin och det finns massa otydligheter, fortsatte Malin Wengholm. Varför är inte alla kostnader med i den uträkning som gjorts, den för butiker, scenbelysning och allt annat som man inte tagit med i totalkostnaden. Och parkeringsfrågan? Tillfartsvägar och inga trafiklösningar är medräknade. Vi som bor i Värnamo har rätt att få veta mer om dessa frågor. Det handlar om många miljoner kronor, anser Malin Wengholm och yrkar därmed avslag.

Ett högriskprojekt

Håkan Gärdesmed (M) hade en mer avvaktande inställning till projektet med att bygga om Gummifabriken. Han framhöll att självklart tycker han att det skulle vara roligt om det är det här Värnamo behöver för att komma vidare, men tveksamheten ligger bland annat i att beslutsunderlaget är för litet, han menar att det inte går att besluta.

– Vi måste spara och ännu pratar vi om kris inför eleverna i skolan, framhöll han, att i dessa tider ta på sig driftkostnader av denna storleken är ett högriskprojekt.

Det finns inte tillräckligt beslutsunderlag och jag kommer inte att yrka bifall, avrundade Håkan Gärdesmed (M)

Paus

Just nu är det en liten paus i kommunfullmäktigemötet. Alliansen överlägger eftersom sossarna sagt att man reserverar sig om det inte lämnas garantier för att det skrivs in i protokollet att Gummifabriken ska drivas som ett eget bolag.

Återupptaget kommunfullmäktigemöte

Så återkommer ledamöterna och Hans-Göran Johansson (C) tilläggsyrkar och  förordar att gummifabriken ägs och drivs som ett kommunalt bolag…

Ulla Gradeen bifaller.

Just nu har man klubbat genom med en övervägande majoritet att första etappen av Gummifabriken ska igång. Votering begärdes av Håkan Gärdesmed (M).  Omröstningen utföll med 45 ja-röster, 3 nej, och 1 avstod, 2 var inte närvarande. (cirka 21-tiden)

Ett historiskt beslut har just fallit i kommunfullmäktigesalen. Satsningen på Gummifabriken blir av och första etappen inleds.

Kf beslutade också att förorda att Gummifabriken läggs i eget bolag

En satsning på 150 miljoner på Gamla Gumifabriken i Värnamo är spikad. Det är priset för första etappen. Men den sammanlagda satsningen är beräknad till 300 miljoner.

Visionen är då att man har en kreativ mötesplats för allmänheten. Att ett nytt bibliotek inryms tillsammans med bland annat nystartade företag, caféer och restauranger.

Läs mer om:
Skrivet av Susanne Prien
9 kommentarer
  1. Magnus skriver:

    Hur värnamos politiker tänker det står skrivet i stjärnorna. De vill satsa lika mycket som hela Vandalorum kostar i ett projekt som låser fast dem för all framtid i en begränsad geografisk yta. Dessutom i en ful otidsenlig byggnad som ALDRIG kan bli vacker.
    Ta då hellre de 300 miljonerna och bygg nytt mitt emot Vandalorum och få direkt samverkansfördelar. Samt yta att utnyttja i framtiden.
    Riv gummifabriken + mejeriet och bygg bostäder där istället.

  2. Björn skriver:

    Så då har bygget börjat.Bra eller dåligt får vi se om 25 år.

    Bra reportage. Vore bra med tidsloggor i texten.

  3. Susanne Prien skriver:

    Hej Björn! Tidsloggar tar vi med nästa gång. /Susanne

  4. km skriver:

    Kvotering? Du menar VOTERING va?

  5. Susanne Prien skriver:

    Självklart. Tillrättat.Tack Karin.

  6. Thomas skriver:

    Fel angående beslut om eget bolag, Kf beslutade att FÖRORDAR att Gummifabriken läggs i eget bolag

  7. Susanne Prien skriver:

    Så var det ju Thomas. Det blev lite för bråttom i slutet. Tack för din rättelse/Susanne

  8. Johan skriver:

    Ja, så gick pengarna till gummifabriken i stället för en simhall. VSS tränare verkade nöjd ändå.

  9. Ellen skriver:

    En gummifabrik är väl lika bra som en simhall. Var det bara VSS tränare eller tyckte Svante så också?

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Så här gör du för att komma in på vår nya sida

08:50 | Har du hamnat på denna sida så ska du givetvis besöka vår nya sida i stället …. http://värnamo.nu Fungerar… Läs mer

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Fredriksson och Bredow i Värnamo

09:03 | I kväll blir det världspremiär i Värnamo. För första gången kommer det att bjudas på högläsning ur Katarina… Läs mer

Körförbud, narkotikabrott med mera

10:17 | Här följer fler polisnotiser från Värnamo.

Senaste polisnotiserna

10:01 | Här följer de senaste polisnotiserna från Värnamo med omnejd.

Planerar för ny station i Värnamo

08:49 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Bildspel: Rusken runt lockade…

20:04 | I dag har det varit andra dagen av två i arrangemanget Rusken runt.

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

Tånnödagen modell 2015

13:06 | Tånnödagen har firats i många år nu och i går lördag var det dags igen.

Traktorer lockade i Nydala

10:04 | Vi berättade i går om traktorinvasion och mycket mer i samband med Rusken runt.

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:15 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Hade narkotika i bostaden

09:09 | Strax efter midnatt hittade polisen misstänkt narkotika hemma hos en 40-årig Värnamoman. Polisen hade påträffat honom på stan… Läs mer

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

Låg på restauranganggolvet…

20:46 | En polispatrull kallades i kväll till en restaurang i centrala Värnamo eftersom en man hade lagt sig på… Läs mer

Brand i container i Värnamo

17:22 | Räddningstjänsten har fått larm o men brand i en container på Ingelundsvägen Vid Volvo och Peltor i Värnamo.

Folkfest för Rusken runt

13:05 | Runt sjön Rusken råder det just ny full aktivitet i varenda buske och vrå. Rusken runt bjuder som… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:34 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda. Förundersökning om mord eller dråp är inledd. Flera personer är… Läs mer

Bowling mot cancer

10:11 | Bowlinghallarna runt om i landet går nu samman i kampen mot cancer. I Värnamo arrangerar Bowlingmagasinet söndagen den… Läs mer

Trafikolycka – sex personer inblandade

09:53 | Klockan 09.37 fick SOS larm om en trafikolycka på riksväg 27 mellan Bredaryd-Forsheda med två fordon som det var… Läs mer

Långa ögonfransar hos Sandra

17:36 | Ovanligt många kvinnor i Värnamo promenerar omkring med tjusiga ögonfransar. Nu finns det en förklaring till detta.

Länets psykvård bäst på tillgänglighet

09:16 | Psykiatrin i Jönköpings län är bäst i landet när det gäller tillgänglighet. I Värnamo fick 100 procent av… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Sprutar in lim i nyckelhål

08:48 | De senaste dagarna har ett par boende på Nygatan i Värnamo drabbats av ett de inte kunnat ta… Läs mer

Stannade inte för barn – fick böta

08:46 | Polisen hade i går morse en kontroll vid Borbackaskolan i Bor och noterade då att en bilist körde… Läs mer

Bestulen på ny båtmotor

08:46 | En 40-årig Rydaholmsman blev mellan 26–27 augusti bestulen på sin nya båtmotor värd 23 000 kronor som förvarades… Läs mer

Sprang från brottsplatsen

08:45 | ICA Kvantum drabbades vid 20-tiden i går kväll av en stöld av smink. Personal observerade en man som… Läs mer

Stulen mobil kunde spåras

08:42 | En tysk kvinna förlorade sin mobiltelefon Iphone när hon var på Statoil på Växjövägen i Värnamo. Telefonen har… Läs mer

Stölder och misshandel

08:36 | Ett axplock ur polisanmälningar.

Centern debatterar öppna landskap

08:13 | Centerpartiet i Värnamo kommun har sänt oss en insändare där ämnet öppna landskap tas upp. Här kommer den… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.